Νέο καμπανάκι στους τραπεζίτες, αυτή τη φορά για τα μπόνους του 2022, κρούει η ΕΚΤ, με τον επικεφαλής Εποπτείας να υπογραμμίζει ότι πολλές τράπεζες υποτιμούν τα ρίσκα της κατάστασης που διαμορφώνεται. Ωστόσο, φαίνεται ότι τραπεζίτες και ΕΚΤ δεν έχουν το ίδιο σετ οικονομικών προβλέψεων, δημιουργώντας ένα εντελώς στρεβλό πεδίο που δεν συμβάλλει στην αποτελεσματική διαχείριση της κατάστασης/
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εντείνει τις πιέσεις σε ορισμένες τράπεζες να παραμείνουν φειδωλές στα μπόνους του 2022 εν μέσω φόβων για τις σκοτεινές οικονομικές προοπτικές, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Κάτι τέτοιο ωστόσο θα μπορούσε να πυροδοτήσει κύμα φυγής τραπεζικών στελεχών, αυξάνοντας δυσανάλογα το ρίσκο απόδοσης και ολοκλήρωσης των εξελίξει σχεδιασμών.
Η ΕΚΤ προβλέπει πλέον την ραγδαία -αντί για βαθμιαία- επιδείνωση της κατάστασης σε όλο το εύρος της οικονομίας το 2022 και το 2023. Την ίδια στιγμή οι προβλέψεις των τραπεζών παραμένουν αισιόδοξες, υποβαθμίζοντας τους κινδύνους του περιβάλλοντος. Ο επικεφαλής επόπτης της ΕΚΤ, Αντρέα Ενρία, παραδέχεται ότι η αξιοπιστία της ΕΚΤ έχει πληγεί από τις προγενέστερες υπερβολικές προβλέψεις κατά την πανδημία. Παράλληλα, όμως, επισημαίνει την απροθυμία των τραπεζιτών να εμπλακούν σε σοβαρές συζητήσεις με τους επόπτες, απειλώντας ότι θα αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις που διαθέτει…
Ο επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ ενημέρωσε πρόσφατα τους μεμονωμένους δανειστές ότι αναμένει σχέδια για περιορισμούς στις μεταβλητές αμοιβές και τα μερίσματα, καθώς ανησυχεί ότι η ενεργειακή κρίση θα μπορούσε να οδηγήσει σε κύμα χρεοκοπιών. Οι προειδοποιήσεις εντείνονται πλέον, με την ΕΚΤ να βλέπει τώρα μια πιο ραγδαία επιβράδυνση στην Ευρώπη το επόμενο έτος ως πιθανότερο σενάριο.
Οι εποπτικές αρχές αυξάνουν τώρα την πίεση, καθώς αρκετές τράπεζες της ζώνης του ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των UniCredit SpA, Commerzbank AG και Deutsche Bank AG έδωσαν εξέδωσαν ιδιαίτερα αισιόδοξες έως και bulish προβλέψεις, παρά τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό και τα αυξανόμενα επιτόκια, που -αν μη τί άλλο- επιβαρύνουν τις οικονομικές προοπτικές.
Οι δανειστές είπαν επίσης ότι είναι απίθανο να χρειαστεί να προβούν σε τεράστιες πιστώσεις, ακόμη και με την πρόσθετη πρόκληση της αύξησης των τιμών της ενέργειας στην Ευρώπη.
Υποτιμούν τα ρίσκα
Η ΕΚΤ δεν χάνει ευκαιρία να αμφισβητεί τις προβλέψεις των τραπεζών, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να υποτιμούν τους κινδύνους. Υπάρχει «μια ορισμένη απροθυμία από την πλευρά των τραπεζών να συμμετάσχουν σοβαρά σε εποπτικές συζητήσεις», σημείωσε πρόσφατα ο Andrea Enria,
ο οποίος ηγείται του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει «ένα επίμονο και ολοκληρωμένο μακροοικονομικό σοκ», το οποίο απαιτεί από τις εποπτικές αρχές «να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί», είπε.
Τα στατιστικά στοιχεία της ΕΚΤ που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή εκπέμπουν πρώιμες προειδοποιητικές ενδείξεις: Το συνολικό μερίδιο των λεγόμενων δανείων δεύτερου σταδίου, όπου οι προοπτικές ενός δανειολήπτη έχουν επιδεινωθεί, συνέχισε να αυξάνεται. Έφτασαν στο 9,7% των συνολικών δανείων το δεύτερο τρίμηνο, από 9,3% τρεις μήνες νωρίτερα. Ωστόσο, τα επισφαλή δάνεια του κλάδου μειώθηκαν συνολικά, ενώ τα επίπεδα κεφαλαίου του ήταν σταθερά.
Η ΕΚΤ έχει δείξει προηγουμένως ότι είναι έτοιμη να παρέμβει εάν πιστεύει ότι τα σχέδια μπόνους μιας τράπεζας είναι υπερβολικά στο πλαίσιο των αυξημένων οικονομικών κινδύνων. Προέτρεψε ιδιαίτερη μετριοπάθεια κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid και στη συνέχεια ανάγκασε αρκετούς δανειστές, όπως η BNP Paribas SA, η Deutsche Bank και η UniCredit να μειώσουν τα μπόνους τους για το 2020.
ανέφερε το Bloomberg.
Τα μπόνους τείνουν να αντιπροσωπεύουν μικρότερο ποσό εκροών κεφαλαίων από τα μερίσματα, αν και παραδείγματα όπως η Deutsche Bank δείχνουν ότι αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Όπως όλες οι εκροές, η μεταβλητή αποζημίωση μπορεί να επηρεάσει τα χρηματοοικονομικά αποθεματικά μιας τράπεζας.
Οι προειδοποιήσεις της ΕΚΤ αγχώνουν τους τραπεζίτες, καθώς τα τμήματα trading παράγουν σημαντικές αποδόσεις μετά από χρόνια χαμηλής ανάπτυξης και τα στελέχη τους ποντάρουν από καιρό στην αύξηση των απολαβών τους. Ενδεχόμενο μπλόκο -όπως έχει προειδοποιήσει η ΕΚΤ- θα μπορούσε να τροφοδοτήσει αποσυσπειρωτικές τάσεις και φυγή ταλέντων προς τις ΗΠΑ και στην Ασία.
Πηγή προβληματισμού αποτελούν και οι πρακτικές αύξηση μερισμάτων, επαναγοράς μετοχών και επιστροφής κεφαλαίου στους επενδυτές, τις οποίες χρησιμοποιούν οι τραπεζίτες προκειμένου να έχουν καλές σχέσεις με τους μετόχους και να προσελκύουν νέα κεφάλαια.
Στο στόχαστρο ο Ενρία
Ωστόσο, η επιλογή μιας αυστηρής προσέγγισης για τις προβλέψεις και ο εξαναγκασμός των τραπεζών να μειώσουν τις πληρωμές σε μπόνους και μερίσματα μπορεί επίσης να δημιουργήσει προβλήματα για την ΕΚΤ.
Ο Ένρια είπε στην πρόσφατη ομιλία του ότι οι προειδοποιήσεις κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών της πανδημίας του Covid ότι οι χρεοκοπίες μπορεί να αυξηθούν δραματικά αποδείχθηκαν πολύ απαισιόδοξες, τροφοδοτώντας τη στάση των τραπεζών «να απορρίψουν τις εκκλήσεις των εποπτών τους για σύνεση ως αδικαιολόγητο συντηρητισμό».
Η ΕΚΤ το 2020 προέτρεψε τις τράπεζες να παραμερίσουν μεγάλες προβλέψεις ενόψει του lockdown του Covid, το οποίο δημιούργησε μεγάλη επιβράδυνση στα κέρδη εκείνο το έτος. Ο επόπτης εφάρμοσε επίσης de facto απαγόρευση μερισμάτων και επαναγορών μετοχών που αποδείχτηκε επιζήμια για τις αποτιμήσεις των τραπεζών και έγινε στόχος δημόσιας κριτικής από τους τραπεζίτες στην Ευρωζώνη.
Η ΕΚΤ κατάργησε τους περιορισμούς που σχετίζονται με την πανδημία στα μερίσματα και τα μπόνους το 2021 και αντ’ αυτού τους αντικατέστησε με έκκληση προς τις τράπεζες να υιοθετήσουν «μια συνετή και στραμμένη προς το μέλλον προσέγγιση» όταν αποφασίζουν για μπόνους.