Στρατηγική με στόχο να εγείρει στα διεθνή φόρα ζήτημα στρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών και να θέσει ζήτημα παράβασης της Συνθήκης της Λοζάνης ακολουθεί πλέον η Τουρκία, επιχειρώντας να δημιουργήσει σκηνικό έντασης και διαχείρισης αντίστοιχο με αυτό της κρίσης των πυραύλων της Κούβας. Οι κινήσεις της Άγκυρας προκαλούν όμως προβληματισμό για το ενδεχόμενο να επιχειρήσει ακόμα και μια φιέστα τύπου στρατιωτικού τύπου για να εμπεδώσει την “γνήσια” αγανάκτησή της.
Με ομοβροντία σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο συνεχίζει η Τουρκία την αντιπαράθεση με την Ελλάδα. Σε μια καλά συγχρονισμένη κίνηση η Άγκυρα
- δημοσιεύει φωτογραφίες από την αποβίβαση αρμάτων σε ελληνικά νησιά, θέτοντας θέμα παράβασης της Συνθήκης της Λοζάνης,
- το κλιμακώνει διπλωματικά, με κλήση του Έλληνα πρέσβη και
- το αναδεικνύει πολιτικά, την ίδια ημέρα, με δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν στο υπουργικό συμβούλιο.
Η Άγκυρα κατηγορεί την Αθήνα για ανάπτυξη αμερικανικών τεθωρακισμένων σε αποστρατιωτικοποιημένα νησιά στο Αιγαίο, επιχειρώντας να δημιουργήσει ζήτημα παραβίασης της Συνθήκης της Λοζάνης, στην οποία όμως δεν αποτελεί αντισυμβαλλόμενο μέρος. Έτσι η Τουρκία στο πλαίσιο ενεργειών για την ανάδειξη του ζητήματος πρώτα δημοσιεύει αεροφωτογραφίες από την “απόβαση” και εν συνεχεία καλεί τον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα για να το επιδώσει διάβημα διαμαρτυρίας.
Η Αθήνα, μέσω της τακτικής των ανώνυμων διπλωματικών πηγών απορρίπτει συλλήβδην τους ισχυρισμούς της Τουρκίας, αλλά προσπαθεί με σενάρια και ασκήσεις επί χάρτου να προβλέψει τις επόμενες κινήσεις της Άγκυρα και το προφίλ της κλιμάκωσης και των εντάσεων που έχει ετοιμάσει η Τουρκία.
Auditor’s note: Χωρίς επικοινωνία
Το Crisis Monitor έχει εγκαίρως επισημάνει τη στρατηγική της Τουρκίας να διαμορφώσει τις συνθήκες ώστε να ποδηγετήσει την Αθήνα στον μηχανισμό αποκλιμάκωσης του NATO, όπου η Άγκυρα διαθέτει μεγαλύτερη επιρροή και ενισχυμένο γεωπολιτικό κεφάλαιο, το οποίο θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί.Η ελληνική κυβέρνηση σε προβολές που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά δεν είναι σαφές αν έχουν μέσα ροές από την ΕΥΠ, εκτιμά την πιθανότητα πρόκλησης τεχνητής έντασης από την Τουρκία, εφόσον ο Ταγίπ Ερντογάν δεν μπορέσει να αντιστρέψει το εις βάρος του κλίμα στο εσωτερικό και επιχειρήσει να εργαλειοποιήσει το νέο Σύνταγμα για να καθυστερήσει τις εκλογές.
Σε κάθε περίπτωση, αυτή τη στιγμή οι δίαυλοι επικοινωνίας σε στρατιωτικό, διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο δυσλειτουργούν. Αυτή η κατάσταση επικάθεται στην κλιμακούμενη ένταση, που εμφορείται από σθεναρές απειλές στρατιωτικοποίησης και αυξάνει το γεωπολιτικό ρίσκο. Καθώς η Αθήνα μπλοκάρει τους διάυλους μέσω NATO και η Τουρκία μέσω ΕΕ, ο ΟΗΕ αποτελεί το επόμενο διεθνές φόρουμ, το οποίο όμως δεν είναι πρόσφορο σε αυτή τη φάση της διαμάχης. Έτσι, η προοπτική να τεθούν θέματα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ προϋποθέτει την εμπέδωση αδιεξόδων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Το timeline των εξελίξεων
- Όπως αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ, ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα κλήθηκε από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου «να μπει τέλος στις παραβιάσεις στα νησιά και να αποκαταστήσει το μη στρατιωτικό καθεστώς».
- Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ για την ανάπτυξη αμερικανικών τεθωρακισμένων οχημάτων στη Λέσβο και τη Χίο από την Ελλάδα.
- Σε σχετική επιστολή διαμαρτυρίας που δόθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Τουρκία απαίτησε να γίνει σεβαστό το καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Ζήτησε επίσης να ληφθούν μέτρα για να αποτραπεί η χρήση όπλων που θα παραβιάσουν το καθεστώς των νησιών.
Σημειώνεται πως πριν από την κλήση του Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα, είχε προηγηθεί η διενέργεια υπουργικού συμβουλίου στην Τουρκία που εστίασε στο παραπάνω θέμα.
Η απάντηση της Αθήνας
Απαντώντας σε σχετικό διάβημα, στο οποίο προέβη η τουρκική πλευρά προς τον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα Χριστόδουλο Λάζαρη, η ελληνική πλευρά απέρριψε στο σύνολό τους τις τουρκικές αιτιάσεις, καθώς είναι παντελώς αβάσιμες και δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.
Σημειώνουν πως ο Έλληνας πρέσβης υπογράμμισε ότι οι ελληνικές θέσεις έχουν αναπτυχθεί ενδελεχώς στις δύο επιστολές που εστάλησαν στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Επίσης, καθιστούν σαφές πως η Ελλάδα σέβεται απολύτως τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λοζάνης.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα επισήμανε ότι δεν είναι η Ελλάδα η χώρα η οποία απειλεί με πόλεμο τη γείτονα της (casus belli), ούτε έχει συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στα παράλια της, όπως έχει κάνει η Τουρκία. Προσέθεσε, ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία της Ελλάδας, με τις συνεχείς παραβιάσεις του εναερίου χώρου, καθώς και τις υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους.
Οι δηλώσεις Ερντογάν
Επίθεση διανθισμένη με προκλήσεις και ιστορικές αναφορές εξαπέλυσε κατά της Ελλάδας ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του μετά το υπουργικό συμβούλιο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το Open, ο Ερντογάν σημείωσε:
Στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών εκφράσαμε τη θέση μας για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, καθώς και για πολλά ζητήματα. Ενώ καταβάλλουμε ειλικρινείς προσπάθειες για να τερματίσουμε τις εντάσεις, παρακολουθούμε τις πολιτικές της Ελλάδας που μυρίζουν πρόκληση και προβοκάτσια. Η Ελλάδα δεν είναι και δεν μπορεί να είναι ίση μας στρατιωτικά, πολιτικά και οικονομικά. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο κύριος λόγος για όσους προκαλούν και ενθαρρύνουν τους Έλληνες πολιτικούς είναι να αποτρέψουν το μεγάλο και ισχυρό πρόγραμμα της Τουρκίας τρώγοντας τον χρόνο μας, την ενέργεια και την προσοχή της χώρας μας. Ας θυμηθούν το τίμημα που πλήρωσαν πριν έναν αιώνα.
Σημείωσε δε πως «όσοι κρύβονται κάτω από τη φούστα άλλων δεν έχουν αξιοπρεπή στάση. Αυτό είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι τόσο από τους Έλληνες πολιτικούς όσο και από αυτούς που χρησιμοποιούν τον ελληνικό λαό. Οι Έλληνες κυβερνώντες που κατατρόπωσαν τη χώρα τους πολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά λόγω των φαύλων πολιτικών τους υπολογισμών, αργά ή γρήγορα θα πρέπει να δώσουν λογαριασμό στο δικό τους λαό».