Άλλη μια εβδομάδα που πιστοποίησε ότι οι long έχουν σε αυτή τη φάση τον απόλυτο έλεγχο στο momentum των χρηματιστηρίων ήταν αυτή που παρήλθε, καθώς σε Ευρώπη και Αμερική, παρά τις επιμέρους διορθώσεις οι δείκτες έκλεισαν ανοδικά, αψηφώντας το ράλι και τα αρνητικά μηνύματα των ομολόγων.
- Μόνο ενδοσυνεδριακές διορθώσεις
- Ανοδική και η 3η εβδομάδα του Οκτωβρίου για το Χ.Α. και τις διεθνείς αγορές
- Οι διεργασίες για πακέτα, placements και deals συντηρούν το ενδιαφέρον
Ο Οκτώβριος παίρνει τη… ρεβάνς έναντι του Σεπτεμβρίου που ήταν μήνας καταβαράθρωσης των διεθνών δεικτών, ενώ βεβαίως σε επίπεδο 10μήνου, οι απώλειες παραμένουν σημαντικές για τους περισσότερους δείκτες των μεγάλων ξένων αγορών.
Αυτό που μένει να αποδειχτεί στο προσεχές μέλλον είναι αν αυτή η κίνηση των αγορών αποτελεί ένα κλασικό ραλάκι – σκαλί στην περαιτέρω πτώση του deal market, ή αν σημαίνει κάτι παραπάνω, κάτι διαφορετικό. Προς το παρόν λαμβάνεται ως μια ανοδική διόρθωση στην πρότερη μεγάλη πίεση, μια αντίδραση που ξεκίνησε ως τεχνική αντίδραση, αλλά «πάτησε» πάνω στα εταιρικά μεγέθη 9μήνου μεγάλων ομίλων της Wall Street που ήρθαν να αλλάξουν την ατζέντα και τον εθισμό των αγορών στα μονοδιάστατα προστάγματα της αύξησης επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών.
Βεβαίως τίποτα από τη μεγάλη εικόνα δεν έχει αλλάξει διεθνώς, η ενεργειακή κρίση παραμένει στο ακέραιο, η πολιτική – κυβερνητική κρίση σε διάφορα κράτη συνεχίζεται, όπως συνεχίζεται και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Όμως, να επισημάνουμε ότι οι αγορές συχνά προεξοφλούν πράγματα και καταστάσεις που λαμβάνουν χώρα έξι ή οκτώ μήνες μετά.
Σε κάθε περίπτωση, τα χρηματιστήρια έχουν τους δικούς τους νόμους και τους δικούς τους κανόνες, η υπερφόρτωση της τελευταίας 12ετίας έχει υπερδιογκώσει την επενδυτική βιομηχανία σε σχεδόν παρά φύση επίπεδα, οπότε ακόμη και το «σήκωμα» των κεφαλαίων από το σύστημα, απαιτεί άλλους χρόνους συγκριτικά με το παρελθόν.
Ήπια διόρθωση στην Ευρώπη – πλην Λονδίνου
Την Παρασκευή στην Ευρώπη επικράτησαν ήπια διορθωτικές τάσεις, αν και το πρώτο πεντάωρο οι περισσότεροι δείκτες έχαναν άνω του 1% ή 1,50%. Ο FTSE 100 του Λονδίνου πάντως ήταν από τους λίγους ευρωπαϊκούς δείκτες που έκλεισαν θετικά (μαζί με το Χ.Α.), καθώς ενισχύθηκε κατά 0,37% στις 6.669,73 μονάδες, με φόντο τις εξελίξεις με την παραίτηση της πρωθυπουργού Λιζ Τρας και την προεξόφληση καλύτερης επιλογής άμεσα.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,62% στις 396 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,29% στις 12.730,90 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,85% στις 6.035,39 μονάδες, ο ιταλικός FTSE MIB υποχώρησε κατά 0,62% στις 21.567,55 μονάδες, ενώ ο IBEX 35 της Μαδρίτης έχασε 1,29% στις 7.545,60 μονάδες.
Στη Wall Street έως τις 21:25 μ.μ. ώρα Ελλάδος την Παρασκευή, και οι τρεις δείκτες κατέγραφαν νέο εντυπωσιακό ράλι, με τον Dow Jones να πλησιάζει εκ νέου μετά από καιρό το όριο των 31.000 μονάδων, καθώς διαπραγματεύονταν στις 30.915 μονάδες κερδίζοντας 580 μονάδες ή ποσοστό 1,91%.
Ο δείκτης των δεικτών, ο S&P 500 κέρδιζε εκείνη την ώρα 1,80% στις 3.731 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύονταν κατά 1,62% στις 10.786 μονάδες.
Σε υψηλό δύο μηνών ο Γ.Δ. του Χ.Α.
Ακόμη καλύτερη είναι η εικόνα που παρουσιάζει το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο την ώρα που οι διεθνείς δείκτες εξακολουθούν να χάνουν το 10μηνο του 2022 από 15% έως 25%, ο Γενικός Δείκτης πλέον μείωσε τις απώλειές του από την αρχή του χρόνου μόλις στο -4,29%. Μάλιστα, ο τραπεζικός δείκτης μετά τα κέρδη 3,76% και αυτής της εβδομάδας, γύρισε θετικός το 2022 καθώς ενισχύεται κατά 1,57%.
Την εβδομάδα που παρήλθε ο Γ.Δ. ενισχύθηκε κατά 2,72%, ο FTSE 25 κέρδισε 2,70%, ενώ ο Mid Cap έκλεισε στο +2,71%. Ήταν η 3η διαδοχική ανοδική εβδομάδα για το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο το μήνα Οκτώβριο εκπλήσσει θετικά έχοντας άνοδο 7,83% σε επίπεδο Γ.Δ., ο FTSE 25 κερδίζει 8,60%, o Mid Cap ενισχύεται κατά 4,72%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ξεχωρίζει έχοντας ράλι 14,32%.
Η αγορά δεν κάνει τίποτα άλλο από το να διορθώνει τις πρότερες πτωτικές στρεβλώσεις, οι οποίες είχαν στείλει το Γ.Δ. πρόσφατα έως το χαμηλό των 780 μονάδων. Εικόνα ασφαλώς που «αδικούσε» τα μεγέθη των εισηγμένων που κινούνται σε υψηλά 15ετίας αν όχι σε ιστορικά υψηλά, καθώς και την εξαιρετική πορεία του τουρισμού που θα είναι ο πιο σημαντικός καταλύτης για την οικονομία και φέτος.
Επιχειρηματικές διεργασίες συντηρούν το ενδιαφέρον
Πάντως, η ανοδική διόρθωση έρχεται με παρόμοιους όγκους και τζίρους που έγινε και η πτώση, μαρτυρώντας ότι η αγορά ήταν και παραμένει πολύ ρηχή. Υπήρξαν κάποιες μικροεξάρσεις, με τρεις συνεδριάσεις που ξεπέρασαν τα 60 εκατ. ευρώ εντός του μήνα, αλλά γενικά, αν δεν ανέλθει ο τζίρος στα 70 ή τα 80 εκατ. ευρώ, τότε δεν μπορούμε να αναμένουμε ουσιαστική αλλαγή επιπέδου με πιθανή κίνηση στις 900 ή 950 μονάδες.
Όπως μαρτυρούν αναλυτές και χρηματιστές, αλλά και όπως το ρεπορτάζ λέει, το ενδιαφέρον στην αγορά συντηρείται μέσα από ένα «πλέγμα» επιχειρηματικών διεργασιών σε πληθώρα κλάδων, με αιχμή την ενέργεια, τις υποδομές και τις κατασκευές, ενώ εξελίξεις αναμένονται και στις τράπεζες. Γενικώς, έως το φινάλε του 2022, δύναται να έχουμε κάποιες ανακοινώσεις σημαντικών deals…