Δεύτερο και μάλιστα ισχυρότερο πλήγμα δέχθηκε η δημοτικότητα του Ρώσου προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν από την επιστράτευση, ενώ αρχικά είχε πληγεί αισθητά από ήττες στο ουκρανικό μέτωπο.
Αφού η δημοτικότητα του Βλαντιμίρ Πούτιν είχε ήδη υποχωρήσει τον Σεπτέμβριο μετά τις συνεχείς απώλειες στην Ουκρανία και τη μερική επιστράτευση, η υποστήριξη για τον πόλεμο έχει αρχίσει επίσης να περιορίζεται.
Σύμφωνα με νέα έρευνα του ανεξάρτητου ινστιτούτου Levada Center, το 80% των Ρώσων δήλωσε τον Μάρτιο ότι υποστήριξε τις ενέργειες των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία. Αυτή η υποστήριξη μειώθηκε στο 74% τον Απρίλιο, καθώς ο ρωσικός πληθυσμός ένιωσε το βάρος των διεθνών κυρώσεων, αλλά σταθεροποιήθηκε μεταξύ 75 και 77% μέχρι τον Αύγουστο. Τον Σεπτέμβριο, έφτασε σε νέο χαμηλό μόλις 72%.
Το ελεγχόμενο από το ρωσικό κρατικό περιβάλλον μέσων ενημέρωσης εξηγεί γιατί το ποσοστό αποδοχής για τον Πούτιν ή τον πόλεμο της Ουκρανίας μπορεί να παραμείνει τόσο υψηλό, παρά το γεγονός ότι η χώρα είναι πλέον εξαιρετικά περιθωριοποιημένη στη διεθνή κοινότητα και υπομένει τις δυσκολίες των κυρώσεων και της πολεμικής κινητοποίησης.
Παρά τον ανεξάρτητο χαρακτήρα των ερευνών, πολλοί Ρώσοι μπορεί να αισθάνονται ακόμα πιεσμένοι να δώσουν μια ευνοϊκή γνώμη. Μερικοί πιστεύουν ότι η έγκριση του πολέμου είναι στην πραγματικότητα πολύ χαμηλότερη.
You will find more infographics at Statista
Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας, οι Ρώσοι ρωτήθηκαν τι συναισθήματα προκάλεσαν σε αυτούς τα νέα της επιστράτευσης.
Ο φόβος ήταν η πιο κοινή απάντηση που δόθηκε σε όλες τις δημογραφικές ηλικίες. Ωστόσο, η δεύτερη πιο κοινή απάντηση διέφερε ανά ηλικιακή ομάδα. Όσοι ήταν άνω των 40 ετών ήταν επίσης πιθανό να αισθάνονται περήφανοι για τη Ρωσία, ενώ οι νεότεροι ανέφεραν το σοκ ως το δεύτερο πιο κοινό συναίσθημα, ακολουθούμενο από τον θυμό.
You will find more infographics at Statista