Παγκόσμιο επενδυτικό πανικό προκάλεσε η νέα πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Λιζ Τρας, καθώς το σχέδιο σταθεροποίησης της οικονομίας που ανακοίνωσε σε πρώτη ανάγνωση φαίνεται δημοσιονομικά… ανεύθυνο… Αυτό επικάθεται στις προϋπάρχουσες και εμπεδωμένες πλέον ανησυχίες για την αμερικανική και παγκόσμια οικονομία στη σκιά της επιθετικής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, δημιουργώντας ένα μάλλον… εκρηκτικό μίγμα.
Παγκοσμίως, οι επενδυτές πουλούν τα πάντα και καταφεύγουν στο… δολάριο και εν γένει στα μετρητά. Η προοπτική υπερπληθωρισμού και ύφεσης τροφοδοτεί sell-off σε μετοχές, κρυπτονομίσματα, στο πετρέλαιο, τα εμπορεύματα ακόμα στον χρυσό.
Εκτός από το δολάριο και τα επιτόκια στα ομόλογα, στα ύψη σκαρφαλώνει και δείκτης φόβου, VIX, στις ΗΠΑ, καταδεικνύοντας την εντεινόμενη μεταβλητότητα, την αβεβαιότητας και το θολό τοπίο που καθιστά τις προβλέψεις επισφαλείς και ανεδαφικές.
Η επιστράτευση στη Ρωσία, η άρση των περιορισμών covid στην Κίνα, οι αυξήσεις επιτοκίων και η κινητικότητα των ηγετών Κίνας, Ινδίας, Τουρκίας, Ρωσίας και… Ιράν αποτελούν δεδομένα που δύσκολα συντίθενται σε ένα σκηνικό αναφοράς. Αντιθέτως καταδεικνύουν ότι οι ερμηνείες για τις εξελίξεις ποικίλουν και η μόνη σταθερά είναι η ταυτόχρονη αύξηση του ρίσκου και υποχώρηση των risk-leveraging and sharng μηχανισμών.
Πλέον οι επενδυτικοί οίκοι -με καθυστέρηση- υποβαθμίζουν τις τιμές στόχους για τις μετοχές, επκαλούμενοι ανησυχία για την κερδοφορία, όταν στην πραγματικότητα το μείζον ζήτημα είναι η εκροή κεφαλαίων από τις αγορές.
Καθώς η έννοια του κινδύνου επανέρχεται στο προσκήνιο, ο «δείκτης φόβου» της Wall Street εκτινάχθηκε σε υψηλό τριών μηνών, με τον δείκτη μεταβλητότητας Cboe να ξεπερνά το 30. Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ο δείκτης αναφοράς των μετοχών στις ΗΠΑ έφτασε σχεδόν χαμηλότερα χαμηλά όταν το VIX ήταν υψηλότερα.
Η άνοδος του δολαρίου σε νέο ρεκόρ παρέσυρε τα νομίσματα διεθνώς. Το ευρώ υποχώρησε στο πιο αδύναμο από το 2002, ενώ η στερλίνα έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 37 ετών —
με τον πρώην υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Λόρενς Σάμερς να δηλώσει ότι οι «αφελείς» πολιτικές του Ηνωμένου Βασιλείου ενδέχεται να δημιουργήσουν τις συνθήκες για να βυθιστεί η λίρα πέρα από την ισοτιμία με το δολάριο.
Οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου στις ΗΠΑ αποκλιμακώθηκαν ελαφρώς αφού νωρίτερα ξεπέρασαν το 3,8%.
Οι αναλυτές πλέον προβλέπουν τσουνάμι στις μετοχές, καθώς τις ανησυχίες και το sell-off θα διαδεχθούν μαζικές υποβαθμίσεις εταιρικών ομολόγων, μετά από περίοδο με ρεκόρ εκδόσεων, θα σηματοδοτήσουν την de facto υποτίμηση κτήσεων. Η αποτύπωση των νέων αποτιμήσεων στην αγορά αναμένεται να προκαλέσει δευτερογενές sell-off.
Η εικόνα των αγορών
Δείκτες
- Ο S&P 500 υποχώρησε 2,1% στις 2:05 μ.μ. ώρα Νέας Υόρκης
- Ο Nasdaq 100 υποχώρησε 2%
- Ο Dow Jones υποχώρησε 2%
- Ο MSCI World υποχώρησε 2,4%
Ισοτιμίες
- Ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot σημείωσε άνοδο 1,3%
- Το ευρώ υποχώρησε 1,5% στα 0,9691 δολάρια
- Η βρετανική λίρα υποχώρησε 3,4% στα 1,0883 δολάρια
- Το ιαπωνικό γεν υποχώρησε 0,7% στα 143.38 ανά δολάριο
Κρυπτονομίσματα
- Το Bitcoin υποχώρησε 2,5% στα 18.769,78 δολάρια
- Το ETH υποχώρησε 2,1% στα 1.296,41 $
Ομόλογα
- Η απόδοση των 10ετών ομολόγων υποχώρησε τρεις μονάδες βάσης στο 3,68%
- Η απόδοση 10 ετών της Γερμανίας ανέβηκε έξι μονάδες βάσης στο 2,02%
- Η απόδοση 10 ετών της Βρετανίας αυξήθηκε κατά 33 μονάδες βάσης στο 3,83%
Εμπορεύματα
- Το αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate υποχώρησε 5,9% στα 78,6 το βαρέλι
- Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού υποχώρησαν 1,7% στα 1.652,50 δολάρια η ουγκιά