Εντάξει, όλοι περίμεναν ότι η αύξηση των επιτοκίων θα ρίξει τα χρηματιστήρια, ότι η διαφορά φάσης ΕΚΤ και Fed θα δημιουργήσει συνθήκες arbitrage στην ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, αλλά κανείς δεν είχε προβλέψει ότι η πρώτη προτεραιότητα της Λιζ Τρας στην πρωθυπουργία θα ήταν να τσακίσει τη λιρα…
Οι κίνδυνοι για τη βρετανική οικονομία επιταχύνονται γρηγορότερα απ οτιδήποτε άλλο διεθνώς. Η χώρα μοιάζει να βρίσκεται σε πόλεμο με την κυβέρνησή της, καθώς οι ανακοινώσεις του Βρετανού υπουργού Οικονομικών και η προαναγγελία και άλλων μέτρων, παρά το sell-off δείχνουν ξεκάθαρα στην κατεύθυνση της πολιτικής υποτίμησης του νομίσματος.
Η βρετανική λίρα υποχώρησε περαιτέρω τη Δευτέρα, μετά το sell-off της Παρασκευής -αρχικά λόγω των δηλώσεων του υπουργού Οικονομικών την Κυριακή, που προανήγγειλε και νέο πακέτο φοροελαφρύνσεων- και εν συνεχεία εξαιτίας της ανακοίνωσης από την Τράπεζα της Αγγλίας ότι παρακολουθεί τις χρηματοπιστωτικές αγορές, μια δήλωση που δεν περιελάμβανε καμία συγκεκριμένη ενέργεια που θα έκανε η κεντρική τράπεζα για να σταματήσει την πτώση του νομίσματος της χώρας.
Το έκαναν χειρότερο
«Η Τράπεζα παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές υπό το φως της σημαντικής ανατιμολόγησης των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων»,
δήλωσε ο διοικητής της BoE Andrew Bailey σε δήλωση τη Δευτέρα.
Η λίρα υποχώρησε κατά 1,8% στα 1,0651 δολάρια μετά τη δημοσίευση της δήλωσης.
Η τράπεζα εξέδωσε την απογευματινή δήλωση λίγες ώρες αφότου η λίρα στερλίνα βυθίστηκε σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου, που προκλήθηκε από φόβους σχετικά με τον προτεινόμενο μίνι προϋπολογισμό 45 δισεκατομμυρίων λιρών (48,6 δισεκατομμύρια δολάρια) από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Η λίρα κατά τη διάρκεια των συναλλαγών στην Ασία υποχώρησε κατά σχεδόν 5% στα 1,0350 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από το 1971, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο μεταπήδησε σε ένα δεκαδικό σύστημα νομισμάτων.
Η Cable, το παρατσούκλι για την ισοτιμία λίρας-δολαρίου, ανέκαμψε αργότερα αλλά για λίγο, περνώντας το $1,09. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές επιζητούσαν από την Τράπεζα της Αγγλίας διαβεβαιώσεις για αύξηση των επιτοκίων ή ότι θα λάβει έκτακτα μέτρα για να βοηθήσει τη λίρα.
“Ο ρόλος της νομισματικής πολιτικής είναι να διασφαλίσει ότι η ζήτηση δεν υπερβαίνει την προσφορά με τρόπο που να οδηγεί σε μεγαλύτερο πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα. Όπως έχει καταστήσει σαφές η [Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής], θα προβεί σε πλήρη αξιολόγηση στην επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση για τις επιπτώσεις στη ζήτηση και τον πληθωρισμό από τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης,
και την πτώση της στερλίνας και πράξτε ανάλογα»,
είπε ο Μπέιλι.
Η πορεία της λίρας
Κλείνουν τα μάτια και περιμένουν
Η επόμενη συνεδρίαση πολιτικής της κεντρικής τράπεζας είχε προγραμματιστεί για τις 3 Νοεμβρίου. Η MPC αύξησε το επιτόκιο αναφοράς του Ηνωμένου Βασιλείου επτά φορές από τον Δεκέμβριο για να ελέγξει τον πληθωρισμό. Αύξησε το επιτόκιο την περασμένη εβδομάδα κατά 50 μονάδες βάσης στο 2,25%. Ο πληθωρισμός στη Βρετανία ήταν 9,9% τον Αύγουστο,
ελαφρά χαλάρωση από 10,1% τον Ιούλιο.
Οι χρηματοπιστωτικές αγορές τη Δευτέρα τιμολόγησαν τις προσδοκίες για τα επιτόκια του Ηνωμένου Βασιλείου να ανέλθουν στο 6% το επόμενο έτος λόγω της πτώσης της στερλίνας.