Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας, καθώς μετά την προσάρτηση τεσσάρων περιοχών από τη Ρωσία την Παρασκευή, η Ουκρανία ανακοίνωσε την ανακατάληψη της στρατηγικής σημασίας πόλη Λιμάν, ενώ την ίδια στιγμή καταγράφονται ισχυροί τριγμοί στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και διατυπώνονται και θέσεις ακόμα και για τη χρήση συμβατικών πυρηνικών.
Τριγμούς στις τάξεις των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων προκαλεί η απώλεια της πόλης Λιμάν στην κατεχόμενη ανατολική Ουκρανία, μετά την υπογραφή της προσάρτησης της περιφέρειας που ανήκει η πόλη στη Ρωσία από τον Βλάντιιρ Πούτιν. Αυτές οι εξελίξεις καταδεικνύουν είτε ότι ο Ρώσος πρόεδρος είχε λανθασμένη πληροφόρηση, είτε βιάστηκε. Αμφότερες οι εκδοχές καταδεικνύουν δυσλειτουργία της πολεμικής μηχανής και του συστήματος διοίκησης…
Η ανακατάληψη της πόλης χθες, Σάββατο, πραγματοποιήθηκε μόλις μία ημέρα αφού ο Πούτιν κήρυξε την προσάρτηση σχεδόν του ενός πέμπτου της Ουκρανίας -περιλαμβανομένου του Ντονέτσκ, όπου βρίσκεται η Λιμάν- και έθεσε τις περιφέρειες αυτές κάτω από την πυρηνική ομπέλα της Ρωσίας. Το Κίεβο και η Δύση καταδίκασαν τη σχετική τελετή ως φάρσα.
Από τη ρωσική πλευρά, ο ηγέτης των Τσετσένων Καντίροφ επιτέθηκε με δημόσιες αναρτήσεις του κατά του στρατηγού που είχε την ευθύνη για την πόλη Λιμάν, ενώ παράλληλα ζήτησε από τον Βλάντιμιρ Πούτιν να χρησιμοποιήσει συμβατικά πυρηνικά.
«Κατά την προσωπική μου γνώμη, θα πρέπει να ληφθούν πιο δραστικά μέτρα, μέχρι και να κηρυχθεί στρατιωτικός νόμος στις μεθοριακές περιοχές και να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα μικρής ισχύος»,
έγραψε ο Καντίροφ στο Telegram πριν από την ομιλία του Ζελένσκι.
Οι δηλώσεις αυτές, βέβαια, στόχο έχουν να δείξουν την εσωτερική πίεση που ασκείται στον Ρώσο πρόεδρο για να κλιμακώσει, σε μια προσπάθεια να πιεστεί η Δύση να αναγκάσει το Κίεβο να ξεκινήσει άμεσα διαπραγματεύσεις.
Και άλλοι κορυφαίοι αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, έχουν δηλώσει πως η Ρωσία μπορεί να χρειαστεί να καταφύγει σε πυρηνικά όπλα, όμως η δήλωση του Καντίροφ ήταν η πιο κατηγορηματική μέχρι τώρα.
Η Ουκρανία λέει πως η κατάληψη της Λιμάν θα της επιτρέψει να προωθηθεί στην περιφέρεια του Λουχάνσκ, την πλήρη κατάληψη της οποίας ανακοίνωσε η Μόσχα στις αρχές Ιουλίου.
Το timeline
- Ουκρανοί στρατιώτες ανακοίνωσαν την κατάληψη με βίντεο μαγνητοσκοπημένο έξω από το κτίριο του δημοτικού συμβουλίου της πόλης στο κέντρο της Λιμάν και αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
- «Αγαπητοί Ουκρανοί – σήμερα οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας … απελευθέρωσαν και ανέλαβαν τον έλεγχο της πόλης Λιμάν, στην περιφέρεια Ντονέτσκ», λέει ένας από τους στρατιώτες. Στο τέλος του βίντεο, μια ομάδα στρατιωτών επευφημεί και ρίχνει ρωσικές σημαίες από τη στέγη του κτιρίου και υψώνει στη θέση τους μια ουκρανική σημαία.
- Ώρες αργότερα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε πως αποσύρει στρατεύματα από την περιοχή επειδή «δημιουργείται απειλή να περικυκλωθούν»
Background story
Η Λιμάν είχε καταληφθεί το Μάιο από ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες χρησιμοποιούσαν την πόλη αυτή ως κόμβο επιμελητείας και μεταφορών για τις επιχειρήσεις τους στο βόρειο τμήμα της περιφέρειας του Ντονέτσκ. Η ανακατάληψή της είναι η μεγαλύτερη επιτυχία της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης μετά την έναρξη της αντεπίθεσης-αστραπή τον περασμένο μήνα στη βορειοανατολική περιφέρεια του Χαρκόβου.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποσχέθηκε ταχύτερες επιτυχίες στο Ντονμπάς, που περιλαμβάνει τις περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, μεγάλο τμήμα των οποίων βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο.
«Στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, ο αριθμός των ουκρανικών σημαιών αυξήθηκε στο Ντονμπάς. Σε μια εβδομάδα θα έχουμε και άλλες ακόμη», τόνισε το βράδυ σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του.
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν σε δήλωσή τους σήμερα το πρωί πως τα πολεμικά αεροπλάνα τους πραγματοποίησαν 29 πλήγματα τις τελευταίες 24 ώρες καταστρέφοντας όπλα και αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα, ενώ χερσαία στρατεύματα έπληξαν θέσεις διοίκησης, αποθήκες με πυρομαχικά και συστοιχίες αντιαεροπορικών πυράυλων.
Οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν τέσσερις πυραύλους και πραγματοποίησαν 16 αεροπορικά πλήγματα, ενώ χρησιμοποίησαν ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροπλάνα «Shahed-136» για να επιτεθουν σε υποδομές, αναφέρεται στην ουκρανική δήλωση, στην οποία προστίθεται πως περισσότεροι από 30 οικισμοί υπέστησαν ζημιές, κυρίως στη νότια και τη νοτιοανατολική Ουκρανία.