Με καταιγιστικό ρυθμό τρέχουν οι εξελίξεις στην Credit Suisse, καθώς οι αγορές επιζητούν άμεσες λύσεις, ενώ οι εσωτερικές διεργασίες οδηγούν σε μαζικές αποχωρήσεις στελεχών, με τελευταία την αναπληρώτρια διαχείρισης περιουσίας στην Ασία αποχωρεί μετά από περίπου δύο δεκαετίες στην τράπεζα.
- Μαζική φυγή στελεχών και φόβοι για “κανιβαλισμό” πελατολογίου
Η Young Jin Yee, με έδρα τη Σιγκαπούρη, υπέβαλε την παραίτησή της την περασμένη εβδομάδα και φαίνεται ότι έχει συμφωνήσει με άλλη τράπεζα. Πρόκειται για την πλέον ηχηρή αποχώρηση στελέχους από την ασιατική αγορά, καταδεικνύοντας την ένταση των εσωτερικών διεργασιών και την απαισιοδοξία των στελεχών. Η Yung Jin Yee όμως δεν ήταν επίσης και επικεφαλής του φιλανθρωπικού ιδρύματος, που διαχειρίζεται τις σχετικές δραστηριότητες των πλουσίων πελατών της.
Η μετοχή της πάλαι ποτέ κραταιάς ελβετικής τράπεζας έχει καταρρεύσει και τα CDS έχουν εκτοξευθεί σε δυσθεώρητα επίπεδα, ενώ ο νέος CEO ζήτησε λιγότερες από 100 ημέρες για να υποβάλλει το σχέδιο αναδιάρθρωσής της.
Η Young αποτελεί το πλέον υψηλόβαθμο στέλεχος που αποχωρεί από τον ασιατικό βραχίονα της Credit Suisse. Είναι η αναπληρώτρια του Benjamin Cavalli, του περιφερειακού επικεφαλής του private banking, καθώς και διευθύνων σύμβουλος του SymAsia Foundation Ltd., μιας μη κερδοσκοπικής εταιρίας που χειρίζεται φιλανθρωπικές δραστηριότητες πλούσιων πελατών της τράπεζας.
Ο τίτλος της τράπεζας υποχώρησε 12% σε ιστορικό χαμηλό τη Δευτέρα μετά από ένα Σαββατοκύριακο εικασιών για την οικονομική του υγεία, πριν ανακτήσουν σχεδόν όλες τις απώλειες αργότερα μέσα στην ημέρα.
Αυτό συνοδεύτηκε από μια απότομη αύξηση του κόστους για την ασφάλιση του χρέους της τράπεζας έναντι της χρεοκοπίας, το οποίο εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο που είχε ποτέ πριν ανακάμψει.
Η τράπεζα πρόκειται να δημοσιοποιήσει μια στρατηγική αναθεώρηση στις 27 Οκτωβρίου, η οποία αναμένεται να περιλαμβάνει μια μεγάλης κλίμακας επενδυτική τραπεζική υποχώρηση.
Ενώ έχει περιγράψει σχέδια για επέκταση της μονάδας περιουσίας της εστιάζοντας σε αγορές όπως το Χονγκ Κονγκ και η Σιγκαπούρη, η τράπεζα κινδυνεύει να δεχθεί πλιάτσικο από ανταγωνιστές, τόσο με “αρπαγές” στελεχών όσο και πελατών, υπονομεύοντας τη λειτουργική και οργανική της κερδοφορία.