Προσπάθεια να επαναφέρει την προσφορά εξαγοράς του Twitter επί τάπητος, κάνει ο Ίλον Μασκ, καθώς οι ενδείξεις από την εν εξελίξει δίκη για την πληρωμή της ρήτρας αποχώρησης από τις διαπραγματεύσεις ήταν δυσοίωνες για τον δισεκατομμυριούχο.
Νέα επιστολή στο διοικητικό συμβούλιο του Twitter έστειλε ο Ίλον Μασκ θέτοντας εκ νέου επί τάπητος την προσφορά του για εξαγορά της εταιρίας στην αρχική τιμή των 54,2 δολαρίων, ενώ η υπόθεση την ενεργοποίηση της ρήτρας κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων συζητείται στο δικαστήριο.
Ο Έλον Μασκ προτείνει να αγοράσει την Twitter Inc. στην αρχική τιμή προσφοράς των 54,20 δολαρίων ανά μετοχή, αποφεύγοντας πιθανώς μια διαμάχη στην αίθουσα του δικαστηρίου για μια από τις πιο αμφιλεγόμενες εξαγορές στην πρόσφατη ιστορία.
Ο Μασκ έκανε την πρόταση με επιστολή του στο Twitter. Οι μετοχές στο Twitter ανέβηκαν έως και 18% πριν τεθούν εκτός διαπραγμάτευσης.
Η πρόταση του Μασκ απηχεί τους αρχικούς όρους της συμφωνίας, που συνεπάγεται σημαίνει ότι το Twitter αντιμετωπίζει πλέον σοβαρό ενδεχόμενο να βρεθεί υπό τον έλεγχο ενός δισεκατομμυριούχου που έχει περάσει μήνες επικρίνοντας δημόσια τη διαχείρισή του και αμφισβητεί την αξία του. Σημαίνει επίσης ότι οι ισχυρισμοί του — για το πόσοι από τους χρήστες του Twitter είναι bot, για παράδειγμα — δεν είναι πιθανό να εξεταστούν σε δικαστική αίθουσα.
Ο Μασκ προσπαθούσε επί μήνες να υπαναχωρήσει από το συμβόλαιό του για την απόκτηση του Twitter, που υπέγραψε τον Απρίλιο. Ο δισεκατομμυριούχος άρχισε να δείχνει σημάδια μεταμέλειας του αγοραστή λίγο μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, ισχυριζόμενος ότι το Twitter τον είχε παραπλανήσει σχετικά με το μέγεθος της βάσης χρηστών του και την επικράτηση των αυτοματοποιημένων λογαριασμών γνωστών ως bots.
Ο Μασκ παραιτήθηκε επίσημα από τη συμφωνία τον Ιούλιο και το Twitter τον μήνυσε στο Δικαστήριο του Ντέλαγουερ για να τον αναγκάσει να προχωρήσει στην αγορά. Μια δίκη έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 17 Οκτωβρίου. Σε πρώιμη φάση, οι νομικές ομάδες και των δύο πλευρών ανταλλάσσουν βροχή εξωδίκων και καταγγελιών.
Η πλευρά του Μασκ έπρεπε να αποδείξει ότι το Twitter παραβίασε τους όρους της συμφωνίας. Το Twitter ισχυρίστηκε ότι ο Μασκ χρησιμοποίησε το ζήτημα των bots ως πρόσχημα για να υπογράψει μια συμφωνία που δεν έβρισκε πλέον οικονομικά καλή.
Το timeline
Οι μέτοχοι του Twitter ψήφισαν στις 13 Σεπτεμβρίου για να αποδεχτούν την προσφορά εξαγοράς καθώς την υπέβαλε ο Μασκ. Η εταιρεία δήλωσε τότε ότι το 98,6% των ψήφων ήταν υπέρ της συμφωνίας. Ο Μασκ, ο μεγαλύτερος μέτοχος του Twitter, δεν ψήφισε καθόλου, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν την απόφασή του.
Ο Μασκ κατείχε σχεδόν το 10% του Twitter — περισσότερες από 73 εκατομμύρια μετοχές — όταν συμφώνησε να εξαγοράσει την εταιρία.
Ο Μασκ επρόκειτο να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τη συμφωνία στο Όστιν του Τέξας στις 6-7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την κατάθεση στο δικαστήριο την Τρίτη. Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Twitter, Parag Agrawal, είχε προγραμματιστεί να καταθέσει τη Δευτέρα.