Ανησυχία για το ενδεχόμενο δολιοφθοράς εγείρουν τρία διαφορετικά περιστατικά απώλειας πίεσης στους αγωγούς Nord Stream 1 & 2 τα οποία διερευνούν οι γερμανικές αρχές. Το ανησυχητικό, βέβαια, δεν είναι το ενδεχόμενο σαμοτάζ αλλά η εθνική ταυτότητα των δραστών…
Πληροφορίες που αναφέρουν ότι οι γερμανικές αρχές ασφαλείας και οι υπηρεσίες πληροφοριών εξετάζουν το σενάριο τα τρία περιστατικά απώλειας πίεσης και διαρροής στους αγωγούς Nord Stream 1 & 2 να είναι αποτέλεσμα δολιοφθοράς έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας, εντείνντας τον προβληματισμό και την ανησυχία και τροφοδοτώντας σπέκουλα που θα μπορούσε να υπονομεύσει ακομα και ήδη ραγισμένο δυτικό μετωπο απέναντι στη Ρωσία.
Σύμφωνα με το Tagesspiegel, η γερμανική κυβέρνηση και οι υπηρεσίες που ερευνούν το περιστατικό «δεν μπορούν να φανταστούν ένα σενάριο που να μην είναι στοχευμένη επίθεση», σύμφωνα με μια ανώνυμη πηγή που γνωρίζει τις εκτιμήσεις τους. «Όλα καταδεικνύουν ενάντια στο σενάριο της σύμπτωσης».
Πριν από 18 ώρες το Βέλγιο ανάφερε διαρροή στον Nord Stream 2 στη Βαλτική, με τις αρχές να τη χαρακτηριζουν επικίνδυνη για τη ναυσιπλοΐα και να αποκλείνουν την περιοχή. Αν και ο συγκεκριμλενος αγωγός είναι ανενεργός και δεν μεταφέρει αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη, παραμέμει γεμάτος με αέριο, που συνεπάγεται ότι κάθε διαρροή μπορεί να έχει επικίνδυνες προεκτάσεις.
Οι επιπλοκές
Αρχικά, τα συμβάντα αντιμεωπίστηκαν ως τεχνικά ζητήματα, Η διαδοχικά τους όμως και η χρονική σύμπτωσή τους, αναγκάζει τις αρχές να εξετάσουν το ενεχόμενο δολιοφθοράς. Ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να έχει εξαιρετικά μεγάλες επιπλοκές…
Αφενός, αν πρόκειται για ρωσικό δάκτυλο οι σχέσεις Βερολίνου – Μόσχας θα επιδεινώνονταν ΄τι περιατέρω και η όποια εμποστοσύνη θα χανόταν, δυσχαιρένοντας τις συζητήσεις για κατάπαυση του πυρός και σταθεροποίηση της Ουκρανίας. Αφετέρου, αν υποτεθεί ότι πρόκειται για σαμποτάζ από την Ουκρανία που προσπαθεί να διακόψει οριστικά τις σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας και να απομακρύνει Βερολίνο και Μόσχα, ώστε να εξαναγκάσει το χέρι της Ευρώπης για την παροχή μεγαλύτερης στήριξης, τότε οι άρτι βελτιωθείσεες σχέσεις Βερολίνο – Κιέβου θα τίθενταν εν αμφιβόλω και η ΕΕ θα απομακρυνόταν από την Ουκρανία. Σε ένα τέτοιο σενάριο κρίση θα διέρχονταν και οι σχέσεις με την Ουάσιγκτον.
Σε κάθε περίπτωση, το Κρεμλίνο θα ήταν κερδισμένο ακόμα και από τον αναλογισμό του σεναρίου, γεγονός που εντείνει τα ερωτηματικά και τις δεύτερες σκέψεις. Οι αρχές, μέχρι στιγμής πάντως, δεν έχουν αποκλείσει κανένα ενδεχόμενο.
Auditor’s note: The contrarian view
Οι εξελίξεις αυτές ακολουθούν δημοσιεύματα για το πάγωμα της διαδικασίας επιβολής πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο από την ΕΕ, καθώς η πρόταση της Κομισιόν συναντά ισχυρές και πολυεπίπεδες αντιδράσεις.To Crisis Monitor έχει επισημάνει ότι καθώς οι διαδικασίες επιβολής νέων κυρώσεων στη Ρωσία και απομάκρυνσης ΕΕ – Μόσχας, επιβραδύνονται, η αλλαγή κυβέρνησης στην Ιταλία αναμένεται να κλιμακώσει τις πιέσεις για υιοθέτηση πιο μετριοπαθούς στάσης απέναντι στη Μόσχα.
Κατ επέκταση, τέτοιες κινήσεις θα μπορούσαν να αποτελούν προβοκάσιες ώστε η απόσταση ΕΕ – Ρωσίας να αγιωθεί και να ελαχιστοποιηθούν τα περιθώρια ελιγμών.
Δράση ειδικών δυνάμεων
Το πρακτορείο εξήγησε ότι μια σκόπιμη επίθεση στον βυθό της θάλασσας πρέπει να περιλαμβάνει ειδικές δυνάμεις, δύτες του ναυτικού ή ένα υποβρύχιο. Το Βερολίνο φέρεται να εξετάζει δύο πιθανά σενάρια. Στην πρώτη, η Ουκρανία ή «δυνάμεις που συνδέονται με την Ουκρανία» θα μπορούσαν να βρίσκονται πίσω από την επίθεση. Η δεύτερη επιλογή είναι ότι η Ρωσία το έκανε ως «ψεύτικη σημαία», για να κάνει την Ουκρανία να φαίνεται άσχημη και να οδηγήσει τις τιμές της ενέργειας στην ΕΕ ακόμη υψηλότερες.
Με τον Nord Stream εκτός σύνδεσης από τα τέλη Αυγούστου, το ρωσικό αέριο μπορεί να παραδοθεί μόνο στη Γερμανία και την κεντρική Ευρώπη μέσω των παλαιότερων αγωγών που διέρχονται από την Πολωνία και την Ουκρανία.
«Είμαστε στη διαδικασία διευκρίνισης της κατάστασης εδώ», είπε στο πρακτορείο μια εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομικών. «Δεν γνωρίζουμε προς το παρόν τι προκάλεσε την πτώση της πίεσης».
Ο Nord Stream 2 είναι παγωμένος
Το Nord Stream 1 κατασκευάστηκε το 2011. Η κατασκευή του Nord Stream 2 ξεκίνησε το 2018 και διήρκεσε πολύ περισσότερο λόγω της πολιτικής πίεσης και των οικονομικών κυρώσεων από τις ΗΠΑ. Το NS2 ολοκληρώθηκε και πιέστηκε μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021. Ωστόσο, δύο ημέρες πριν από τη στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία, η γερμανική κυβέρνηση έθεσε την πιστοποίησή της σε επ’ αόριστον αναμονή και έχει αρνηθεί κατηγορηματικά οποιαδήποτε πρόταση από τη Μόσχα -ή τους δικούς της ανθρώπους- να ξεμπλοκάρει τον αγωγό.