Σε λογική κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης με την Τουρκία με δηλώσεις και αντιδηλώσεις παραμένει η ελληνική κυβέρνηση, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιλέγει την ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο για να διατηηρήσει υψηλά τους τόνους απέναντι στην Τουρκία.
Σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα, στον απόηχο των νέων προκλήσεων που εκφράστηκαν χθες από τον Ταγίπ Ερντογάν, έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας το πρωί της Τρίτης στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έρχεται μετά την κλήση του Έλληνα πρέσβη από το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας και της πληροφορίας για μεταμεσονύχτια σύσκεψη του Χουλουσί Ακάρα με διοικητές μονάδων από τη Στρατιά του Αιγαίου.
«Ό,τι είχε να πει η Ελλαδα το είπε καθαρά στον ΟΗΕ, τόσο για τις κόκκινες γραμμές της, όσο και για τη φιλική της διάθεση απέναντι στον τουρκικό λαό. Η άλλη όχθη μπορει να επαναλαβάνει μονότονα τα ψέματα και τις απειλές της, αλλά σε αυτό το γαϊτανάκι έχει μείνει μόνη»,
δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός συνεχίζοντας:
«Μένουμε με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση στις καθαρές μας θέσεις, με την ισχύ του Διεθνούς Δικαίου, την επιφυλακή των Ενόπλων Δυνάμεών μας και τη συμπαράσταση των συμμάχων μας».
«Εδώ τα πολλά λόγια είναι πράγματι φτώχεια. Είναι καιρός να ασχοληθούν με αυτή τη φτώχεια και όσοι λένε πολλά. Αντί για τις πύρινες λέξεις να επιλέξουν επιτέλους τις ειρηνικές πράξεις και τον δρόμο του ουσιαστικόυ διαλόγου», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας
«Απέναντί τους δεν έχουν μόνο την Ελλάδα, έχουν ολόκληρη της Ευρώπη αλλά και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ».
Οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη είχαν κυρίως στόχο το εσωτερικό κομματικό ακροατήριο, υπογραμμίζοντας την εξωτερική απειλή και εντείνοντας το κλίμα συσπείρωσης.
Auditor’s note: Σενάρια και κίνδυνοι
Το Crisis Monitor έχει επισημάνει ότι ενώ το κλίμα επιδεινώνεται και παρά τους κινδύνους που εγκυμονεί η δυσλειτουργία των διαύλων επικοινωνίας, η στάση των δύο χωρών παραπέμπει σε προετοιμασία για διαπραγματεύσεις. Η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει σενάριο για ενδεχόμενη τεχνητή κλιμάκωση της έντασης από τον Ταγίπ Ερντγάν, με μικροπολιτικά κίνητρα και στόχο την αναβολή των εκλογών.
Στο μεταξύ παρεμβάσεις για αποκλιμάκωση έχουν εκδηλώσει ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μέχρι στιγμής, πάντως, οι εντάσεις είναι ελεγχόμενες και κεντρικά εκπορευόμενες. Ενέργειες, όμως, όπως η σύσκεψη Ακάρ με επικεφαλής μονάδων και οι διαρκείς παραβιάσεις από drones, δημιουργούν αίσθημα ανησυχίας για το ενδεχόμενο σπασμωδικών κινήσεων ή ακόμα και για τη λειτουργία παράκεντρων. Υπ αυτό το πρίσμα, η κλιμάκωση σε πολιτικό επίπεδο θα μπορούσε να ερμηνευτεί και ως ενεργοποίηση της βαλβίδας εκτόνωσης.