Να δοκιμάσει τα νερά στις αγορές, λίγο πριν τη νέα προαναγγελθείσα αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ θα επιχειρήσει η ελληνική κυβέρνηση, με την έκδοση από τον ΟΔΔΗΧ νέου μικρού ομολόγου ύψους 750 εκατ. και 5ετούς διάρκειας.
Την Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022 θα διενεργηθεί Δημοπρασία για την επανέκδοση Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, κυμαινόμενου επιτοκίου (3M Euribor+1,23%), λήξης 15 Δεκεμβρίου 2027, σε άυλη μορφή, ISIN GR0514024216.
Στις αγορές με 5ετές ομόλογο ύψους 750 εκατ. βγαίνει ο ΟΔΔΗΧ την Τρίτη 25 Οκτωβρίου, θέλοντας έτσι να προλάβει το νέο πλαίσιο που θα δημιουργήσει η προαναγγελθείσα απόφαση της ΕΚΤ να ανεβάσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίασή της αυτή την εβδομάδα.
Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε το ποσό που θα δημοπρατηθεί είναι 750 εκατομμύρια ευρώ και η ημερομηνία διακανονισμού (settlement) θα είναι η Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022 (Τ+5).
Όπως φαίνεται και από τον πίνακα που ακολουθεί, ο ΟΔΔΗΧ επέλεξε να εκδύσει 5ετές καθώς εκεί έχει εστιαστεί η προετοιμασία, με την απόδοσή του στη δευτερογενή αγορά θα είναι χαμηλότερη από του 2ετούς, σηματοδοτώντας έτσι το φαινόμενο της αντιστροφής της καμπύλης.
Αν και το “σύνηθες” είναι τα ομόλογα βραχείας ωρίμανσης να έχουν χαμηλότερες αποδόσεις από τα μακροχρόνια, οι ιδιάζουσες συνθήκες υψηλού πληθωρισμού, επιθετικής σύσφιξης και οι προβλέψεις για αποκλιμάκωση και σταθεροποίηση μετά το 2023, συνέβαλλαν στην εμφάνιση του φαινομένου της αντεστραμμένης καμπύλης αποδόσεων (inverted yield curves) μεταξύ του 3ετούς και του 5ετούς τίτλου. Κάτι αντίστοιχο παρατηρείται με το 10ετές και τα 15ετή και 20ετή, αλλά εκεί υπάρχουν και πιο τεχνικοί λόγοι, ενώ οι διαφορές είναι σαφώς πιο περιορισμένες.
Η δημοπρασία
Στη δημοπρασία θα συμμετάσχουν μόνον Βασικοί Διαπραγματευτές (Β.Δ.) με υποβολή, μέσω της ΗΔΑΤ, αποκλειστικά μέχρι 5 ανταγωνιστικών προσφορών έκαστος, που θα πρέπει να υποβληθούν έως τη 12:00 μεσημβρινή (μ.μ.), τοπική ώρα, της 25ης Οκτωβρίου 2022 και οι οποίες ικανοποιούνται, μέχρι του ύψους του δημοπρατούμενου ποσού, στην τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut off τιμή).
Επίσης, βάσει του Κανονισμού των Βασικών Διαπραγματευτών παρέχεται η δυνατότητα υποβολής μη ανταγωνιστικών προσφορών, τόσο κατά την ημέρα διεξαγωγής της δημοπρασίας, όσο και κατά το χρονικό διάστημα της μίας εργάσιμης ημέρας μετά το τέλος αυτής, και μέχρι ώρας 12.00 μ.μ. Οι μη ανταγωνιστικές προσφορές θα ικανοποιηθούν στην τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut-off price) μέχρι συνολικού ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού για κάθε μία από τις παραπάνω δύο περιπτώσεις.
Για τα Ομόλογα δε θα δοθεί καμία προμήθεια.
Η αντίδραση της αγοράς
Καθώς η ΕΚΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι θα επιμείνει σε επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, έχει παράλληλα ανακοινώσει την ενεργοποίηση μηχανισμού αποτροπής κατακερματισμού των αγορών. Παρ’ όλα αυτά, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχει εκτοξευθεί σε δυσθεώρητα επίπεδα, τα spreads με τα γερμανικά έχουν διευρυνθεί, ενώ εσχάτως παρατηρείται αδικαιολόγητο -με βάση τα δεδομένα- ράλι στις αποδώσεις των ασφαλίστρων κινδύνου.
Σε υψηλό 2,5 ετών τα CDS
Τα στοιχεία αυτά προκαλούν προβληματισμό, τόσο για την ασφάλεια των δημοσιονομικών προβλέψεων όσο και για τους κινδύνους που πιθανώς να αντιμετωπίζει η Ελλάδα καθώς οδεύει σε εκλογές. Επίσης, είναι προφανές ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ δεν έχει ενεργοποιήσει τον μηχανισμό προστασίας στην περίπτωση της Ελλάδας, παρά την αυξημένη ευελιξία που διαθέτει.
Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι πλέον διαθέτει και ο ΟΔΔΗΧ δυνατότητες market making στα ομόλογα του Δημοσίου και μάλιστα με μειωμένη διαφάνεια, γεγονός που θα μπορούσε να δημιουργεί στρεβλή ή ανακριβή εικόνα για την πραγματική κατάσταση που επικρατεί.
Σε αυτή τη φάση το CDS του 5ετούς ομολόγου της Ελλάδας έχει εκτοξευθεί στις 195 μονάδες βάσης μέσα σε δύο εβδομάδες, ξεκινώντας την κούρσα από τις 167 μονάδες βάσης, σημείο που αποτελεί υψηλό έτου και το υψηλότερο από τις 8 Ιουνίου του 2020.