Συνεχίζεται ραγδαία η αποκλιμάκωση των τιμών στα τρόφιμα με τον Δείκτη Τιμών Τροφίμων να υποχωρεί στα προπολεμικά επίπεδα του Φεβρουαρίου 2022, καθώς οι γραμμές εφοδιασμού αποκαθίστανται, εναλλακτικές λύσεις υλοποιούνται και η παγκόσμια οικονομία έχει πλέον προσαρμοστεί στην πραγματικότητα των γεωπολιτικών εντάσεων.
Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO μειώθηκε στο 136,3 τον Σεπτέμβριο του 2022, σαφώς χαμηλότερα από το ρεκόρ των 159,7 που σημειώθηκε τον Μάρτιο και το χαμηλότερο από τον Φεβρουάριο, όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφονται στα φυτικά έλαια (-6,6%), με τον δείκτη να φτάνει στο 152,6, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2021, υπό το φως αυξημένων αποθεμάτων και παραγωγής στη Νοτιοανατολική Ασία.
Επίσης, οι τιμές της ζάχαρης μειώθηκαν κατά 0,7%, καθώς οι βροχές ωφέλησαν τις αποδόσεις των μόνιμων καλλιεργειών στη Βραζιλία και οι χαμηλότερες τιμές της αιθανόλης οδήγησαν σε μεγαλύτερη χρήση ζαχαροκάλαμου για την παραγωγή ζάχαρης.
Το κόστος των γαλακτοκομικών μειώθηκε κατά 0,6% και το κόστος του κρέατος μειώθηκε κατά 0,5%, με τις τιμές για το πρόβειο κρέας να μειώνονται περισσότερο, καθώς υποστηρίζονται από τις επιπτώσεις των νομισματικών κινήσεων.
Από την άλλη πλευρά, οι τιμές των δημητριακών αυξήθηκαν κατά 1,5%, καθώς η αυξημένη αβεβαιότητα σχετικά με τη συνέχιση της Πρωτοβουλίας για τα Σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας πέραν του Νοεμβρίου και ο αντίκτυπος στις εξαγωγές της Ουκρανίας ώθησε τις τιμές του σιταριού κατά 2,2% υψηλότερα.
Σε προπολεμικά επίπεδα οι τιμές τροφίμων