Με παρέμβαση στις αγορές ομολόγων επιχειρεί η Bank of England να “σώσει οτιδήποτε αν σώζεται”, μετά το μπαράζ εξαγγελιών για φοροελαφρύνσεις από την κυβέρνηση της Λιζ Τρας, που προκάλεσε επικρίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ενώ ΔΝΤ και οίκοι αξιολόγησης “τραβάνε το αυτί” της Λιζ Τρας και καθώς οι Εργατικοί προηγούνται στις δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών σε ένα χρόνο, η Τράπεζα της Αγγλίας αναγκάζεται να παρέμβει στις αγορές με πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων προκειμένου να προστατέψει την οικονομία από δημοσιονομικό σοκ, εξαιτίας της εκθετικής αύξησης του κόστους δανεισμού.
Η απόδοση του δεκαετούς βρετανικού Gilt μειώθηκε κάτω από το 4,4%, αφού η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε προσωρινές αγορές μακροχρόνιων κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου από τις 28 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να αποκατασταθούν οι εύρυθμες συνθήκες της αγοράς.
Επίσης, η κεντρική τράπεζα ανέβαλε την έναρξη του προγράμματος πώλησης χρυσού, που θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα, λόγω των συνθηκών της αγοράς.
Το 10ετές ομόλογο ξεπέρασε το 4,5% για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2008, καθώς οι πωλήσεις πανικού εντάθηκαν μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης για σαρωτικές φορολογικές περικοπές την περασμένη Παρασκευή. Αυτή την εβδομάδα, ο Kwasi Kwarteng έδειξε αισιοδοξία στην οικονομική στρατηγική του, λέγοντας ότι παραμένει προσηλωμένος στο να θέσει υπό έλεγχο το χρέος και επανέλαβε ότι οι φορολογικές του περικοπές ύψους 45 δισ. λιρών θα τονώσουν την ανάπτυξη.
Εν τω μεταξύ, η Huw Pill, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της BoE, πρότεινε ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να αυξήσει σημαντικά τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίαση πολιτικής ως απάντηση στις τεράστιες φορολογικές περικοπές του υπουργού Οικονομικών Kwasi Kwarteng. Πρόσθεσε ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να περιμένει μέχρι την προγραμματισμένη συνεδρίαση του Νοεμβρίου για να ενεργήσει.
Η αντίδραση των αγορών
Οι αποδόσεις των 30ετών ομολόγων της Μεγάλης Βρετανίας καταγράφουν τη μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία τους, μετά την ανακοίνωση της BoE, βάσει της οποίας αναμένεται να καθυστερήσει και η έναρξη υλοποίησης του σχεδίου ρευστοποίησης των ομoλόγων που έχει στο χαρτοφυλάκιό της.
Οι αποδόσεις ανέβηκαν νωρίτερα στο υψηλότερο επίπεδο από το 1998.
Οι μακροπρόθεσμες αποδόσεις πέφτουν μετά την ανακοίνωση της BOE για αγορές χρέους. Η κίνηση προτάθηκε από την Επιτροπή Χρηματοοικονομικής Πολιτικής, εν μέσω φόβων για «ουσιαστικό κίνδυνο» για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα εάν συνεχιστεί η δυσλειτουργία.
«Αυτό θα οδηγούσε σε αδικαιολόγητη αυστηροποίηση των όρων χρηματοδότησης και μείωση της ροής πιστώσεων προς την πραγματική οικονομία», ανέφερε η BOE. Δεν είναι απόφαση νομισματικής πολιτικής.