Ανοδικά αλλά χωρίς ειδήσεις και νέους καταλύτες που θα μπορούσαν να ανατρέψουν το βαρύ κλίμα, κινήθηκαν τόσο οι ευρωπαϊκές αγορές όσο και το ελληνικό Χρηματιστήριο, εικόνα που παραπέμπει σε τεχνική αντίδραση. Έτσι, η βιωσιμότητα της ανοδικής αυτής κίνησης μένει να κριθεί, χωρίς όμως προσδοκίες για πολλά περαιτέρω, καθώς η κατάσταση δεν έχει αλλάξει, απλώς τα χειρότερα έχουν προεξοφληθεί, για την ώρα τουλάχιστον.
- Αντίδραση αυτοσυντήρησης και άμυνας στις αγορές και το Χ.Α.
- Ήπια άνοδος στην Ευρώπη, ράλι μερικής αποκατάστασης στη Wall Street
- Επανάκτηση των 800 μονάδων στο Χ.Α. ύστερα από εφτά συνεδριάσεις
- Υστέρησαν οι τράπεζες, κινητικότητα στους τίτλους της πραγματικής οικονομίας
Συνεδρίαση αντίδρασης πρωτίστως τεχνικής φύσης με στοιχεία αυτοσυντήρησης αλλά και άμυνας έναντι της υπερβολικής απαξίωσης των αποτιμήσεων έβγαλαν οι αγορές στην πρώτη συνεδρίαση του Οκτωβρίου. Αν και οι ευρωπαϊκές αγορές – και το Χ.Α. – αρχικά ξεκίνησαν μουδιασμένα και πτωτικά, εντούτοις από το μέσο της συνεδρίασης και μετά ανέκτησαν δυνάμεις, καθώς οι πωλητές εξαντλήθηκαν και τον πρώτο λόγο ανέλαβαν οι αγοραστές.
Οι ευρωπαϊκές αγορές κατέγραψαν ελεγχόμενου εύρους κέρδη χωρίς υπερβολές, όμως οι δείκτες της ευρωπεριφέρειας είχαν καλύτερη εικόνα, με τον FTSE MIB στο Μιλάνο στο +1,57% και τον IBEX 35 στη Μαδρίτη στο +1,29%.
Τόνωση σ’ αυτή την κίνηση έδωσε το έντονα ανοδικό άνοιγμα και των τριών δεικτών της Wall Street, ενώ η σημαντική άνοδος στους αμερικανικούς δείκτες συνεχίζεται και στις 20:15 μ.μ. ώρα Ελλάδος συνεχίζουν να καταγράφουν δυναμικά κέρδη, με τον Dow Jones να κερδίζει 650 μονάδες ή ποσοστό 2,27%, τον S&P 500 στο +2,09% και τον τεχνολογικό Nasdaq στο +1,67%.
Θυμίζουμε ότι και οι τρεις δείκτες της Wall Street είχαν πιεστεί τα μέγιστα το μήνα Σεπτέμβριο, ενώ έχουν ήδη περάσει σε καθεστώς bear market, καθώς υποχωρούν άνω του 20% από τα υψηλά τους φέτος. Ο Dow Jones υποχώρησε το Σεπτέμβριο κατά 7,5%, ο S&P 500 έχασε 8% ενώ ο Nasdaq είχε πτώση 9,1%.
Έως το τέλος του Σεπτέμβρη, ο Dow Jones, έχει υποχωρήσει κατά 19,6% από την αρχή του έτους και κατά 21% από τα υψηλά του, που είχε καταγράψει μέσα στο 2022. Ο S&P 500, έχει υποχωρήσει κατά 23,6% από τη αρχή του έτους και έχει χάσει 25% από τα υψηλά, που είχε καταγράψει στις 3 Ιανουαρίου 2022. Τέλος ο Nasdaq έχει απωλέσει το 31,4% της αξίας του από τη αρχή του έτους και το 33,8% από τα υψηλά του, που είχε καταγράψει στις 19 Νοεμβρίου του 2021.
Χωρίς να έχει αλλάξει η μεγάλη εικόνα που οδήγησε στις εξαιρετικά μεγάλες απώλειες του Σεπτέμβρη, οι αγορές έβγαλαν εύλογη αντίδραση καθώς είχαν περάσει σε υπερπουλημένα επίπεδα. Μένει να δούμε αν η αντίδραση θα συνεχιστεί ή αν θα εξαντληθεί γρήγορα. Πάντως, περιθώρια μεγαλύτερης ανοδικής κίνησης υπάρχουν.
Οι αρνητικοί καταλύτες
Στους πολλούς αρνητικούς καταλύτες που ήταν σε εξέλιξη από τους περασμένους μήνες, όπως η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος στο κατώφλι της Ευρώπης, το μήνα Σεπτέμβριο ήρθε να προστεθεί η επιστράτευση από την πλευρά Πούτιν, οι δολιοφθορές σε αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου, η πολιτική κρίση σε χώρες όπως η Ιταλία, η κλιμάκωση του πληθωρισμού σε κυρίαρχες οικονομίες όπως η γερμανική, αλλά κυρίως, η πολύ επιθετική νομισματική πολιτική με μπαράζ αυξήσεων επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.
Η Fed προχώρησε σε μπαράζ αύξησης επιτοκίων, δίνοντας γραμμή σ’ όλες τις επιμέρους κεντρικές τράπεζες χωρών να πράξουν το ίδιο, όπως ήδη έχουν κάνει ορισμένες. Την ίδια ώρα, ολοένα και περισσότεροι αναλυτές κάνουν λόγο για παγκόσμια ύφεση, κάτι που οδηγεί σε γενικευμένη πτώση μετοχές, πετρέλαιο, φυσικό αέριο και commodities.
Το ελληνικό χρηματιστήριο
Σημαντικές ήταν οι απώλειες και του ελληνικού χρηματιστηρίου το μήνα Σεπτέμβριο αλλά και το 9μηνο, αν και συγκριτικά με τις διεθνείς αγορές, καταγράφει κατά 50% ηπιότερη πτώση το 2022.
Στο Χρηματιστήριο, οι απώλειες του Γενικού Δείκτη στο 9μηνο ξεπέρασαν το 11%, ενώ και τα ελληνικά ομόλογα άφησαν μεγάλες ζημιές, καθώς η απόδοση του δείκτη ελληνικών ομολόγων της S&P Global κατέγραψε στο τέλος του 9μηνου πτώση 21,55% από την αρχή του έτους -η απόδοση του 10ετούς ελληνικού τίτλου εκτινάχθηκε από 1,3% στην αρχή του έτους στο 4,9%.
Για το ελληνικό χρηματιστήριο, ο Σεπτέμβριος ήταν ο δεύτερος χειρότερος μήνας του 2022, μετά τον Ιούνιο, όπου είχαν καταγραφεί απώλειες 9,01% για τον Γενικό Δείκτη λόγω πολιτικού ρίσκου με τα σενάρια για πρόωρες εκλογές. Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 7,41%, ο FTSE 25 έχασε 7,58%, ο Mid Cap είχε πτώση 7,82%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στο -8,13%.
Έτσι, σε επίπεδο 9μήνου, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. καταγράφει απώλειες σε ποσοστό 11,24%, ο FTSE 25 βρίσκεται στο -11,37%, ο Mid Cap έχασε 16,12%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 11,15%.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στον FTSE 25 μόνο η Σαράντης (+1%) έκλεισε με θετικό πρόσημο τον Σεπτέμβριο και αυτό διότι πρωτύτερα είχε πιεστεί πολύ έντονα. Στην κορυφή των απωλειών βρέθηκε η Motor Oil με απώλειες 14,33%, επηρεασμένη από την απόφαση για τον έκτακτο ευρωπαϊκό φόρο. Η Alpha Bank υποχώρησε κατά 12,8%, η Μυτιληναίος έχασε 10,4%, το ΑΔΜΗΕ είχε πτώση 10,2%, ΟΛΠ -10,1%, Aegean Airlines -9,9% κ.ο.κ.
Η πρώτη συνεδρίαση του Οκτώβρη
Στην πρώτη συνεδρίαση του Οκτώβριο τις πρώτες ώρες ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε πτωτικά, πέφτοντας έως το χαμηλό των 787,23 μονάδων (-0,72%), όμως σταδιακά βγήκαν αγορές σε blue chips πλην των τραπεζών. Ο Γ.Δ. στις 804,19 μονάδες με άνοδο 1,42%, ενώ ο τζίρος παρέμεινε σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, διαμορφούμενος στα 39,1 εκατ. ευρώ, στοιχείο που δείχνει ότι δεν υπήρξε εισροή νέων κεφαλαίων, απλώς ανακόπηκαν οι πωλήσεις.
Από τις τράπεζες ξεχώρισε η Alpha Bank με άνοδο 2,98%, ενώ στον Large Cap καλή εικόνα είχαν μετοχές όπως ΟΤΕ, Μυτιληναίος, Motor Oil, Elleniq Energy, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, Τιτάν, Τέρνα Ενεργειακή κ.λπ.