Πολυεπίπεδες και συνεχείς είναι πλέον οι ανακατατάξεις στην πεδίο στην Ουκρανία, καθώς από τη μια πλευρά το Κίεβο επιδιώκει νίκες γοήτρου για να συντηρήσει το ηθικό των ενόπλων δυνάμεων και από την άλλη ο Πούτιν επιλέγει την εμπέδωση της στρατηγικής του κυριαρχίας σε περιοχές και τον έλεγχο εγκαταστάσεων.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε σήμερα διάταγμα με το οποίο προστάζει την ρωσική κυβέρνηση να θέσει υπό τον έλεγχο της τον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και να υπαχθούν οι εγκαταστάσεις του στην «ομοσπονδιακή ιδιοκτησία».
Η κίνηση αυτή θα μπορούσε να έχει προοδευτικά πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις, καθώς πρόκειται για το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης, οι γραμμές διανομής του οποίου τροφοδοτούν την ουκρανική βιομηχανία και ελέγχονται από τη Ρωσία. Η απώλειά του από την Ουκρανία, αποτελεί μεγάλο πονοκέφαλο για την ΕΕ που βιώνει οξεία ενεργειακή κρίση, καθώς η ανάπτυξη της Ουκρανίας θα πρέπει να βασιστεί σε εισαγωγές ενέργειας από την Ευρώπη, η οποία αντιμετωπίζει πρόβλημα κάλυψης των δικών της αναγκών.
Το Crisis Monitor έχει εγκαίρως προειδοποιήσει για την δευτερογενή ενεργειακή κρίση που θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη, καθώς θα αναγκαστεί να υποστηρίξει τη σταθεροποίηση και ανόρθωση της οικονομίας της πληττόμενης χώρας.
Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια
Ο πυρηνικός σταθμός, ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, με έξι πυρηνικούς αντιδραστήρες, βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ρωσικού στρατού αλλά λειτουργεί μέχρι τώρα με ουκρανικό προσωπικό. Η γειτνίαση του με την πρώτη γραμμή των εχθροπραξιών έχει ενισχύσει διεθνώς τους φόβους για το ενδεχόμενο μιας πυρηνικής καταστροφής.
Σύμφωνα με το διάταγμα του Πούτιν, θα πρέπει να συσταθεί μια κρατική επιχείρηση με την επωνυμία NPP Zaporizhzhya («Πυρηνικός Σταθμός ηλεκτρικής ενέργειας Ζαπαρόσκαγια») στην οποία θα κατοχυρωθεί το καθεστώς ιδιοκτησίας του σταθμού.
Νωρίτερα, ο επικεφαλής της κρατικής εταιρίας πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας δήλωσε, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters από το Κίεβο, ότι αναλαμβάνει την ευθύνη του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια και κάλεσε τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο να μην υπογράψουν κανένα έγγραφο με τους Ρώσους κατακτητές του.
Ο επικεφαλής της Energoatom, Πέτρο Κότιν έκανε τις δηλώσεις αυτές σε βιντεοσκοπημένη ομιλία που αναρτήθηκε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, παρά το ότι η Ρωσία δήλωσε ότι σχεδιάζει να εποπτεύει τις εργασίες του εργοστασίου.
Η βιντεοσκοπημένη ομιλία ακολούθησε τη σύντομη σύλληψη από τις ρωσικές δυνάμεις του Ουκρανού επικεφαλής του σταθμού, όπου εξακολουθεί να εργάζεται ουκρανικό προσωπικό.
«Όλες οι περαιτέρω αποφάσεις σχετικά με τη λειτουργία του σταθμού θα λαμβάνονται απευθείας στα κεντρικά γραφεία της Emnergoatom» δήλωσε ο Κότιν, προσθέτοντας ότι «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με βάση την νομοθεσία της Ουκρανίας, εντός πλαισίου του ουκρανικού ενεργειακού συστήματος, εντός του πλαισίου της Energoatom».