Μια ανάσα από τον άμεσο πόλεμο βρίσκονται πλέον NATO και Ρωσία, καθώς μπορεί ο Γενς Στόλτενμπεργκ να έδειξε το αργό μονοπάτι απαντώντας στο αίτημα ένταξης που επισήμως κατέθεσε το Κίεβο μετά την προσάρτηση των τεσσάρων κατεχομένων περιοχών από τη Ρωσία, δεν παύει όμως να έχει πλέον στα χέρια του ένα νέο… όπλο.
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Γενς Στόλντεμπεργκ, έθεσε το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη στο NATO στην καθιερωμένη διαδικασία της διαβούλευσης, η οποία θα ακολουθηθεί από έγκριση σε επίπεδο πρέσβεων.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε, ανάμεσα σε άλλα: Κάθε δημοκρατία να επιλέξει και το ΝΑΤΟ σέβεται αυτό το δικαίωμα. Οι πόρτες του ΝΑΤΟ παραμένουν ανοιχτές, το ΝΑΤΟ έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι στηρίζει την Ουκρανία στο να διαλέξει το δικό της μονοπάτι. Μια τέτοια απόφαση πρέπει να ληφθεί από όλους τους Συμμάχους, παίρνουμε τις αποφάσεις μας συλλογικά. Ο στόχος μας αυτή τη στιγμή είναι η άμεση υποστήριξη και βοήθεια στην Ουκρανία.
Αν ξεκινήσει η διαδικασία έγκρισης της υποψηφιότητας της Ουκρανίας η ευθύνη για την αποδοχή ή απόρριψη θα περάσει στην εκάστοτε χώρα. Μια τέτοια εξέλιξη θα σηματοδοτούσε κλιμάκωση της σύγκρουσης σε επίπεδο εθνικών χωρών με τη Ρωσία, κάτι που θα ανεβάσει το γεωπολιτικό ρίσκο και τον κίνδυνο διάχυσης της σύγκρουσης.
Μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ καταδίκασε τις ρωσικές ενέργειες αναφέροντας ότι η προσάρτηση Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνας αποτελεί τη μεγαλύτερη προσάρτηση ευρωπαϊκών εδαφών από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Αυτά τα εδάφη είναι Ουκρανία, το Ντονέσκ, η Χερσώνα, το Λουκάνσκ, η Ζαπορίζια, όπως και η Κριμαία», είπε με νόημα ο γενικός γραμματέας, ο οποίος τόνισε ότι οι εξελίξεις «δεν αλλάζουν την δέσμευσή μας να υποστηρίξει την Ουκρανία». Το ΝΑΤΟ δεν είναι μέρος της σύγκρουσης, επανέλαβε, αλλά στηρίζει την Ουκρανία. «Αν η Ρωσία σταματήσει τον πόλεμο, θα επικρατήσει Ειρήνη. Αν σταματήσει η Ουκρανία, θα εξαφανιστεί ως Έθνος», είπε για να προσθέσει ότι «αυτή η ενέργεια είναι παράνομη, οι Σύμμαχοι δεν αναγνωρίζουν και δεν θα αναγνωρίσουν καμία προσάρτηση. Καλούμε όλα τα κράτη να απορρίψουν τις ρωσικές ενέργειες».
«Αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή. Ο Πούτιν έχει κινητοποιήσει εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες, απειλεί με πυρηνικά και πήρε παράνομα ουκρανικό έδαφος. Αυτή είναι η πιο σοβαρή κλιμάκωση από την αρχή του πολέμου. Αυτό δεν δείχνει δύναμη, αλλά αδυναμία και παραδοχή ότι ο Πούτιν απέτυχε στους σκοπούς του» υπογράμμισε.
Auditor’s note: Στρατηγική ή αγχώδης αντίδραση
Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει πλέον έχει να κάνει με την κίνηση Ζελένσκι και την αντίδραση Στόλτενμπεργκ. Αν δηλαδή η κατάθεση αιτήματος ήταν κοινή απόφαση, που είχε ληφθεί ως αντίμετρο στην προσάρτηση εδαφών, ή αν πρόκειται για αγχώδη αντίδραση του προέδρου της Ουκρανίας ο οποίος νιώθει… απομονωμένος. Οι απαντήσεις δεν είναι σαφείς, αλλά ενδείξεις για το κλίμα και την προοπτική της κατάστασης θα υπάρξουν σύντομα.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η προσπάθεια ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας τέθηκε σε… slow track από την Τουρκία, η οποία παίζει -με επιτυχία- διπλό ρόλο στην αντιπαράθεση Δύσης – Ρωσίας.