Στον οδικό χάρτη διαμελισμού της Ουκρανίας επιμένει η Ρωσία, καθώς το Κρεμλίνο προανήγγειλε την υπογραφή διαταγμάτων προσάρτησης των κατακτημένων περιοχών από τον Βλάντιμιρ Πούτιν την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου.
Την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου ο Πούτιν θα υπογράψει διάταγμα για την προσάρτηση των τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας. Στόχος της κίνησης αυτής είναι αφενός να ενισχυθεί η βάση διαπραγμάτευσης με τη Δύση, περιορίζοντας απριόρι τα περιθώρια υπαναχώρησης και ταυτόχρονα να δείξει στο εσωτερικό ακροατήριο ότι η επιχείρηση, για την οποία ο λαός υφίσταται τα δεινά των κυρώσεων και της πρώτης επιστράτευσης μετά τον Β’ΠΠ παράγει απτά αποτελέσματα.
O Βλαντιμίρ Πούτιν θα υπογράψει την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου στις 15:00 διάταγμα προσάρτησης των τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας μετά την ολοκλήρωση των δημοψηφισμάτων. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανακοίνωσε ότι ο ρώσος πρόεδρος θα προχωρήσει σε μία σημαντική ομιλία.
Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι ο Πούτιν αναμένεται να συναντηθεί με τους επικεφαλής των περιοχών αυτών της Ουκρανίας, που πλέον για τη Μόσχα θα θεωρούνται ρωσικό έδαφος από αύριο.
Οι βιαστικά οργανωμένες ψηφοφορίες διεξήχθησαν επί πέντε ημέρες στις ανατολικές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, καθώς και στη Ζαπορίζια και τη Χερσώνα στα νότια, που μαζί αποτελούν περίπου το 15% της ουκρανικής επικράτειας.
Τα τελικά αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων – που δεν αναγνωρίζονται από τη διεθνή κοινότητα- στις τέσσερις επαρχίες, όπως δίδονται από τη ρωσική πλευρά, δείχνουν πως ένα ποσοστό μεταξύ 87% με 99,2% είναι υπέρ της ένταξης στη Ρωσία.
Μόνη η Ρωσία
Η Ευρώπη, οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ δεν θα αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων, καθώς κάτι τέτοιο θα συνιστούσε αποδοχή της ανατροπής του status quo. Η Ρωσία θα είναι πραγματικά μόνη σε αυτό το μονοπάτι, καθώς με εξαίρεση της Λευκορωσίας, ούτε η Τουρκία, ούτε η Κίνα, ούτε η Ινδία θα αναγνωρίσουν τις προσαρτήσεις. Σε τέτοια ζητήματα αποστάσεις λαμβάνει ακόμα και η Βενεζουέλα, ενώ είναι ξεκάθαρη η άρνηση και του Ιράν.