Μετά από τέσσερα πτωτικά κλεισίματα στις πέντε τελευταίες συνεδριάσεις, το ελληνικό χρηματιστήριο έβγαλε αντίδραση μερικής αποκατάστασης και αυτοσυντήρησης, με το Γενικό Δείκτη να επιβεβαιώνει τη διακράτηση της ευρύτερης ζώνης των 800-810 μονάδων, ενώ έγινε και μια πρώτη απόπειρα για την υπέρβαση των 820 μονάδων ενδοσυνεδριακά.
- Το Χ.Α. ακολούθησε τη Wall Street
- Αντίδραση στο Χ.Α. μετά από τέσσερις πτωτικές στις πέντε τελευταίες ημέρες
- Βραχυχρόνιες τοποθετήσεις σε τράπεζες και blue chips έφεραν άνοδο
- Οι εκτιμήσεις του χρηματιστή Ηλία Ζαχαράκη
Είναι αξιοσημείωτο ότι το Χ.Α. κινήθηκε ερήμην της (νέας) πτώσης των ευρωπαϊκών δεικτών, ακολουθώντας την ήπια σήμερα άνοδο των αμερικανικών δεικτών, οι οποίοι και από χθες Τρίτη είχαν γυρίσει θετικοί, δίνοντας ανάλογο «νεύμα» ευρύτερα. Από εκεί και πέρα, ασφαλώς δεν υπάρχει κάποια σημαντική αλλαγή σκηνικού που θα διαφοροποιούσε τα δεδομένα στο momentum, απλώς αρκετοί επενδυτές έσπευσαν να εκμεταλλευτούν κάποιες αγοραστικές ευκαιρίες που (πάντα) υπάρχουν στο Χ.Α..
Η ελληνική αγορά «αδικείται» από το ευρύτερο διεθνές timing, καθώς μολονότι έχασε το υπερδεκαετές ράλι, εντούτοις ξεκινώντας από πολύ χαμηλή αφετηρία βρίσκεται σε διαφορετικό επενδυτικό story έναντι των υπολοίπων αγορών της Ευρώπης. Η Ελλάδα και η ελληνική οικονομία βρίσκονται σε τροχιά επιστροφής μετά από μια δεκαετή και πλέον περίοδο «γύψου» και δημοσιονομικής επιτήρησης, ενώ υπάρχουν καλές ελπίδες ότι μέσα στο 2023 η χώρα θα επιτύχει την επενδυτική βαθμίδα που θα αλλάξει τα δεδομένα.
Συνάμα, το Χ.Α. από το 2013 έχει υποβαθμιστεί στην κατηγορία των αναδυόμενων αγορών, χάνοντας το μεγαλύτερο και καλύτερο κομμάτι από την παγκόσμια επενδυτική «πίτα», κάτι που είχε αντανάκλαση όλα αυτά τα εννέα χρόνια στους όγκους, τους τζίρους αλλά και την ποιότητα των κεφαλαίων που δραστηριοποιούνται στη Λεωφόρο Αθηνών.
Και το Χ.Α. λοιπόν προσβλέπει στο ενδεχόμενο αναβάθμισης στις ώριμες αγορές – αν και εφόσον πετύχει η χώρα την επενδυτική βαθμίδα – εξέλιξη που αν έρθει θα αλλάξει τα δεδομένα επί το θετικότερο.
Ηλ. Ζαχαράκης: Ατυχές το timing επιστροφής της Ελλάδας
Έχει ενδιαφέρον η άποψη του διευθύνοντος συμβούλου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλία Ζαχαράκη ο οποίος τονίζει πως «από την μια το timing της Ελλάδος είναι… ατυχές, από την άλλη μπορεί να επωφεληθεί από μέτρα που θα πάρει συνολικά η Ευρώπη για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η αλήθεια είναι ότι μετά από 14 χρόνια «φαγούρα» θα πρέπει να ευνοηθούμε συγκυριακά ώστε να μπορέσουμε όσο πιο γρήγορα να κερδίσουμε πίσω το χαμένο ΑΕΠ των τελευταίων πολλών ετών.
Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα ξεκινάει από πολύ χαμηλά και μετά από χρόνια ύφεσης και στασιμότητας και συνάμα με μεγάλη βοήθεια από την Ευρώπη. Παρόλα αυτά η δυναμική αυτή μπορεί να χαθεί αν αλλάξει η πολιτική που εφαρμόζεται.
Να πούμε ότι χρονικά η κυβέρνηση είναι τυχερή σε κάθε περίπτωση μιας και τόσο η υγειονομική κρίση όσο και η κρίση με την Τουρκία την βοήθησε να εφαρμόσει πολιτικές που δύσκολα θα είχε καταφέρει σε αυτό τον βαθμό σε άλλες φάσεις αλλά και παράλληλα να δείξει πόσο σημαντική είναι η εξωτερική πολιτική ενός κράτους.
Μην ξεχνάμε πως για αρκετά χρόνια δεν έχει σοβαρές ανάγκες δανεισμού έχοντας παράλληλα προλάβει να δανειστεί με μηδενικά επιτόκια. Έτσι λοιπόν έχει και τα χρονικά περιθώρια να περιμένει και πάλι να ξεπεραστεί η παρούσα κρίση με την αναγκαστική αύξηση επιτοκίων εκ μέρους της ΕΚΤ αλλά και των υπολοίπων κεντρικών τραπεζών».
Συνεχίζοντας ο κ. Ζαχαράκης σημειώνει πως «ήδη με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η ελληνική οικονομία φαίνεται ότι θα κλείσει το 2022 με ανάπτυξη κοντά στο 6% κάνοντας την διαφορά με τις υπόλοιπες οικονομίες και έχοντας την πολυτέλεια να περιμένει εξίσου μία καλή χρονιά σε σχέση με τους άλλους το 2023. Οι Financial Times έφτασαν στο σημείο να μιλήσουν για ένα από τα επτά οικονομικά θαύματα ενός ανήσυχου κόσμου».
Σύμφωνα με τον χρηματιστή, πληροφορική και κατασκευές είναι οι κλάδοι που θα είναι και πάλι στο επίκεντρο, με τον τραπεζικό να φαίνεται να είναι ο τρίτος επενδυτικός πόλος μιας και αυξάνει τα κέρδη του σε μια παρατεταμένη αύξηση επιτοκίων. «Μην ξεχνάμε ότι μετά από χρόνια έχει ξεφορτωθεί τους σκελετούς των κόκκινων δανείων έχοντας πλέον την δυνατότητα να ανοίξει σταδιακά τον δανεισμό», τονίζει.
Η συνεδρίαση
Στη συνεδρίαση της Τετάρτης λοιπόν το Χ.Α. κινήθηκε όλη την ημέρα θετικά, κόντρα στην πτώση των ευρωπαϊκών δεικτών, ενώ το επενδυτικό ενδιαφέρον εστιάστηκε στο χώρο του Large Cap και των τραπεζών, με τις μετοχές μικρότερης κεφαλαιοποίησης να μένουν στο περιθώριο οι περισσότερες εξ αυτών.
Ο Γ.Δ. έκλεισε στις 817,55 μονάδες με άνοδο 1,06%, ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.972,82 μονάδες με άνοδο 1,21%, ο Mid Cap ενισχύθηκε κατά 0,23% κλείνοντας στις 1.264,74 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε άνοδο 1,61% στις 542,25 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 51,09 εκατ. ευρώ, ελαφρώς ενισχυμένη έναντι των δυο προηγούμενων συνεδριάσεων αυτής της εβδομάδας. Στο σύνολο της αγοράς 61 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 43 που υποχώρησαν.