Την πρόταση για πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου αποσύρει τελικά η Κομισιόν από το πακέτο προτάσεων που θα παραδόσει την Pαρασκευή στους πρέσβεις προς διαβούλευση, καθώς διαπίστωσε ότι παρά την υποστήριξη από 15 χώρες, δεν βρίσκει δυναμική στο μπλοκ και μεταξύ των ισχυρών και θέλοντας να αποφύγει επιπλοκές και να περάσει άμεσα τις κυρώσεις, το αποσύρει, επιδιώκοντας άμεση συμφωνία.
Εκτός του τελικου΄draft των προτάσεων της Κομισιόν μένει τελικά η πρόταση για επιβολή πλαφόν στις τιμές του εισαγόμενου φυσικού αερίου.
Η κίνηση αυτή από την πλευρά της Κομισιόν, παρά την υποστήριξη της πρότασης από 15 χώρες και την αποδοχή της σε επιτροπές, φαίνεται ότι στόχο έχει να επιδείξει απριόρι διαλλακτικότητα και καταδεικνύει την επικτατικότητα άμεσης επίτευξης συμφωνίας.
Την είδηση μετέφερε στους Ευρωπαίους διπλωμάτες σε σχετική ενημέρωση η Γενική Γραμματέας της Επιτροπής για την Ενέργεια, Ditte Juul-Jørgensen την Τετάρτη. Η Επιτροπή θα παρουσίαζε εναλλακτικά ένα «non-paper» με προτάσεις για κοινές αγορές, είπε.
Το Βερολίνο έχει προειδοποιήσει ιδιαίτερα τη φον ντερ Λάιεν να μην προτείνει ένα τέτοιο ανώτατο όριο, καθώς υπάρχουν ανησυχίες ότι όταν μια πρόταση βρεθεί τραπέζι, θα είναι πιο δύσκολο να την «πολεμήσουν» στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Επίσης, υποστηρίζει ότι εάν επιβληθεί το ανώτατο όριο, το φυσικό αέριο θα πρέπει να αναδιανεμηθεί πολιτικά μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., αντί να κατανεμηθεί από τις δυνάμεις της αγοράς.
Εμπειρογνώμονες της Επιτροπής, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, και πολλοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι το ίδιο αποτέλεσμα που θα είχε το πλαφόν θα μπορούσε επίσης να επιτευχθεί μέσω κοινών αγορών, καθώς οι χώρες της ΕΕ δεν θα υπερέβαιναν πλέον η μία την άλλη, ανεβάζοντας έτσι τις τιμές.
Auditor’s note: Άμεση συμφωνία
Στόχος της Κομισιόν είναι να επιτύχει συμφωνία για το νέο πακέτο κυρώσεων το συντομότερο δυνατόν, ώστε να δημιουργήσει τετελεσμένα πριν την εγκατάσταση νέας κυβέρνησης στην Ιταλία…Το Crisis Monitor έχει εγκαίρως επισημάνει ότι το σχέδιο επιβολής πλαφόν τόσο στο αέριο όσο και στο πετρέλαιο δεν αποκτά δυναμική στο πλαίσιο της ΕΕ και ως εκ τούτου θα εγκαταληφθεί από την Κομισόν.