Σε πτωτική τροχιά παραμένουν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, επιστρέφοντας στα χαμηλά 2,5 μηνών και σαφώς πολύ χαμηλότερα από τα ιστορικά υψηλά, καθώς οι αποθηκευτικοί χώροι στην ΕΕ είναι γεμάτοι και τουλάχιστον 25 πλοία LNG είναι σε αναμονή εκφόρτωσης σε εγκαταστάσεις FSRU, δίνοντας αίσθηση επάρκειας, προσωρινά η οποία όμως όταν πρόκειται για την ασφάλεια του εφοδιασμού είναι καθαρά πλασματική.
Τα προθεσμιακά συμβόλαια ολλανδικού φυσικού αερίου πρώτου μήνα διαπραγματεύονταν περίπου 160 MWh, στα χαμηλά δυόμισι μηνών, που είχε προσεγγίζει επίσης και στις 3 Οκτωβρίου. Η τιμή τώρα υποχωρεί πάνω από 50% από τα ιστορικά υψηλά που σημειώθηκαν τον Μάρτιο και τον Αύγουστο.
Οι ανησυχίες σχετικά με τις ελλείψεις αποκλιμακώθηκαν λόγω ηπιότερων καιρικών συνθηκών και πληρότητας των αποθεμάτων. Οι χώροι αποθήκευσης φυσικού αερίου στη Γερμανία ήταν γεμάτοι κατά 92,8% στις 4 Οκτωβρίου, πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ του 89,9%.
Εν τω μεταξύ, η ΕΕ και η Νορβηγία συμφώνησαν να αναπτύξουν από κοινού εργαλεία για τη σταθεροποίηση των αγορών ενέργειας και τον περιορισμό των επιπτώσεων της χειραγώγησης της αγοράς και της αστάθειας των τιμών. Η παροχή φυσικού αερίου από τη Ρωσία αντιπροσωπεύει τώρα περίπου το 9%, σε σύγκριση με το 40% πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και η Νορβηγία είναι πλέον ο μεγαλύτερος προμηθευτής της Ευρώπης.
Την Τετάρτη, αναφέρθηκε ότι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα προτείνει στους ηγέτες της ΕΕ πώς θα μπορούσε η ΕΕ να περιορίσει τις τιμές του φυσικού αερίου για να μειώσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό.
Auditor’s note: Η πτώση έχει ημερομηνία λήξης
Ωστόσο, όπως αναφέρει ο επικεφαλής του μεγαλύτερου ομίλου εισαγωγής φυσικού αερίου στην Ελλάδα, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, η Ευρώπη θα αναγκαστεί να ανεβάσει τις τιμές κατά τη διάρκεια του χειμώνα, καθώς η κατανάλωση θα εξαντλεί τα αποθέματα, προκειμένου να προσελκύσει νέα φορτία, καθώς η ζήτηση παραμένει ισχυρή και η προσφορά περιορισμένη.
Βραχυχρόνια, όμως, οι τιμές του TTF, αναμένεται να αποκλιμακωθούν προς την περιοχή των 100 ευρώ η μεγαβατώρα, συμπαρασύροντας χονδρική και λιανική και δίνοντας ανάσα στις κυβερνήσεις. Καθώς όμως ο χειμώνας θα αυξάνει τις ενεργειακές ανάγκες, η κατάσταση αυτή θα διαφοροποιηθεί εκ νέου..