Σε crash course υπέβαλαν τη νέα πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας οι αγορές, αναγκάζοντας την αρχικά να ανακαλέσει μέρη του μίνι-φορολογικού νομοσχεδίου της, μετά να καρατομήσει τον υπουργό Οικονομικών και εν τέλει τον Τζέρεμι Χαντ, ως νέο ΥΠΟΙΚ, να αποσύρει συλλήβδην το σχέδιο νόμου,
Υπό την ασφυκτική πίεση τον αγορών η Λιζ Τρας καταγράφει την πρώτη ολοκληρωτική και ατιμωτική ήττα της, καθώς η πρώτη νομοθετική απόπειρά της κόντεψε να διαλύσει τη λίρα, να δυναμιτίσει το δημόσιο χρέος και να αποσταθεροποιήσει την οικονομία, ενώ τελικά αναγκάστηκε να το αποσύρει και να αποπέμψει τον υπουργό Οικονομικών για να σωθεί η ίδια.
Όλα αυτά σε μια από τις οικονομίες των G7, καθώς η πρωθυπουργός νόμισε ότι μπορεί να επιβάλλει τα Trus-nomics. Ο νέος υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ ανακοίνωσε ότι σχεδόν όλα τα φορολογικά μέτρα που είχε εξαγγείλει ο προκάτοχός του θα ακυρωθούν.
«Καταρχάς, θα αντιστρέψουμε σχεδόν όλα τα φορολογικά μέτρα που ανακοινώθηκαν στο σχέδιο ανάπτυξης πριν από 3 εβδομάδες και δεν έχει ξεκινήσει η κοινοβουλευτική τους επεξεργασία» εξήγησε στις ανακοινώσεις που έκανε το μεσημέρι της Δευτέρας.
Η κυβέρνηση Τρας αναγκάστηκε να ανακαλέσει τα μέτρα για
- μείωση της φορολογίας εισοδήματος,
- αύξηση της εταιρικής φορολογίας
- περικοπές στους φορολογικούς συντελεστές των μερισμάτων
- το πάγωμα στους φόρους στο αλκοόλ και
- επιστροφή ΦΠΑ στους τουρίστες.
Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών, τα νέα μέτρα θα αποφέρουν στα κρατικά ταμεία £32 δισεκατομμύρια ετησίως.
Επικροτούν την αναδίπλωση οι αγορές
Οι αγορές καλωσόρισαν τις ανακοινώσεις, με τη στερλίνα να ανατιμάται άνω του 1% έναντι του δολαρίου. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου μειώθηκαν επίσης απότομα, με το 10ετές επιτόκιο να διαπραγματεύεται με πτώση 35 μονάδες βάσης στο 3,974%.
Ο Χαντ ανακοίνωσε επίσης ότι το ενεργειακό πακέτο που έχει σχεδιαστεί για την επιδότηση των λογαριασμών ενέργειας των καταναλωτών και των επιχειρήσεων θα διαρκέσει μόνο μέχρι τον Απρίλιο και στη συνέχεια θα αναθεωρηθεί προκειμένου «να κοστίσει στον φορολογούμενο πολύ λιγότερο από το προγραμματισμένο».
«Κεντρική ευθύνη για κάθε κυβέρνηση είναι να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για την οικονομική σταθερότητα», είπε ο Χαντ. «Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να ελέγξει τις αγορές, αλλά κάθε κυβέρνηση μπορεί να δώσει διαβεβαιώσεις για τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών. Αυτός είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες που επηρεάζουν τον τρόπο συμπεριφοράς των αγορών. Για αυτόν τον λόγο, παρόλο που η πρωθυπουργός και εγώ είμαστε και οι δύο δεσμευμένοι στη μείωση του εταιρικού φόρου, την Παρασκευή η πρωθυπουργός κατάλαβε τις ανησυχίες για τον μίνι προϋπολογισμό».
Θυσίασε τον Κούαρτενγκ για να σωθεί
Την Παρασκευή, η πρωθυπουργός Λιζ Τρας απέλυσε τον υπουργό Οικονομικών της Kwasi Kwarteng λιγότερο από έξι εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, καθώς χρεώθηκε το χάος που προκάλεσε στις χρηματοπιστωτικές αγορές ο μίνι – προϋπολογισμός που ανακοίνωσε στις 23 Σεπτεμβρίου.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Λιζ Τρας, κοινή συνισταμένη των ερωτήσεων που έθεσαν οι δημοσιογράφοι ήταν “γιατί καρατόμησε τον Κούαρτενγκ αλλά η ίδια παρμένει, καθώς το νομοσχέδιο το είχαν σχεδιάσει μαζί.
Περιλάμβανε φορολογικές μειώσεις που προβλέπονταν συνολικά σε £45 δισεκατομμύρια, οι οποίες παρουσιάστηκαν ως ριζοσπαστικό σχέδιο για την υποβοήθηση της υποτονικής οικονομικής ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου και ήταν βασικό μέρος της προεκλογικής εκστρατείας της Τρας.
Ωστόσο, οι αγορές τρομοκρατήθηκαν από μια σειρά παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της προοπτικής σημαντικά υψηλότερου δημόσιου χρέους, δεδομένων των επικείμενων επιδοτήσεων των λογαριασμών ενέργειας για καταναλωτές και επιχειρήσεις, και την αναντιστοιχία μεταξύ της τρέχουσας νομισματικής σύσφιξης της Τράπεζας της Αγγλίας για τον περιορισμό του πληθωρισμού και του κυβερνητικού πακέτου τόνωσης.
Η έλλειψη οικονομικών προβλέψεων από το Γραφείο Υπευθυνότητας του Προϋπολογισμού του Ηνωμένου Βασιλείου επηρέασε επίσης τις αγορές.
Η πτώση της λίρας έναντι του δολαρίου σε ετήσια βάση επιταχύνθηκε και τα κρατικά ομόλογα του Ηνωμένου Βασιλείου, (γνωστά ως gilts) παρουσίασαν δραματικό ξεπούλημα. Η Τράπεζα της Αγγλίας ξεκίνησε ένα προσωρινό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για να στηρίξει την αγορά, το οποίο έληξε την Παρασκευή.