Το βαρύ πυροβολικό του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. τον Τσαγατάι Ερτσίγες στέλνει πρέσβη στην Ελλάδα ο Ταγίπ Ερντογάν, μετά την αποχώρηση του Μπουράκ Οζουγκέργκιν, κίνηση που αν μη τι άλλο σηματοδοτεί την εδραίωση απευθείας διαύλου επικοινωνίας της πρεσβείας στην Αθήνα με το προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα.
Ο Τσαγατάι Ερτσιγιές, που αναλαμβάνει νέος πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα, ήταν τα τελευταία χρόνια γενικός διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων και Ναυτιλίας του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Προηγουμένως ήταν πρέσβης της Τουρκίας στη Βηρυτό.
Πρόκειται για πολύπειρο διπλωμάτη ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά τα ελληνοτουρκικά με τα οποία ασχολείται ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1980. Ο ίδιος έχει, άλλωστε, πάρει μέρος και στις διερευνητικές επαφές των τελευταίων ετών μαζί με τον Σεντάτ Ονάλ.
Ωστόσο, ο Ερτσισγές είναι και φορτωμένος και με έγγραφα και παρουσιάσεις που έχουν προκαλέσει ηχηρές αντιδράσεις και εκνευρισμό στην Ελλάδα. Αυτό όμως τον καθιστά αξιόπιστο και ενδεχομένως αυτές οι προκλήσεις να αποτελούν και τα διαπιστευτήρια που του ανοίγουν προσβάσεις στο βαθύ κράτος της Τουρκίας…
Η δραστηριότητα του Ερτσίγες
Ο Τσαγατάι Ερτσίγες είχε βρεθεί στο επίκεντρο της δημοσιότητας το 2019, όταν είχε προσκαλέσει ξένους πρέσβεις στην Αγκυρα για να τους ενημερώσει για τις γεωτρήσεις του τουρκικού «Φατίχ» στην Ανατολική Μεσόγειο. Τότε, η Άγκυρα προσπαθούσε να πείσει ότι η τουρκική δραστηριότητα δεν γίνονται κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου αλλά επί της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Έτσι, ροσπαθούσε να σπάσει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις που εμπόδιζαν χώρες να πουλήσουν γεωτρύπανα και σε προσωπικό να δεχθεί απασχόληση σε τουρκικά ερευνητικά σκάφη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι έως και τον Ιούλιο του 2019 ο κ. Ερτσιγιές δημοσίευε στο twitter χάρτες με τις διεκδικούμενες από την Τουρκία περιοχές στην Ανατολική Μεσόγειο που με τα σημερινά δεδομένα φαντάζουν «ήπιοι» καθώς δεν περιλαμβάνονταν σε αυτούς περιοχές δυτικά του 28ου μεσημβρινού και της Ρόδου. Τότε, βέβαια, ακόμη δεν υπήρχε το τουρκολιβυκό μνημόνιο το οποίο θα ακολουθούσε τον Νοέμβριο του 2019.
Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ, βέβαια, γνωρίζουν τον ενεργό ρόλο που έπαιξε ο Ερτσίγες στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για την έκδοση του Γκιουλέν, από τη θέση του ως πρεσβευτής στον Λίβανο…