Ανακοινωθέν που συνιστά την πρώτη έμμεση απειλή ευρείας σύρραξης με τη Ρωσία εξέδωσε το G7 καθώς αναφέρει ότι παράσχει βοήθεια στην Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί, ενώ οι ηγέτες επιχειρούν να χαράξουν κόκκινη γραμμή στη χρήση πυρηνικών όπλων.
Η G7 δεσμεύτηκε να παράσχει βοήθεια στην Ουκρανία για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, σύμφωνα με κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των ηγετών της Ομάδας των Επτά και τις συνομιλίες με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ οι ηγέτες προειδοποίησαν ότι οποιαδήποτε χρήση από την Ρωσία πυρηνικών όπλων θα έχει σοβαρές συνέπειες.
Στην πραγματικότητα, η δήλωση του G7 έχει στόχο να καταστήσει σαφές ότι ο πόλεμος φθοράς συνεχίζεται και ότι δεν υπάρχει… σημείο εξάντλησης, έτσι ώστε να αναγκάσουν τον Βλάντιμιρ Πούτιν να δεχθεί διαπραγματεύσεις και να υπαναχωρήσει σε καίρια ζητήματα.
«Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε οικονομική, ανθρωπιστική, στρατιωτική, διπλωματική και νομική υποστήριξη και θα σταθούμε σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο διάστημα χρειαστεί», υπογραμμίζει το ανακοινωθέν.
«Διαβεβαιώσαμε τον πρόεδρο Ζελένσκι ότι είμαστε απτόητοι και σταθεροί στη δέσμευσή μας να παρέχουμε την υποστήριξη που χρειάζεται η Ουκρανία για να διατηρήσει την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα».
Παράλληλα οι ηγέτες των κρατών μελών της G7 καταδίκασαν τις πιο πρόσφατες πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας σε πόλεις σε όλη την Ουκρανία και δήλωσαν ότι θα καταστήσουν υπόλογο τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τους υπεύθυνους.
«Καταδικάζουμε αυτές τις επιθέσεις με τον πιο έντονο τρόπο και υπενθυμίζουμε ότι οι επιθέσεις αδιακρίτως κατά αθώων αμάχων πληθυσμών συνιστούν έγκλημα πολέμου», προσέθεσαν στο ανακοινωθέν τους.
Οι ηγέτες επέκριναν επίσης την «ανεύθυνη ρητορική για τα πυρηνικά» της Ρωσίας.
«Αποδοκιμάζουμε τα σκόπιμα ρωσικά βήματα κλιμάκωσης, συμπεριλαμβανομένης της μερικής επιστράτευσης εφέδρων και της ανεύθυνης πυρηνικής ρητορικής, που θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια».
Επίσης υπογράμμισαν ότι η ανακοινωθείσα δημιουργία κοινής στρατιωτικής δύναμης μεταξύ Μόσχας και Μινσκ αποτελεί «το πιο πρόσφατο παράδειγμα συνενοχής» της Λευκορωσίας με τη Ρωσία στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.
«Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας προς τις αρχές της Λευκορωσίας να σταματήσουν να επιτρέπουν στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις να χρησιμοποιούν» το έδαφός της για να υποστηρίξουν την πολεμική επιχείρηση κατά της Ουκρανίας, πρόσθεσαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της G7.