Με όλα τα βλέμματα να έχουν «πέσει» πάνω στις αποφάσεις του OPEC+ που συμφώνησε να “κόψει” 2 εκατ. βαρέλια πετρέλαιο την ημέρα, αλλά και στις επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών και το κατά πόσο θα κινηθούν ηπιότερα σ’ ό,τι αφορά τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, οι αγορές σήμερα Τετάρτη κινήθηκαν διορθωτικά διεθνώς, με τους επενδυτές να «κλειδώνουν» μέρος των κερδών ύστερα από το εμφατικό διήμερο ράλι.
- Όλα τα βλέμματα διεθνώς στον OPEC+ και στις κεντρικές τράπεζες
- Κράτησε τη ζώνη των 820 μονάδων το Χ.Α.
- Μικρές διακυμάνσεις και ήπιες κινήσεις έφεραν ελεγχόμενου εύρους διόρθωση
Σ’ ό,τι αφορά το μαύρο χρυσό, πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση από τον Οργανισμό Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών και των συμμάχων του (μεταξύ των οποίων και η Ρωσία – OPEC+) από το 2020, αν και αναμένεται ότι θα έχει μικρότερο αντίκτυπο στην παγκόσμια προσφορά αργού από ό,τι υποδηλώνει το μέγεθος.
Αυτό καθώς αρκετές χώρες του Οργανισμού αντλούν πολύ λιγότερο πετρέλαιο από ό,τι προβλέπεται στις ποσοστώσεις τους, πράγμα που σημαίνει ότι βρίσκονται ήδη στα νέα τους όρια χωρίς να χρειάζεται να μειώσουν την παραγωγή τους. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg, με τα τρέχοντα δεδομένα παραγωγής μια μείωση κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως στον στόχο του ομίλου θα απαιτούσε από οκτώ μόλις χώρες να περιορίσουν την πραγματική τους παραγωγή, με το πραγματικό ύψος της μείωσης να αντιστοιχεί τελικά στα περίπου 880.000 βαρέλια την ημέρα.
Όπως υπολογίζει η Goldman Sachs δε, η πραγματική περικοπή είναι ακόμα μικρότερη της τάξεως των 400.000 με 600.000 βαρελιών ημερησίως.
Από την άλλη πλευρά, θυμίζουμε ότι χθες καταγράφηκε διεθνώς μια μίνι αισιοδοξία ότι οι επόμενες κινήσεις της Federal Reserve θα είναι μικρότερης έντασης στη σύσφιξη νομισματικής πολιτικής, κάτι που έφερε και αποκλιμάκωση στις αγορές ομολόγων. Βεβαίως, τίποτα δεν συνηγορεί πως έχει αλλάξει κάτι στην ευρύτερη τακτική των κεντρικών τραπεζών, καθώς είναι υπερβολικά νωρίς για να γίνει κάτι τέτοιο.
Από εκεί και πέρα, η απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Αυστραλίας να μην αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,50% όπως ανέμεναν οι περισσότεροι αναλυτές αλλά να αρκεστεί το 0,25%, έφερε κάποια αισιοδοξία, όπως και η σημερινή απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Πολωνίας που δεν προχώρησε σε νέα αύξηση επιτοκίων.
Διόρθωση μετά το διήμερο ράλι διεθνώς
Σε κάθε περίπτωση οι ευρωπαϊκές αγορές που χθες είχαν εξαιρετικά δυναμικό ράλι κερδίζοντας έως και άνω του 4%, σήμερα διόρθωσαν, ενώ σ’ αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι δείκτες της Wall Street, αν και οι απώλειες συγκριτικά με το ξεκίνημα της συνεδρίασης έχουν περιοριστεί σημαντικά.
Ο Dow Jones που το προηγούμενο διήμερο κέρδισε πάνω από 1.200 μονάδες, έχασε πρωτύτερα το όριο των 30.000 μονάδων όταν υποχωρούσε αρκετά πάνω από 1%, όμως πλέον έχει ανακτήσει αυτά τα επίπεδα, χάνοντας 0,6%. Στις ευρωπαϊκές αγορές, ο DAX της Φρανκφούρτης υποχώρησε κατά 1,21% στις 12.517,18 μονάδες, ο CAC 40 έχασε 0,90% κλείνοντας στις 5.985,46 μονάδες, ενώ πτώση 1,52% είχαν αμφότεροι οι δείκτες Μιλάνου και Μαδρίτης. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έχασε εκ νέου το όριο των 400 μονάδων κλείνοντας στις 398,91 μονάδες με πτώση 1,01%.
Το ελληνικό χρηματιστήριο
Το ελληνικό χρηματιστήριο κινήθηκε ήπια διορθωτικά χωρίς ακρότητες και εξαλλοσύνες, με το Γ.Δ. να κλείνει τη συνεδρίαση στις 819,14 μονάδες με πτώση 0,48%. Με ακριβώς τις ίδιες απώλειες (-0,48%) έκλεισε και ο FTSE 25 στις 1.974,69 μονάδες, ο Mid Cap έχασε 0,41% στις 1.260,61 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης διόρθωσε σε ποσοστό 0,52% στις 532,77 μονάδες. Δηλαδή, κύριο χαρακτηριστικό και των τεσσάρων κύριων δεικτών ήταν η ομοιογένεια στη διόρθωση, που δείχνει ότι στην αγορά επικράτησε… ισορροπία και ήπιοι τόνοι.
Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 44,96 εκατ. ευρώ, με τον ΟΤΕ να διακινεί το 1/5 περίπου αυτού με 9,96 εκατ. ευρώ, ενώ καμιά άλλη μετοχή δεν ξεπέρασε τα 5 εκατ. ευρώ, με την Alpha Bank να διακινεί 4,77 εκατ. και τον ΟΠΑΠ 4,55 εκατ. ευρώ.
Τι λένε οι αναλυτές
Όπως τονίζει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Λέων Δεπόλας Χρηματιστηριακή Νικόλαος Καυκάς, «το προηγούμενο διήμερο είχαμε εκτόνωση με σημαντικά κέρδη στο εσωτερικό και το εξωτερικό, ενδεχομένως με την προσδοκία σταδιακής κορύφωσης των επιτοκίων καθώς η άνοδος τους στα εκτιμώμενα επίπεδα έχει πιθανότατα εν μέρει προεξοφληθεί. Σε αυτό το πλαίσιο οι αγορές είναι ευερέθιστες σε στοιχεία και εξελίξεις που μπορούν να διαβαστούν ως θετικά.
Συνεχίζουμε να αξιολογούμε τα μακροοικονομικά δεδομένα και εκμεταλλευόμαστε τις ανοδικές αντιδράσεις, αλλά εκτιμούμε ότι η τάση παραμένει πτωτική καθώς ακόμα δεν έχουμε χειροπιαστές ενδείξεις (hard data) διαφοροποίησης του μακροοικονομικού κλίματος.
Στο Χ.Α. ορισμένες δεικτοβαρείς εισηγμένες βρέθηκαν σε πολλαπλασιαστές που για την ορατότητα που έχουμε στην παρούσα φάση, λογίζονται ως ελκυστικές μεσοπρόθεσμα. Πάντως, ο Γενικός Δείκτης ενδέχεται να δοκιμαστεί στην περιοχή των 850 μονάδων».
Από την πλευρά της, ο αναλυτής της Merit ΧΑΠΕΥ Θόδωρος Δημητρίου σημειώνει πως ο κινητός μέσος όρος 200 ημερών βρίσκεται στις 873 μονάδες, με σημεία στήριξης στις 779 και 771 μονάδες και σημεία αντίστασης στις 834 και 850 μονάδες.
Τέλος, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης τονίζει πως «τελευταία έξοδο ο Γ.Δ. είχε δώσει στις 29 Αυγούστου με την διάσπαση των 881 μονάδων. Χτες μετά από ένα μήνα πήραμε αγοραστικό σήμα με την διάσπαση των 798 μονάδων με το στοπ στην παρούσα φάση στις 783 μονάδες. Τα επίπεδα των 836 μονάδων είναι πρώτη σημαντική αντίσταση με τις 812 μονάδες να έχουν γίνει η στήριξη».