Νέα δεδομένα στη γεωοικονομική σκακιέρα διαμορφώνονται από την απόφαση των OPEC+ για μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 2 εκατ. βαρέλια, καθώς η Σαουδική Αραβία φαίνεται να ευθυγραμμίζεται με τη Ρωσία. Το Ριάντ, όχι μόνο δεν άκουσε τις εκκλήσεις της Ουάσιγκτον για αύξηση της παραγωγής αλλά τη μείωσε, συμβάλλοντας στην αύξηση των τιμών και στην ενίσχυση της γεωοικονομικής αξίας της Ρωσίας.
Τα υψηλά πέντε εβδομάδων προσέγγισαν οι τιμές του πετρελαίου διεθνώς την εβδομάδα που έκλεισε, υποστηριζόμενες από την απόφαση των OPEC+ να μειώσουν την παραγωγή κατά 2 εκατ. βαρέλια, κόντρα στις πιέσεις της Ουάσιγκτον και παρά την προσπάθεια αναλυτών να υποβαθμίσουν τον πραγματικό αντίκτυπο στην προσφορά.
Να βάλουν φρένο στην διαρκή διολίσθηση των τιμών του πετρελαίου πέτυχαν οι OPEC+, καθ΄ς η απόφαση για μείωση της παραγωγής εκτόξευσε τις τιμές σε υψηλά πέντε εβδομάδων.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού WTI εκτινάχθηκαν περισσότερο από 4,5% και του Brent 4% σε υψηλά σχεδόν 5 εβδομάδων πάνω από 92,5 και τα 98 δολάρια το βαρέλι αντίστοιχα την Παρασκευή. Οι τιμές κατέγραψαν κέρδη της τάξης του 15% σε εβδομαδιαία βάση εβδομάδα, τα μεγαλύτερα από τις αρχές Μαρτίου, καθώς οι OPEC+ συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα ή περίπου το 2% της παγκόσμιας προσφοράς από τον Νοέμβριο, σε μια κίνηση που απειλεί να συμπιέσει περαιτέρω την προσφορά ενόψει της χειμερινής περιόδου.
Η πορεία των τιμών του πετρελαίου
Αυτή θα ήταν η μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής από την έναρξη της πανδημίας, αν και ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας είπε ότι η πραγματική μείωση πιθανότατα θα είναι περίπου 1 έως 1,1 εκατομμύρια βαρέλια, καθώς ορισμένα μέλη ήδη αντλούν κάτω από τους στόχους.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέφρασε απογοήτευση για την απόφαση του απέναντι στον OPEC+ την Πέμπτη και είπε ότι οι ΗΠΑ αναζητούν τρόπους για να αποτρέψουν την άνοδο των τιμών. Προσθέτοντας τις ανησυχίες για την προσφορά, η Ρωσία προειδοποίησε και πάλι αυτή την εβδομάδα ότι δεν θα πουλά πετρέλαιο σε χώρες που υποστηρίζουν το σχέδιο υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για επιβολή ανώτατου ορίου τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο.
Auditor’s note: The Contrarian View
Οι εξελίξεις στη διεθνή γεωοικονομική σκακιέρα είναι όμως διαρκείς και ενίοτε καταιγιστικές. Έτσι, μπορεί από τη μια πλευρά οι αποφάσεις των OPEC+ να περιορίζουν την παραγωγή άμεσα, μεσοπρόθεσμα όμως, η μείωση της παραγωγής συμβάλλει στη δημιουργία χώρου για την αύξηση των εξαγωγών από τις ΗΠΑ και καθιστά συμφέρουσες τις επιπλέον επενδύσεων από την βιομηχανία σχιστολιθικού αερίου και πετρελαίου.Επίσης, η απόφαση των OPEC+ καταδεικνύει και υποδόριες ανησυχίες για το ενδεχόμενο επανέναρξης των εξαγωγών από το Ιράν, στη Λιβύη και τη Βενεζουέλα. Μπορεί ακόμα οι διαπραγματεύσεις με όλες τις χώρες να καθυστερούν, αλλά η προοπτική είναι ζωντανή…
Για την ώρα, οι αγορές αποτιμούν την βραχυχρόνια προοπτική, με ένταση, αντιδρώντας παράλληλα στις παρατεταμένες πιέσεις. Η επόμενη ημέρα παραμένει ρευστό και οι εξελίξεις σε μια σειρά από μέτωπα εντελώς απρόβλεπτες…