Σαφείς ενδείξεις για επικείμενη μεγάλη κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία εκπέμπονται σε πολλά επίπεδα, καθώς οι πρεσβείες έχουν ζητήσει από τους υπηκόους των χωρών τους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία, ακόμα και το Κίεβο.
Η πρόσκληση εκκένωσης από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ουκρανία θεωρήθηκε ανησυχητική, όχι όμως σε δραματικό βαθμό, Όταν όμως την ίδια απόφαση έλαβε το Πεκίνο, καλώντας τους Κινέζους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία μερικές ημέρες πριν το συνέδριο του ΚΚΚ και αφού ο Σι Ζινπίνγκ είχε επικοινωνία με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, τότε οι αντιδράσεις έγιναν πιο οξείες. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, πλέον, και η Ελλάδα έχουν ανακοινώσει προγράμματα απομάκρυνσης πολιτών από την Ουκρανία.
Η έξαρση των εχθροπραξιών μετά την ανατίναξη της γέφυρας στην Κριμαία, οι αναφορές στο ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων και το ενδεχόμενο εμπλοκή τους NATO και των ΗΠΑ σε απευθείας σύγκρουση με τη Ρωσία αποτελούν παράγοντες που αν και υποβαθμίζονται δεν μπορεί να υποτιμώνται.
Αν και το γεωπολιτικό ρίσκο δεν έχει αυξηθεί, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για επικείμενη ευρεία κλιμάκωση της αντιπαράθεσης. Ακόμα και αν πρόκειται για επιχειρήσεις αντιπληροφόρησης και παραπληροφόρησης, από αμφότερες τις πλευρές, τέτοια στοιχεία δεν μπορούν να αγνοηθούν.
Εμπλοκή Λευκορωσίας;
Η ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα από τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο ότι η χώρα του και η Ρωσία θα σχηματίσουν κοινή περιφερειακή δύναμη και θα πραγματοποιήσουν ασκήσεις σήμανε συναγερμό στο Κίεβο.
Την τελευταία φορά που οι λευκορωσικές και ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν κοινές ασκήσεις, τον Φεβρουάριο, πολλές από αυτές τις ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να διασχίζουν τα ουκρανικά σύνορα στην αποτυχημένη πορεία τους προς την πρωτεύουσα της Ουκρανίας.
Δεν είναι ότι η Λευκορωσία έχει ισχυρό στρατό – δεν έχει. Αλλά η προοπτική τα μακρά βόρεια σύνορα της Ουκρανίας να γίνουν πέρασμα για τις ρωσικές δυνάμεις για δεύτερη φορά φέτος θα ήταν εφιάλτης για τις δυνάμεις της Ουκρανίας που είναι στα όριά τους. Η Ουκρανία και η Λευκορωσία μοιράζονται σύνορα μήκους 1.000 χιλιομέτρων, μεγάλο μέρος του οποίου είναι αραιοκατοικημένο και πυκνό δάσος.
Η Λευκορωσία λέει ότι η κοινή δύναμη είναι καθαρά αμυντική. Ο υπουργός Άμυνας της χώρας Βίκτορ Κρένιν είπε ότι «όλες οι δραστηριότητες που πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή αποσκοπούν στην παροχή επαρκούς απάντησης σε δραστηριότητες κοντά στα σύνορά μας».
Αυτές οι δραστηριότητες, σύμφωνα με τη Λευκορωσία, έχουν στόχο να αποτρέψουν τις προετοιμασίες της Ουκρανίας για επίθεση στη χώρα. Ο Λουκασένκο είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνησή του είχε «προειδοποιηθεί για χτυπήματα κατά της Λευκορωσίας από το έδαφος της Ουκρανίας».
Ο υπουργός Εξωτερικών Βλαντιμίρ Μακέι έδωσε συνέχεια την Παρασκευή, λέγοντας ότι μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη «εν μέσω αναφορών για επικείμενες προκλήσεις από κοντινά κράτη».
Η Ουκρανία αρνήθηκε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς. Το υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι «απορρίπτει κατηγορηματικά αυτούς τους τελευταίους υπαινιγμούς του λευκορωσικού καθεστώτος. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι αυτή η διπλωματική νότα μπορεί να αποτελεί μέρος πρόκλησης εκ μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας».
Η αντίδραση του ΥΠΕΞ
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως: «Δεδομένου ότι η κατάσταση ασφαλείας στην Ουκρανία συνεχίζει να είναι ρευστή και επισφαλής, το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι όσα αναφέρονται στις ανακοινώσεις του από 14 και 22 Φεβρουαρίου 2022, συνεχίζουν να ισχύουν».
«Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Εξωτερικών εξακολουθεί να αποθαρρύνει έντονα όλα τα ταξίδια στο σύνολο της επικράτειας της Ουκρανίας», τονίζει.
«Παράλληλα συνιστάται στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην χώρα να αναχωρήσουν από τη χώρα άμεσα. Συνιστάται επίσης στους Έλληνες πολίτες που δεν έχουν αναχωρήσει ήδη, να δηλώσουν άμεσα τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην Ελληνική Πρεσβεία στο Κίεβο».
Επισημαίνεται πως η πρεσβεία στο Κίεβο συνεχίζει να λειτουργεί με το ελάχιστο απαραίτητο προσωπικό.
Τα στοιχεία επικοινωνίας της πρεσβείας στο Κίεβο είναι τα ακόλουθα:
Διεύθυνση: 30-i Andriivskiy uzviz Str, Kyiv 01901, UKRAINE
Τηλέφωνα: 00380 44 3630780, 00380 44 3630781, 00380 44 3630782
Τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης: 00380 73 04 29 453
Διεύθυνση e-mail: [email protected]