Μετά το sell-off έρχεται το νηνεμία; Δυστυχώς όχι. Μπορεί η εβδομάδα που ξεκινά τη Δευτέρα να είναι ηπιότερη από την πλευρά των οικονομικών στοιχείων, θα είναι όμως εξαιρετικά βαριά σε επίπεδο πολιτικής και χάραξης οικονομικής πολιτικής.
Οι εκλογές στην Ιταλία, η κατάθεση της Λαγκάρντ στο Ευρωκοινοβούλιο και οι δηλώσεις αξιωματούχων της Fed είναι τα highlights σε αυτό το επίπεδο. Δεν πρέπει να λησμονείται όμως το sell-off στη λίρα, καθώς έχει πυροδοτήσει σπέκουλα για παρέμβαση της BoE, ακόμα και με τη μορφή έκτακτης αύξησης επιτοκίων, κάτι που θα προκαλέσει… αναταράξεις.
Τα highlights
Στις ΗΠΑ, την προσοχή θα τραβήξουν πολλές ομιλίες των αξιωματούχων της Fed και η δημοσίευση του δείκτη τιμών PCE και του προσωπικού εισοδήματος και δαπανών. Στην Ευρώπη, καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση κλίματος θα διαδραματίσουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, ενώ στο επίκεντρο θα βρεθούν και οι δείκτες επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, όπως το Ifo business. Επίσης, τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στα στοιχεία PMI της Κίνας και της Ιαπωνίας.
Στις ΗΠΑ περιμένουν… δηλώσεις
Μετά το sell-off την Παρασκευή, στο φόβο περαιτέρω επιθετικής σύσφιξης και στη σκιά του κινδύνου ύφεσης, οι ομιλίες αξιωματούχων της Fed αυτή την εβδομάδα θα αποτελέσουν σημείο καμπής για τις αγορές.
Οι επενδυτές στις ΗΠΑ θα παρακολουθούν επίσης στενά τις τα στοιχεία για τις προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες, τον πληθωρισμό και το προσωπικό εισόδημα καθώς και τα δεδομένα δαπανών, τα οποία θα μπορούσαν να προσφέρουν ενδείξεις για τη συμπεριφορά των Αμερικανών καταναλωτών λόγω του υψηλού πληθωρισμού. Άλλες ανακοινώσεις περιλαμβάνουν τις πωλήσεις νέων κατοικιών και παραγγελίες διαρκών αγαθών.
Κρέμονται απ τα χείλια της Λαγκάρντ
Στην Ευρώπη, οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις αναμένεται να δείξουν επιτάχυνση του εναρμονισμένου πληθωρισμού στην Ευρωζώνη και στη Γερμανία, σε νέο ιστορικό υψηλό τον Σεπτέμβριο. Επίσης, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων στη Γερμανία αναμένεται να επιδεινωθεί ξανά τον Σεπτέμβριο, με το καταναλωτικό βαρόμετρο της Gfk να αναμένεται να υποχωρήσει σε νέο ιστορικό χαμηλό και ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Ifo σε χαμηλό 27 μηνών. Μεταξύ άλλων, ενδιαφέρον θα έχουν και τα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη και η ανεργία.
Στοιχεία ανεργίας θα δημοσιεύσει η Γερμανία, όπως για τις λιανικές πωλήσεις. Στην Ελβετία οι κορυφαίοι δείκτες KOF και το λιανικό εμπόριο.
Η Τουρκία -μετά από την νέα απρόσμενη μείωση επιτοκίων- ανακοινώνει στοιχεία για τις εξαγωγές και την επιχειρηματική εμπιστοσύνη.
Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές θα περιμένουν με ανυπομονησία την κατάθεση της προέδρου Λαγκάρντ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τη Δευτέρα, μετά από εξαιρετικά απαισιόδοξες δηλώσεις από αξιωματούχους της ΕΚΤ πρόσφατα.
Στο πολιτικό μέτωπο, οι εκλογές στην Ιταλία που διεξάγονται την Κυριακή αναμένεται να οδηγήσουν σε μεγάλες ανατροπές, με την Τζόρτζια Μελόνι να λαμβάνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και πιθανότητα να αναδεικνύεται πρωθυπουργός, ως επικεφαλής του ακροδεξιού σχηματισμού Αδελφών της Ιταλίας.
Τα μάτια σε λίρα και BoE
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά τις ανακοινώσεις από τη Λιζ Τρας και το sell-off που οδήγησε τη λίρα σε χαμηλά 37ετίας απέναντι στο δολάριο, τα βλέμματα όλων θα παραμείνουν εστιασμένα στις ισοτιμίες. Την Παρασκευή,
η στερλίνα έπεσε σε νέο χαμηλό από το 1985, αφού η κυβέρνηση ανακοίνωσε σειρά φοροελαφρύνσεων, για την τόνωση της οικονομίας, προκαλώντας φόβους για το ενδεχόμενο έκρηξης του ελλείμματος και του χρέους και νέες δημοσιονομικές περιπέτειες. Εφόσον η διολίσθηση της λίρας συνεχιστεί, η Τράπεζα της Αγγλίας ενδέχεται να αναγκαστεί να παρέμβει. Κάτι αντίστοιχο έπραξε ήδη η Ιαπωνία, για πρώτη φορά μετά από το 1998. Για τη Βρετανία, αναλυτές εκτιμούν ότι οι εξαγγελίες της Τρας δεν αποκλείεται να πυροδοτήσουν νέα -έκτακτη- αύξηση επιτοκίων από την BoE Επίσης, τα τελικά στοιχεία για το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου θα επιβεβαιώσουν ότι η βρετανική οικονομία οδηγείται σε ύφεση. Τέλος, θα ανακοινωθούν και οι νομισματικοί δείκτες της Τράπεζας της Αγγλίας και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών για το δεύτερο τρίμηνο.
Η Κίνα στο επίκεντρο
Στην Ασία, όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στα στοιχεία PMI της Κινεζικής Μεταποίησης για τον Σεπτέμβριο για να αξιολογήσουν πώς η ανάπτυξη πρόσθετων κινήτρων υποβοήθησε τη δραστηριότητα των εργοστασίων, μετά τα lockdown και τις διακοπές ρεύματος από τον Covid που οδήγησαν τον κλάδο σε απότομη συρρίκνωση τον Αύγουστο.
Στην Κίνα, αναμένονται στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη και τους flash PMI για τον Σεπτέμβριο, καθώς επίσης και για την ανεργία, τις λιανικές πωλήσεις και τη βιομηχανική παραγωγή για τον Αύγουστο.
Στην Ιαπωνία, οι επενδυτές αναμένουν τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της BoJ τον Σεπτέμβριο για πληροφορίες σχετικά με την απόφαση της τράπεζας να παρέμβει στο γεν.
Στην Ινδία, η Reserve Bank of India αναμένεται να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο επαναγοράς κατά 50 μονάδες βάσης στο 5,9%, με στόχο να στηρίξει τη ρουπία που έχει υποχωρήσει σε ιστορικό χαμηλό. Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών για το δεύτερο τρίμηνο στην Ινδία έχει επίσης ενδιαφέρον.
Άλλες αξιοσημείωτες ανακοινώσει περιλαμβάνουν την καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Νότια Κορέα και στοιχεία για τις εξαγωγές της Ταϊλάνδης.
Στην Αυστραλία, η εβδομάδα θα είναι αρκετά ήπια, με κεντρικό στοιχεία τις λιανικές πωλήσεις για τον Αύγουστο. Στη Νέα Ζηλανδία, οι επενδυτές περιμένουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων για τον Σεπτέμβριο.