Να μείνει “ζωντανή” η αγορά των εταιρικών ομολόγων είναι ένας βασικός στόχος της ΕΧΑΕ. Τα εταιρικά ομόλογα λειτούργησαν ως πηγές τροφοδότησης ρευστότητας από το 2010 μέχρι το 2020 αλλά έκτοτε σταμάτησαν είτε λόγω της πανδημίας και των οικονομικών εξελίξεων είτε λόγω της οικονομικής κρίσης μετά τις ουκρανικές εξελίξεις.
Η εκτίναξη των αποδόσεων των κρατικών ελληνικών ομολόγων πάνω από το 3% συμπαρασύρει και τις αποδόσεις των εταιρικών ομολόγων σε υψηλότερα επίπεδα. Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρίες θα κληθούν να πληρώνουν μεγαλύτερα κουπόνια στη λήξη κάθε χρήσης με εμφανέστατο αποτέλεσμα στα Ίδια Κεφάλαιά τους.
Υπολογίζεται ότι εάν η απόδοση ενός εταιρικού ομολόγου φτάσει στο 5% , η εταιρεία θα πρέπει να έχει αύξηση κερδών μετά από φόρους άνω του 15% προκειμένου να μπορεί και να πληρώσει το τοκομερίδιο και να έχει κάποια κέρδη να μοιράσει ή να επενδύσει. Υπό τις παρούσες συνθήκες, οι επιχειρήσεις σκέφτονται σοβαρά να προχωρήσουν σε εκδόσεις εταιρικών ομολόγων αφού όσες δεν έχουν μεγάλα μεγέθη ουσιαστικά θα πληρώσουν μεγάλο κόστος χρήματος (ακόμη και διψήφιες αποδόσεις) προκειμένου να αυξήσουν ρευστότητα.
Οι περισσότερες εταιρείες , προσπαθούν με αύξηση ιδίων κεφαλαίων ή και με φθηνό τραπεζικό δανεισμό, να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες τους. Η διοίκηση του χρηματιστηρίου θέλει με κάθε τρόπο να μείνει όρθια η αγορά των εταιρικών ομολόγων προκειμένου και οι επιχειρήσεις να μείνουν πιστές στην έννοια άντλησης κεφαλαίων μέσω χρηματιστηρίου και το χρηματιστήριο να μην χάσει έσοδα.
Όπως γνωρίζουμε, από τις αρχές του 2021 μέχρι και σήμερα 3 εκδόσεις εταιρικών ομολόγων που είχαν προγραμματιστεί από εισηγμένες έχουν ακυρωθεί για διαφορετικούς λόγους η καθεμία και οι εισηγμένες έχουν στραφεί είτε προς τραπεζικό δανεισμό είτε προς αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων.
Κίνητρα για εκδόσεις εταιρικών ομολόγων
Το ελληνικό χρηματιστήριο θέλει να δοθούν κίνητρα προς τις επιχειρήσεις προκειμένου να αυξηθεί ο ρυθμός έκδοσης εταιρικών ομολόγων. Τα κίνητρα αυτά μπορεί να είναι φορολογικά ή κάποια μορφής επιδότησης των επιτοκίων τους ή ευκολότερη ένταξη των επιχειρήσεων στους αναπτυξιακούς νόμους.
Τα εταιρικά ομόλογα αποτελούν ίσως τον ευκολότερο δανεισμό και την καλύτερη προσέγγιση προς τους ξένους επενδυτές. Έχει αποδειχθεί ότι επιχειρήσεις που έχουν στραφεί σε ομολογιακό δανεισμό έχουν καλύτερη πρόσβαση στις ξένες αγορές αλλά και οι επενδυτές έχουν καλύτερη επαφή μαζί τους. Βέβαια υπάρχουν και οι απογοητεύσεις όπως -για παράδειγμα η MLS- όπου ο εταιρικός ομολογιακός δανεισμός όχι μόνο δεν λειτούργησε θετικά αλλά παγίδεψε επενδυτές. Αλλά εκεί υπάρχει η εποπτεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η Τράπεζα της Ελλάδος που θα πρέπει να λειτουργούν άμεσα για την ανάδειξη και την λύση των προβλημάτων.