Άγριο sell-off εκδηλώθηκε στο πετρέλαιο την Παρασκευή καθώς οι traders αποτιμούν την προοπτική διατήρησης επιθετικής πολιτικής σύσφιξης από τη Fed και τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, ενώ δεν έχουν προλάβει να επανεξετάσουν την αλλαγή στάσης από την Κίνα που αίρει επιθετικά τα αντι-κοβιντ μέτρα και φαίνεται ότι εγκαταλείπει τη zero-covid προσέγγιση.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου WTI υποχώρησαν πάνω από 6% κοντά στα 78 δολάρια το βαρέλι, ενώ του Brent απώλεσαν 5% κατρακυλώντας κάτω από τα 86 δολάρια το βαρέλι την Παρασκευή. Αμφότερα τα futures κινούνται σε χαμηλά 9μήνου και οδεύουν εβδομάδα απωλειών.
Τις αγορές πιέζει η επιδείνωση των παγκόσμιων οικονομικών προοπτικών και το ισχυρότερο δολάριο. Πλέον, εμπεδώνονται οι φόβοι για τον αντίκτυπο της επιθετικής σύσφιξης από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως. Της “αγέλης” ηγείται η Fed, με τρίτη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Ο εκτροχιασμός της αμερικανικής οικονομίας από την αναπτυξιακή τροχιά θεωρείται βέβαιος, αυτό που προσπαθούν να αποτιμήσουν πλέον οι αγορές είναι το βάθος και η διάρκεια της ύφεσης.
Το Sell-off στο πετρέλαιο αποδίδεται επίσης και σε ανησυχίες για περαιτέρω διακοπές του εφοδιασμού μετά την ανακοίνωση του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για μερική επιστράτευση στη Ρωσία.
Επίσης, η ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαίου από τον κορυφαίο εισαγωγέα Κίνα και πιθανώς περισσότερες περικοπές παραγωγής από τον ΟΠΕΚ περιόρισαν περαιτέρω απώλειες.
Το WTI, που αποτελεί τον δείκτη αναφοράς στις ΗΠΑ υποχώρησε πάνω από 7% αυτή την εβδομάδα, την τέταρτη σερί εβδομάδα απωλειών.
Εν τω μεταξύ, αναφορές ανέφεραν ότι οι προσπάθειες για αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν του 2015 έχουν ανασταλλεί.
Η πορεία των τιμών του πετρελαίου