Κριτική και πιέσεις για απώλεια της στρατηγικού πλεονετήματος απένατι στη Ρωσία αναφορικά με τη χρήση πυρηνικών όπλων, δέχεται ο Εμάνουελ μακρόν, μετά από συνέντευξή του στην οποία ξεκαθάρισε ότι η Γαλλία δεν θα απαντήσει με πυρηνικά σε ενδεχόμενη επίθεση της Ρωσίας με πυρηνικά στην Ουκρανία.
Τα πρόσφατα σχόλια του Εμανουέλ Μακρόν σχετικά με τη γαλλική απάντηση σε περίπτωση ρωσικής πυρηνικής επίθεσης στην Ουκρανία προκάλεσαν πυρά από αναλυτές και πολιτικούς αντιπάλους στο εσωτερικό.
Στην πραγματικότητα, ο Μακρόν έγινε σαφής και συγκεκριμένος όταν η ασάφεια αποτελεί διαχρονικά τον ισχυρότερο μοχλό πίεσης στο δόγμα πυρηνικής αποτροπής. Η εξειδίκευση που αποκαλούμενου ζωτικού συμφέροντος της Γαλλίας, υπό τις παρούσες συνθήκες, μοιάζει να δίνει χώρο και ευελιξία στον Βλάντιμιρ Πούτιν.
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι France 2, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε την Τετάρτη ότι το Παρίσι «προφανώς» δεν θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα ως απάντηση σε μια ρωσική πυρηνική επίθεση στην Ουκρανία.
«Η Γαλλία έχει ένα πυρηνικό δόγμα, που βασίζεται στα ζωτικά συμφέροντα της χώρας και τα οποία είναι σαφώς καθορισμένα. Αυτά δεν θα διακυβεύονταν εάν υπήρχε μια πυρηνική βαλλιστική επίθεση στην Ουκρανία ή στην περιοχή»,
είπε ο Γάλλος πρόεδρος.
Έκτοτε, ο Γάλλος πρόεδρος έχει επικριθεί για το ότι απώλεσε στρατηγική ισχύ εγκαταλείποντας τη δημιουργική ασάφεια στο θέμα της πυρηνικής αποτροπής, τη στιγμή που ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει διατυπώσει πυρηνικές απειλές.
«Η αξιοπιστία της [πυρηνικής] αποτροπής βασίζεται στο να μην πούμε τίποτα για το τι θα έπρεπε να κάνουμε», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στο ραδιόφωνο FranceInfo, προσθέτοντας ότι κάποιος έπρεπε να «λέει όσο το δυνατόν λιγότερα και να είναι έτοιμος να κάνει όσο το δυνατόν περισσότερα».
Ως ηγέτης της μοναδικής πυρηνικής δύναμης της ΕΕ, τα σχόλια του Μακρόν ότι δεν θα απαντούσε σε μια πυρηνική επίθεση στην Ουκρανία «ή στην περιοχή» είναι απίθανο να καθησυχάσουν τα κράτη μέλη της ΕΕ που ανήκουν στο ΝΑΤΟ όπως η Πολωνία, η Ρουμανία ή η Σλοβακία.
Το άρθρο 5 της συνθήκης του ΝΑΤΟ ορίζει ότι τα μέλη πρέπει να υπερασπίζονται άλλα μέλη σε περίπτωση επίθεσης.
Ο Πούτιν έθεσε το φάντασμα ενός πυρηνικού πολέμου σε μια μεγάλη κλιμάκωση τον περασμένο μήνα, απειλώντας να χρησιμοποιήσει «όλους τους πόρους όπλων» που είχε στη διάθεσή του για να κερδίσει.
Ενώ οι Η.Π.Α. διατηρούν κλειστά τα χαρτιά τους για το πώς θα απαντούσαν σε μια ρωσική πυρηνική επίθεση στην Ουκρανία, ωστόσο κατέστησαν σαφές ότι η Ρωσία θα αντιμετωπίσει μια απάντηση συμβατικών δυνάμεων σε μαζική κλίμακα.
Ο Bruno Tertrais, αναπληρωτής διευθυντής του think tank Foundation for Strategic Research,
αμφισβήτησε την «περίεργη» απόφαση του Μακρόν να διευκρινίσει τα όρια του γαλλικού πυρηνικού δόγματος και το χρονοδιάγραμμα της δήλωσης.
«Όταν τον άκουσα να μιλάει, κόντεψα να πέσω από την καρέκλα μου», είπε ο συντηρητικός βουλευτής Jean-Louis Thiériot, αντιπρόεδρος της επιτροπής των ενόπλων δυνάμεων της Εθνοσυνέλευσης.
«Είναι πολιτικό λάθος. Μία από τις αρχές της πυρηνικής αποτροπής είναι ότι υπάρχει αβεβαιότητα ως προς το τι θεωρείται ζωτικό συμφέρον», είπε.
Ο Γάλλος πρόεδρος δεν έκανε καμία δήλωση σχετικά με το ποια θα ήταν η συμβατική απάντηση της Γαλλίας εάν η Ρωσία χρησιμοποιούσε πυρηνικά όπλα. Τη Δευτέρα, οι χώρες της G7 εξέδωσαν μια δήλωση που προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα αντιμετωπίσει «σοβαρές συνέπειες» εάν το κάνει.
Τα σχόλια κινδυνεύουν να υπονομεύσουν περαιτέρω την πίεση της Γαλλίας για στρατηγική αυτονομία της ΕΕ στην άμυνα, και δεν βασίζεται αποκλειστικά στις ΗΠΑ για προστασία.