Εντυπωσιακή είσοδο στη νέα εβδομάδα κάνουν οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Wall Street, αιφνιδιάζοντας εκ νέου όσους είχαν θέσεις short. Η μεγάλη πτώση του προηγούμενου διαστήματος φαίνεται πως έχει δημιουργήσει αγοραστικές ευκαιρίες τις οποίες αρκετά χαρτοφυλάκια σπεύδουν να εκμεταλλευτούν, ενώ το γύρισμα ορισμένων short θέσεων προσδίδει ακόμη πιο μεγάλη δυναμική.
- Με σημαντική άνοδο ξεκινούν την εβδομάδα Ευρώπη, Χ.Α. αλλά και Wall Street
- Κατασκευές, υποδομές και ενέργεια στο προσκήνιο του ελληνικού χρηματιστηρίου
Φυσικά, βρισκόμαστε σε μια χρονιά μεγάλων κλυδωνισμών και κορυφαίων αναταραχών, οπότε τα πάντα δύνανται να διαφοροποιηθούν ταχύτατα, όπως πολλάκις έχει γίνει έως τώρα μέσα στο τρέχον έτος. Πάντως, οι αγορές όπως κατ’ επανάληψη έχουμε γράψει στο CrisisMonitor.gr έχουν τους δικούς τους νόμους και τους δικούς τους κανόνες και ποτέ δεν κάνουν αυτό που αναμένουν οι πολλοί.
Οι ευρωπαϊκοί δείκτες κινούνται έντονα ανοδικά σήμερα και με κέρδη έως 2,37%, με τον DAX να κερδίζει 1,70%, τον CAC 40 ξανά πάνω από τις 6.000 μονάδες με άνοδο 1,70%, ενώ σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας με τον IBEX 35 της Μαδρίτης στο +2,37% και τον FTSE MIB του Μιλάνο στο +1,86%.
Στη Wall Street, που πλέον μπαίνει για τα καλά σε περίοδο ανακοινώσεων αποτελεσμάτων 9μήνου με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την αλλαγή της ατζέντας, και οι τρεις δείκτες καταγράφουν νέο ράλι. Ο Dow Jones κερδίζει 1,90% ή πάνω από 570 μονάδες προσεγγίζοντας ξανά τις 30.200 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύεται κατά 2,80%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κερδίζει 3,3%.
Για ακόμη μια φορά θα επαναλάβουμε πως οι αγορές έχουν τους δικούς τους νόμους και τους δικούς τους κανόνες, ενώ σε πολλές περιπτώσεις λειτουργούν ως… ανεξάρτητοι και αυτόνομοι οικονομικοί και κεφαλαιακοί φορείς, δημιουργώντας τη δική τους πραγματικότητα, ανακυκλώνοντας τη «δική τους… ειδησεογραφία και διαμορφώνοντας τη δική τους… αλήθεια.
Θυμίζουμε πως την περασμένη Πέμπτη ο δείκτης S&P 500, o πιο βαρύς και καθοριστικός χρηματιστηριακός δείκτης στον κόσμο, έκανε την 5η μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή διακύμανση στην ιστορία του! Αυτό και μόνο, λέει πολλά για την παρούσα κατάσταση που εξελίσσεται σε ροντέο. Ο δείκτης S&P 500 λοιπόν, έφτασε να υποχωρεί την περασμένη Πέμπτη έως 2,39%, όμως προς το τέλος έφτασε να κερδίζει έως 2,87%, έχοντας συνολική διακύμανση άνω του 5%, κάτι εξαιρετικά σπάνιο.
Αυτό έγινε γιατί αρκετοί μετά την ανακοίνωση του πληθωρισμού, έσπευσαν να κλείσουν τις θέσεις short, δημιουργώντας ανοδικό ντόμινο. Αντιθέτως, την Παρασκευή και οι τρεις δείκτες της Wall Street υποχώρησαν σημαντικά εκ νέου, μια πτώση που ως ένα βαθμό ήρθε στο πλαίσιο του «εξορθολογισμού» και της εξισορρόπησης μετά τις ακρότητες που επικράτησαν στη συνεδρίαση της Πέμπτης.
Θυμίζουμε πως ο S&P 500 υποχωρεί φέτος (χωρίς τη σημερινή συνεδρίαση) κατά 25%, ο Dow Jones χάνει 18,5% και ο τεχνολογικός Nasdaq -33,5%. Ο δείκτης VIX που μετράει τη μεταβλητότητα στον S&P 500 βρίσκεται ξανά πάνω από το 30, επίπεδο που επιβεβαιώνει ότι αυτό που βλέπουμε καθημερινά. Πως οι αγορές διανύουν περίοδο μεγάλων αναταράξεων.
Η εικόνα της αγοράς
Μέσα σ’ αυτό το τοπίο, το ελληνικό χρηματιστήριο που δείχνει σαφώς πιο ανθεκτικό έναντι των ξένων αγορών το 2022, κινήθηκε εκ νέου ανοδικά τη Δευτέρα, ενώ ήδη τα κέρδη σε επίπεδο Οκτωβρίου ξεπερνούν το 6%. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε πάνω από τις 840 μονάδες και συγκεκριμένα στις 842,64 μονάδες με άνοδο 1,24%, κάτι που είχε να γίνει από τις 12 Σεπτεμβρίου.
Στις τέσσερις τελευταίες συνεδριάσεις ο Γ.Δ. έχει άνοδο άνω του 4%, καθώς η μοναδική πτωτική ήταν την περασμένη Πέμπτη όταν είχε κλείσει οριακά πτωτικά (-0,19%). Ο FTSE 25 επιβεβαίωσε την ανάκτηση των 2.000 μονάδων που πέτυχε την Παρασκευή, κλείνοντας στις 2.041,11 μονάδες με άνοδο 1,35%, ενώ ο Mid Cap υστέρησε με άνοδο 0,08% στις 1.276,89 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης επιβεβαίωσε την ανάκτηση των 560 μονάδων κλείνοντας στις 566,23 μονάδες με άνοδο 0,72%, ενώ θυμίζουμε την περασμένη εβδομάδα είχε άνοδο άνω του 4%. Ο χρηματιστής Ηλίας Ζαχαράκης επισημαίνει πως η κατοχύρωση των 560 μονάδων δύναται να ανοίξει το δρόμο ακόμη και για τις 600 μονάδες πλέον.
Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 62,56 εκατ. ευρώ, ήτοι πάνω από τους μέσους όρους των τελευταίων εβδομάδων, ενώ τα 25,67 εκατ. ευρώ αφορούσαν πακέτα κυρίως στην ΕΥΔΑΠ και στη ΔΕΗ που συνολικά έκαναν πάνω από 26 εκατ. ευρώ τζίρο.
Ένα άλλο στοιχείο που χαρακτήρισε τη συνεδρίαση ήταν η έντονη κινητικότητα στις μετοχές υποδομών, κατασκευών και ενέργειας, οι οποίες ξεχώρισαν τόσο στον FTSE 25 όσο και στις μικρότερες αποτιμήσεις.