Την 8η πτωτική συνεδρίαση στις δέκα τελευταίες συμπλήρωσε το ελληνικό χρηματιστήριο, πέφτοντας σήμερα σε νέα χαμηλά δυόμισι μηνών, ενώ ο Γενικός Δείκτης φλέρταρε και με τα προηγούμενα χαμηλά του Μαρτίου αλλά και του Ιουλίου, όταν είχε κατέλθει κάτω και από τις 780 μονάδες. Μολονότι η μεγάλη εικόνα δεν έχει διαφοροποιηθεί στο ελάχιστο και παραμένουν στο ακέραιο όλοι οι αρνητικοί καταλύτες διεθνώς, η αλήθεια είναι ότι κρίνοντας καθαρά επενδυτικά, έχουν δημιουργηθεί αγοραστικές ευκαιρίες σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές αλλά και το Χ.Α.
- Νέα χαμηλά δυόμισι μηνών στο ελληνικό χρηματιστήριο
- Διακύμανση 2,18% ή 17,40 μονάδων είχε ο Γ.Δ. ενδοσυνεδριακά
- Κέρδη για ΔΕΗ (+2,52%) με φόντο την έναρξη του προγράμματος bay back
- Νέο άδειασμα 4,21% στη Motor Oil, χάνει άνω του 19% το Σεπτέμβριο
Ο Σεπτέμβριος και ενώ απομένουν τέσσερις συνεδριάσεις για την ολοκλήρωσή του αποδεικνύεται ένας εξαιρετικά δύσκολος μήνας, δικαιώνοντας την παράδοση που τον θέλει, μαζί με τον Οκτώβριο ως τους χειρότερους μήνες για τις αγορές εδώ και δεκαετίες. Οι περισσότερες διεθνείς αγορές σημειώνουν διψήφιου ποσοστού απώλειες το Σεπτέμβριο, ενώ από την αρχή του 2022 υπάρχουν δείκτες, σε Ευρώπη και Wall Street που ξεπερνούν σε πτώση ακόμη και το 20%.
Αναλυτές κρίνουν ότι το παγκόσμιο χρηματιστηριακό σύστημα εισέρχεται σε καθεστώς bear market, αναμένοντας πολύ βαθιά πτώση – διόρθωση, καθώς υπάρχουν προβλέψεις για πτώση ακόμη και στις 3.100 μονάδες για το δείκτη των δεικτών, τον S&P 500, τον πιο «βαρύ» και καθοριστικό χρηματιστηριακό δείκτη στην υφήλιο.
Auditor’s note: Dead cat bounce?
Καθώς η οξύτητα και βιαιότητα της πτώσης στις αγορές διεθνώς δημιουργεί προϋποθέσεις τεχνικής -έστω- αντίδρασης, το ζήτημα που εγείρεται είναι η βιωσιμότητά της. Όπως επισημαίνει και ο αρθρογράφος, οι καταλύτες παραμένουν αρνητική και η εικόνα επιδεινούμενη τόσο διεθνώς όσο και τοπικά. Σε ένα τέτοιο τοπίο οι κινήσεις αντίδρασης μπορούν να στηριχθούν σε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όπως: Συγκεκριμένα contrarian stories, ρηχές αγορές και ισχυρές παρεμβάσεις.
Στο ελληνικό χρηματιστήριο οι παράγοντες αυτοί εντοπίζονται και συνήθως φορτίζουν αρνητικά την συνολική εικόνα. Το ενδεχόμενο τώρα να αποτελέσουν θετικούς καταλύτες δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Για την ώρα, πάντως, η απαισιοδοξία πληρώνει, καθώς τα short δίνουν κέρδη. Ταυτόχρονα, όμως επιτρέπου και σε άλλους να διατηρούν τις long και στρατηγικές θέσεις τους σε μετοχές. Με δεδομένο ότι η ελληνική αγορά έχει χάσει πολλά ράλι και ότι τα ελληνικά προσφέρουν μεγάλες αποδόσεις, χωρίς το πραγματικό ρίσκο να είναι αντίστοιχο, το ενδεχόμενο εισροής κεφαλαίων, στη λογική του πολυεπίπεδου arbitrage αποτελεί πραγματικό σενάριο.
Σε αυτό άλλωστε στοχεύουν οι κινήσεις της νέας διοίκησης της EXAE, που κινητοποιείται για την προσέλκυση event traders και funds που στοχεύουν σε συγκεκριμένους κλάδους και ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 διαπραγματεύεται σε χαμηλό 21 μηνών και στα επίπεδα που είχε το Δεκέμβριο του 2020, έχοντας απώλειες το τρέχον έτος 21%, ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 22,67% το 2022, ενώ ο S&P 500 καταγράφει πτώση κοντά στο 9% το Σεπτέμβριο και 22,51% από την αρχή του έτους.
Kορυφαίοι αναλυτές επαναπροσδιορίζουν τις εκτιμήσεις τους κάτω από τα νέα δεδομένα που φέρνει η γενικευμένη αλλαγή πολιτικής στα επιτόκια, ο φόβος της επερχόμενης παγκόσμιας ύφεσης και η αλλαγή προτεραιοτήτων σε κράτη και οικονομίες που βάζουν μπροστά προγράμματα κρατικοποιήσεων κορυφαίων επιχειρήσεων – «κλειδιά» για τις κοινωνίες.
Ύστερα από ένα υπερδεκατές ράλι που έφερε το μεγαλύτερο, πιο ανθεκτικό και πιο οικουμενικό bull market όλων των εποχών, εύλογα τα χρηματιστήρια ανακρούουν πρύμναν, με τους επενδυτές να κλειδώνουν ρευστότητα και να κινούνται σε πιο συντηρητικές και αμυντικές πρωτοβουλίες.
Έως πριν από δύο εβδομάδες παγκόσμιου βεληνεκούς επενδυτικοί οίκοι δημοσίευαν εκθέσεις και αναλύσεις που υποδήλωναν πίστη στην παγκόσμια οικονομία και στο momentum των χρηματιστηριακών αγορών, δίνοντας μάλιστα – ενίοτε – και εκτιμήσεις για καλύτερα επίπεδα έως το τέλος του έτους, ή σε ορίζοντα 12μήνου.
Αλλάζουν οι προβλέψεις
Σήμερα, επιβεβαιώνοντας τη σύγχυση αλλά και την ταχύτατη εξέλιξη και διαφοροποίηση του σκηνικού, δεδομένου ότι πλέον η ιστορία «τρέχει» με ρυθμούς που ποτέ άλλοτε δεν έχει δει η σύγχρονη οικονομική και πολιτική πραγματικότητα, οι αναλυτές προβαίνουν σε εντελώς διαφορετική ανάγνωση, κάνοντας προβλέψεις ισχυρής πτώσης για δείκτες – οδηγούς του διεθνούς momentum.
Η εξασθένηση των προοπτικών έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή για την Ευρώπη, η οποία παλεύει με την εκτίναξη του πληθωρισμού, μία επιθετική ΕΚΤ, μια ενεργειακή κρίση και φόβους ύφεσης.
Πρώτη προτεραιότητα των κεντρικών τραπεζιτών αλλά και των κεντρικών οικονομικών πολιτικών κάθε έθνους, δεν είναι η ρευστότητα στο χρηματιστηριακό σύστημα, ούτε οι άλλου είδους διευκολύνσεις που καθιερώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, αλλά ο έλεγχος του πληθωρισμού, με κάθε τρόπο και κάθε κόστος.
Αυτό αλλάζει ολόκληρη την κουλτούρα του χρηματοπιστωτικού και επενδυτικού συστήματος των τελευταίων πολλών ετών, οδηγώντας όλες τις αγορές σε μια απολύτως μεταβατική φάση, επανεξέτασης όλων των δεδομένων. Αυτά, λαμβάνουν χώρα την ώρα που καταγράφονται άλλες πρωτόγνωρες «παρεμβολές», όπως οι κρατικοποιήσεις μεγάλων εταιρειών κοινής ωφέλειας από τις κυβερνήσεις, κάτι που έως προ 3-4 ετών, δεν ήταν ούτε στα πλέον απίθανα σενάρια.
Σε όλα αυτά, έρχεται να προστεθεί η πολιτική κρίση σε πληθώρα ευρωπαϊκών κρατών, την άνοδο της ακροδεξιάς σε Σουηδία και Ιταλία, αλλά και έναν πόλεμο να μαίνεται στο κατώφλι της Ευρώπης.
Εύλογα οι επενδυτές αρκούνται πλέον μόνο σε βραχυπρόθεσμης στόχευσης κινήσεις, οι οποίες υπαγορεύονται από το… ημερήσιο δελτίο ειδήσεων αλλά και τις τιμές που διαμορφώνονται στα ταμπλό των αγορών.
Η εικόνα της αγοράς
Αυτό έγινε και τη Δευτέρα στο ελληνικό χρηματιστήριο, που είχε μια συνεδρίαση μεγάλης διακύμανσης, καθώς αρχικά έγινε προσπάθεια επανάκτησης των 800 μονάδων, κατόπιν υπήρξε βουτιά έως το χαμηλό των 783,93 μονάδων (-1,78%), όμως κατόπιν βγήκαν αγορές καθώς αρκετές τιμές ήταν σε απαξιωμένα επίπεδα. Έτσι, στο φινάλε ο Γ.Δ. έκλεισε στις 792,73 μονάδες με απώλειες 0,67%.
Movers & Shakers