Η Λιζ Τρας ανέκρουσε πρύμναν και αναγκάζεται να πάρει πίσω την εξαγγελία κατάργησης του ανώτατου φορολογικού συντελεστή 45%, μετά την κατάρρευση της στερλίνας και την εκτόξευση των CDS. Η είδηση όμως υποτιμάται, καθώς είναι οι αγορές που αντέδρασαν στην κατάργηση του υψηλού φορολογικού συντελεστή για τους πλούσιους, αντιλαμβανόμενες τα δημοσιονομικά και κοινωνικά ρίσκα που αυτό θα δημιουργούσε.
Ο υπουργός Οικονομικών της Μεγάλης Βρετανίας Κουάζι Κουόρτενγκ ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για την προώθηση του συγκεκριμένου μέτρου, αλλά μέχρι στιγμής φαίνεται να γλιτώνει την αποπομπή.
Στην Ελλάδα τα media έχουν μπερδέψει την είδηση μεταξύ της προσπάθειας αντίληψης του πακέτου φορολογικής μεταρρύθμισης και του google translate, με πολλά mainstream media να αναφέρουν ότι δεν θα επιβληθεί φόρος 45% στα υψηλά εισοδήματα. Η αλήθεια είναι ότι στη Μεγάλη Βρετανία επιβάλλεται φόρος 45% στα υψηλά εισοδήματα και η Λιζ Τρας προσπάθησε -ανεπιτυχώς- να τον καταργήσει.
Ο κ. Κουόρτενγκ δήλωσε υπό το βάρος γενικής κατακραυγής ότι είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι δεν θα προχωρήσει τελικά το μέτρο άρσης του φορολογικού συντελεστή 45% σε υψηλά εισοδήματα.
Ο υπουργός είπε ότι δεν θα παραιτηθεί παρά την ταπεινωτική μεταστροφή αυτή, λέγοντας ότι το σχέδιο είχε καταστεί «μέσο μαζικού αποπροσανατολισμού», καθώς υπήρχε σοβαρή πιθανότητα να μην περάσει από τη Βουλή των Κοινοτήτων.
Ερωτηθείς αν έχει σκεφτεί να παραιτηθεί, ο κ. Κουόρτενγκ είπε στο BBC: «Καθόλου». Αρνήθηκε μάλιστα να παραδεχτεί ότι ήταν λάθος. «Αυτό που παραδέχομαι ήταν ότι ήταν μια τεράστια απόσπαση της προσοχής σε αυτό που ήταν ένα ισχυρό πακέτο», είπε.
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας δήλωσε τη Δευτέρα ότι η κυβέρνηση επικεντρώνεται στην «οικοδόμηση μιας οικονομίας υψηλής ανάπτυξης».
«Το καταλαβαίνουμε και ακούσαμε» τι είπε ο κόσμος, έγραψε η κα Τρας στο Twitter, κάνοντας retweet τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών.
«Η εστίασή μας τώρα είναι στην οικοδόμηση μιας οικονομίας υψηλής ανάπτυξης που χρηματοδοτεί δημόσιες υπηρεσίες παγκόσμιας κλάσης, αυξάνει τους μισθούς και δημιουργεί ευκαιρίες σε ολόκληρη τη χώρα», πρόσθεσε.
Η κατακραυγή σε βάρος της κυβέρνησης ήταν οικουμενική στη Βρετανία, από κοινοβουλευτικά στελέχη των Συντηρητικών έως τους διαδηλωτές στους δρόμους των αγγλικών πόλεων την Κυριακή, όπως στο Μπέρμιγχαμ, με σκληρά συνθήματα εναντίον της νέας πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου.
Μεταξύ των επικριτών ήταν και ο πρώην υπουργός στην κυβέρνηση Μπόρις Τζόνσον, Γκραντ Σαπς, που δήλωσε τη Δευτέρα ότι «η πολιτική αυτή δεν είχε βάση και δεν έβγαζε νόημα».
Η πορεία της Στερλίνας
Με την ανακοίνωση του κ. Κουόρτενγκ η στερλίνα ανακάμπτει, φτάνοντας στα 1,128 δολάρια, το υψηλότερο σημείο της αφότου ανακοινώθηκαν τα μέτρα, αλλά μετά υποχώρησε ξανά στα 1,117 δολάρια.
