Να “διαφημίσει” την σκλήρυνση του ευρωπαϊκού μετώπου απέναντι στην Τουρκία, μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Πράγας, επιχειρεί η ελληνική κυβέρνηση, διρρέοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ προσχέδιο της έκθεσης της Κομισιόν για τη διεύρυνση, όπου επισημαίνεται η προβληματική συμπεριφορά της Τουρκίας και ως ως εκ τούτοι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις είναι σε τέλμα.
Η ΕΕ έχει στρατηγικό συμφέρον να υπάρχει σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και να αναπτυχθεί συνεργασία και αμοιβαία επωφελής σχέση με την Τουρκία, αναφέρει το προσχέδιο της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διεύρυνση, το οποίο περιήλθε σε γνώση του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Τονίζεται ότι η Άγκυρα χρειάζεται να δεσμευτεί σε σχέσεις καλής γειτονίας και υπενθυμίζονται τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του Μαρτίου του 2021, υπογραμμίζεται πως πρέπει να σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών.
Στο κείμενο επισημαίνεται ακόμη ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία παραμένουν σε τέλμα. Γίνεται λόγος για οπισθοδρόμηση σε τομείς όπως η δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα θεμελιώδη δικαιώματα, η ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος. Σημειώνεται παράλληλα ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στην λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών της Τουρκίας, καθώς και το ότι συνεχίζεται η επιδείνωση των ανθρωπίνων και θεμελιωδών δικαιωμάτων.
Auditor’s note: Τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται
Η προσέγγιση αυτή είναι όμως μονόπλευρη, καθώς συνεχίζονται διεργασίες σε άλλα επίπεδα, όπως η τελωνειακή ένωση, η χρηματοδότηση για το προσφυγικό και η ενίσχυση του διμερούς εμπορίου και με την Ελλάδα. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι ενεργειακά εξαρτημένη από την Τουρκία, λόγω του Turk Stream.