Σε φάση διόρθωσης και μερικής κατοχύρωσης κεκτημένων μπήκαν την Τετάρτη οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές, οι οποίες κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου, παρά το υψηλό volatility έχουν αιφνιδιάσει θετικά τους επενδυτές, «καίγοντας» μάλιστα όλους όσοι είχαν θέσεις short, οι οποίοι οδηγήθηκαν σε τάχιστη αναδίπλωση.
- Παρέμεινε πλησίον των 850 μονάδων ο Γενικός Δείκτης του χρηματιστηρίου
- Μοιρασμένη εικόνα στον FTSE 25 – Κυρίαρχοι οι πωλητές στο σύνολο της αγοράς
Οι αγορές τον Σεπτέμβριο κατέγραψαν πολύ ισχυρή πτώση, όπως και τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου, όμως στις τελευταίες συνεδριάσεις έδειξαν ισχυρά σημάδια αφύπνισης, καθώς αρκετά χαρτοφυλάκια διέβλεψαν τις αγοραστικές ευκαιρίες και έσπευσαν να τοποθετηθούν.
Άλλωστε, σε περιόδους bear market, είναι ίδιον χαρακτηριστικό των αγορών αυτά τα μίνι εμβόλιμα «ραλάκια», που λειτουργούν ως… σκαλιά αλλαγής επιπέδου, ενώ το αντίστροφο συμβαίνει και σε περιόδους bull market, όπου υπάρχουν περίοδοι αδειάσματος.
Οι αγορές σε Ευρώπη αλλά και Αμερική λοιπόν είχαν πιεστεί τα μέγιστα το προηγούμενο διάστημα λόγω της επικράτησης ιδιαίτερα αρνητικών καταλυτών, με κυριότερο την αλλαγή πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες, που έχουν μπει σε τροχιά αύξησης επιτοκίων. Αυτός ήταν και ο λόγος που οι τρεις δείκτες της Wall Street έως τα τέλη της περασμένης εβδομάδας κατέγραφαν ιδιαίτερα μεγάλη πτώση το 2022, φτάνοντας σε υπερπουλημένα επίπεδα.
Ο S&P 500 έφτασε έως την περασμένη Παρασκευή να χάνει 25% την τρέχουσα χρονιά, ο Dow Jones υποχωρούσε κατά 18,5% και ο τεχνολογικός Nasdaq -33,5%. Ο δείκτης VIX που μετράει τη μεταβλητότητα στον S&P 500 βρέθηκε ξανά πάνω από το 30, επίπεδο που πιστοποιεί ότι είμαστε σε περίοδο μεγάλων αναταράξεων.
Όμως, η σταδιακή ανακοίνωση των εταιρικών αποτελεσμάτων 3ου τριμήνου στις ΗΠΑ, άλλαξε την ατζέντα έστω και προσωρινά, παίρνοντας τη σκυτάλη από τα μάκρο. Το γεγονός αυτό συνέβαλε στο να μετριαστεί ο βαθμός πίεσης στις αγορές, καθώς τα μεγέθη είναι πολύ καλύτερα των εκτιμήσεων, ενώ βγάζουν στην επιφάνεια πιο ξεκάθαρα τις υποτιμημένες αξίες.
Μένει να δούμε τις αντοχές των αγορών έως τα τέλη του Οκτώβρη και αν θα βγάλουν το μήνα θετικά, σπάζοντας την παράδοση που τον θέλει, μαζί με το Σεπτέμβριο, τους χειρότερους μήνες για τις αγορές. Θυμίζουμε ότι το μήνα Οκτώβριο έχουν σημειωθεί τα μεγαλύτερα ιστορικά κραχ και οι μεγάλες καταστροφές, είτε του 1929, είτε του 1987, είτε με τη χρεοκοπία της Lehman Brothers το 2008.
Πάντως, την Τετάρτη οι αγορές κινήθηκαν σε τροχιά αφομοίωσης κεκτημένων και ελεγχόμενης μορφής διόρθωση, τόσο στην Ευρώπη και στο Χ.Α., όσο και στις ΗΠΑ. Οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν με πτώση μολονότι γύρω στις 17:30 μ.μ. ώρα Ελλάδος είχαν εκμηδενίσει τις απώλειες έχοντας περάσει – προσωρινά – και σε θετική τροχιά. Τελικώς, ο DAX στη Φρανκφούρτη έχασε 0,19%, ο FTSE 100 στο Λονδίνο -0,17%, ο +CAC 40 στο Παρίσι -0,43%, ο FTSE MIB στο Μιλάνο -0,22%, ο IBEX 35 της Μαδρίτης -0,36%, ενώ ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είχε πτώση 0,53%.
Οι τρεις δείκτες της Wall Street μολονότι αρχικά κινούνταν ήπια θετικά, πλέον υποχωρούν χαμηλότερα. Ο Dow Jones έχει πτώση 191 μονάδων ή ποσοστό 0,63% παραμένοντας πάνω από τις 30.300 μονάδες, ο S&P 500 χάνει 1,01% στις 3.683 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχωρεί κατά 1,14% στις 10.650 μονάδες.
Αποφόρτιση και στο χρηματιστήριο της Αθήνας
Ήπια ήταν η διόρθωση και στο ελληνικό χρηματιστήριο που κράτησε όλα τα τεχνικά κεκτημένα σε μια συνεδρίαση που ο Γ.Δ. έφτασε να υποχωρεί 0,87% πέφτοντας στις 843,61 μονάδες, όμως στο τέλος έκλεισε στις 848,17 μονάδες με συγκρατημένες απώλειες 0,34%. Παρόμοια κίνηση είχαν και οι άλλοι δείκτες κεφαλαιοποίησης αλλά και ο τραπεζικός που έφτασε να διορθώνει έως 1,55% ενδοσυνεδριακά, ενώ τελικώς υποχώρησε κατά 0,92% στις 575,73 μονάδες.
Σύμφωνα με αναλυτές, τα αρνητικά μηνύματα από την αγορά ομολόγων, φαίνεται να αντισταθμίζονται – σε αυτή τη φάση – από τις φήμες, τα σενάρια αλλά και την ευρύτερη κινητικότητα σε πληθώρα κλάδων για επικείμενες επιχειρηματικές συμφωνίες, με αιχμή τους κλάδους κατασκευών, υποδομών, ενέργειας και πληροφορικής, ενώ ξεχωριστό ενδιαφέρον φαίνεται να υπάρχει και για τον τραπεζικό κλάδο.
Στον Large Cap η εικόνα ήταν μοιρασμένη ενώ ξεχώρισε η Ελλάκτωρ με ράλι +6,42% και ο ΟΛΠ με +5,15%, με τη ΔΕΗ να συνεχίζει το βελτιωμένο προφίλ της με νέα άνοδο 2,29%. Στο σύνολο της αγοράς 42 μετοχές είχαν άνοδο έναντι 70 που έκλεισαν χαμηλότερα, ενώ ο τζίρος ήταν μειωμένος έναντι του προηγούμενου ανοδικού τριημέρου, καθώς κατήλθε στα 51 εκατ. ευρώ, με τα 46,54 εκατ. ευρώ να γίνονται στις 25 μετοχές του Large Cap, 2,6 εκατ. ευρώ έγιναν στον Mid Cap και τα υπόλοιπα στις χαμηλότερες αποτιμήσεις. Στις τράπεζες, διακινήθηκε τζίρος 12,34 εκατ. ευρώ.