Εντυπωσιακή είναι η μη τι άλλο η εισαγωγή που έκαναν οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές στο μήνα Οκτώβριο, καθώς το διήμερο καταγράφεται εξαιρετικά μεγάλο ράλι, εν μέσω σημαντικής αποφόρτισης στα ομόλογα, πτώσης των τιμών στο φυσικό αέριο και αποφόρτιση στην αγορά συναλλάγματος.
- Ελπίδες χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής φέρνουν ράλι στις αγορές
- Το καλύτερο διήμερο των τελευταίων μηνών για τη Wall Street
- Άνω των 1.000 μονάδων κερδίζει τον Οκτώβριο ο Dow Jones
- Αντίδραση στο Χ.Α. με οδηγούς τις Πειραιώς, Aegean, Alpha Bank, Εθνική, ΤΕΝΕΡΓ και Eurobank
Χωρίς να έχει αλλάξει η μεγάλη εικόνα που οδήγησε στον καταποντισμό των αγορών το μήνα Σεπτέμβριο αλλά και στις μεγάλες απώλειες του προηγούμενου 9μήνου, οι αγορές είχαν φτάσει σε σημεία υπερπώλησης, οπότε αναζητούσαν αφορμή ανοδικής αντίδρασης και εκτόνωσης.
Αυτή η αφορμή φαίνεται πως είναι οι προσδοκίες ότι οι κεντρικές τράπεζες θα μειώσουν τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, όπως έπραξε η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας που αύξησε τα επιτόκια κατά 0,25% έναντι εκτίμησης για 0,50%, συμβάλλοντας στην πτώση των αποδόσεων των ομολόγων.
Οι μετοχές υποστηρίζονται από την πτώση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων μετά τη δημοσίευση ασθενέστερων από τα αναμενόμενα στοιχεία για τη μεταποίηση, αυξάνοντας τις ελπίδες ότι η Federal Reserve θα χαλαρώσει και πάλι τη νομισματική σύσφιξή της καθώς η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται.
Μέσα σ’ αυτό το τοπίο, υπάρχει γενικευμένη αντίδραση σε Ευρώπη και Αμερική, με τον Οκτώβριο να ξεκινά πολύ δυναμικά.
Ωστόσο οι αναλυτές εμφανίζονται συγκρατημένοι σημειώνοντας ότι τέτοια ράλι σπανίως σημαίνουν την έξοδο από το καθεστώς bear market. Μάλιστα επικαλούνται κάποια ράλι τις επόμενες ημέρες των πτώσεων το 2002, 2009 και 2020 που δεν ήταν ικανά να αλλάξουν την κατάσταση. Το 2002 καταγράφηκε μετά τη μεγάλη πτώση ένα ράλι 6,4%, κατά πολύ μεγαλύτερο του 2,6% χθες που σημείωσε ο S&P 500.
Βεβαίως, εδώ θα τονίσουμε πως μετά το 2020 οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές πέτυχαν νέα ιστορικά υψηλά, καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021 – εν μέσω πανδημίας – πέτυχαν νέα ιστορικά υψηλά, τα οποία συνέχισαν έως την έναρξη της τρέχουσας χρονιάς.
Οι αγορές καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων δώδεκα ετών έχουν αποδειχτεί… εφτάψυχες, δίνοντας το πιο μακρόσυρτο, οικουμενικό και ανθεκτικό bull market όλων των εποχών. Ξεπέρασαν τεράστιες κρίσεις, όπως τον οικονομικό «πόλεμο» των ΗΠΑ και της Κίνας το 2018, την πανδημία και πολλές άλλες μεγάλες κρίσεις αυτή τη 12ετία.
Βεβαίως, τώρα, έχει αλλάξει ο δομικός καταλύτης που «τάισε» αυτό το ράλι, που δεν είναι άλλος από την ρευστότητα και το χαμηλό κόστος χρήματος που απελευθέρωναν οι κεντρικές τράπεζες όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ήδη, οι κεντρικές τράπεζες έχουν σφίξει τη νομισματική τους πολιτική και μένει να δούμε έως που θα φτάσει αυτή η αλλαγή πλεύσης, με στόχο να τιθασευτεί ο πληθωρισμός.
Έτσι, αλλάζει δομικά όλος ο επενδυτικός χάρτης, αλλάζουν τα δεδομένα σ’ ό,τι αφορά το ζύγισμα της ρευστότητας, που πλέον γίνεται πιο δυσεύρετη με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις επενδύσεις και τα χρηματιστήρια.
Μένει να δούμε αν το ράλι των πρώτων δύο ημερών του Οκτωβρίου είναι απλώς πρωτίστως τεχνικής φύσης αντίδραση (αν και είναι πολύ μεγάλης έντασης για να είναι απλώς κάτι τέτοιο) ή αν σημαίνει κάτι περισσότερο σ’ ό,τι αφορά την πολιτική των κεντρικών τραπεζών.
Οι διεθνείς δείκτες
Οι ευρωπαϊκές αγορές τη Δευτέρα κινήθηκαν ήπια θετικά, όμως σήμερα Τρίτη επιδόθηκαν στο πιο δυναμικό ράλι των τελευταίων πολλών εβδομάδων. Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο επανήλθε πάνω από τις 7.000 μονάδες με άνοδο 2,57%, ο DAX στη Φρανκφούρτη κέρδισε 3,78% με κλείσιμο στις 12.670,48 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι επανήλθε πάνω από τις 6.000 μονάδες με ράλι +4,24%, ο FTSE ΜΙΒ στο Μιλάνο κέρδισε 3,42% με κλείσιμο στις 21.690,65 μονάδες, ενώ ο ΙΒΕΧ 35 στη Μαδρίτη ενισχύθηκε κατά 3,14% στις 6.696,60 μονάδες.
Έτσι, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 επανήλθε πάνω από τις 400 μονάδες κλείνοντας στις 403,03 μονάδες με ράλι +3,12%.
Στη Wall Street μετά την ισχυρότατη άνοδο της Δευτέρας που ήταν η μεγαλύτερη από τα τέλη Ιουνίου, σήμερα Τρίτη οι δείκτες στις 20:30 μ.μ. ώρα Ελλάδος κινούνται ακόμη πιο δυναμικά ανοδικά, αν και βγαίνουν και κάποιες πωλήσεις. Ο Dow Jones κερδίζοντας άνω των 1.000 μονάδων το διήμερο έχει επανέλθει πάνω από το όριο ψυχολογίας των 30.000 μονάδων, ο S&P 500 κερδίζει 2,43%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 2,62% έχοντας υπερκεράσει τις 11.000 μονάδες.
Αντιστροφή κλίματος στο Χ.Α
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, το ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε την Τρίτη για 3η συνεχή συνεδρίαση ανοδικά, καθώς την Παρασκευή είχε ενισχυθεί κατά 0,56% βγάζοντας τις πρώτες άμυνες, χθες Δευτέρα ενισχύθηκε κατά 1,42%, ενώ σήμερα κέρδισε 2,35%, με το Γ.Δ. να κλείνει στις 823,09 μονάδες.
Με την ίδια ευκολία που το Χ.Α. απαξιώνονταν στις 788 μονάδες, με την ίδια κερδίζει χαμένα εδάφη, σε μια προσπάθεια μερικής αποκατάστασης των πτωτικών στρεβλώσεων. Άλλωστε, οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων εξαμήνου είναι εξαιρετικές με τις εισηγμένες να παρουσιάζουν μεγέθη – ρεκόρ τουλάχιστον 15 ετών. Πάντως, ο τζίρος παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα διαμορφούμενος στα 51,34 εκατ. ευρώ, στοιχείο που δείχνει ότι δεν εισέρευσαν νέα κεφάλαια στο σύστημα, απλώς ανακυκλώνονται τα ίδια.
Κέρδη 5,77% είχε η Πειραιώς, άνω του 4% αντέδρασαν οι Aegean Airlines και Alpha Bank, άνω του 3% κέρδισαν οι Εθνική, Τέρνα Ενεργειακή και Eurobank, ενώ άνω του 2% ενισχύθηκαν οι Lamda Development, Viohalco, Coca Cola HBC, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Motor Oil, ΟΠΑΠ και Ελλάκτωρ. Στον Mid Cap δεν υπήρξε παρόμοια δυναμική, ενώ ξεχώρισαν μερικώς οι Ιντεάλ, Πλαστικά Θράκης, Autohellas, Entersoft, EXAE, Profile, Premia και Πλαίσιο.