Σε νέα μεγάλη πτώση βρέθηκαν την Πέμπτη οι ευρωπαϊκές αγορές, συμπαρασύροντας και το ελληνικό χρηματιστήριο που έκλεισε σε νέα χαμηλά δύο μηνών, καθώς πιέζεται διαρκώς το τελευταίο διάστημα, ενώ έχασε σήμερα και το όριο των 820 μονάδων.
Νέα μεγάλη πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές
- Κάτω από τις 400 μονάδες ο Stoxx 600
- Ομοβροντία αύξησης επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες
Πιο αναλυτικά, ο Γ.Δ. έκλεισε στις 817,61 μονάδες με απώλειες 1,05%, ενώ σ’ αυτό το επίπεδο είχε να βρεθεί από τις 20 του περασμένου Ιουλίου.
Διεθνώς καταγράφεται μια… ομοβροντία αυξήσεων επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, κάτι που οδηγεί σε αλλαγή στο status quo στο κόστος χρήματος, αλλάζοντας συνάμα και μια κουλτούρα που επικράτησε για δώδεκα και πλέον χρόνια. Κεντρική προτεραιότητα των κεντρικών τραπεζών είναι η χαλιναγώγηση του πληθωρισμού, οπότε όλες οι πολιτικές πλέον θα είναι στραμμένες προς αυτή την κατεύθυνση, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το επενδυτικό σύστημα και τις μετοχές.
Εύλογα, οι αγορές βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο και επαναξιολογούν προτεραιότητες και δεδομένα. Τώρα, μένει να δούμε πως θα κινηθούν το επόμενο διάστημα. Θυμίζουμε ότι το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου είναι το χειρότερο παραδοσιακά στις αγορές, κάτι που έως τώρα επιβεβαιώνεται τουλάχιστον για τον τρέχοντα μήνα, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η τωρινή περίοδος είναι ακόμη περισσότερο επιβαρυμένη.
Auditor’s note: Προσδεθείτε
Οι αγορές καλούνται να αποτιμήσουν τώρα τη νέα πραγματικότητα του υψηλού πληθωρισμού, υψηλών επιτοκίων και της αποθέμανσης των οικονομιών, σε συνδυασμό με τον εν εξελίξει πόλεμο στην Ουκρανία και τις γεωπολιτικές και γεωοικονομικές καραμπόλες που αυτός προκαλεί. Οι επενδυτές είναι πλέον αναγκασμένοι να αποτιμούν το ρίσκο σε τρέχοντες όρους και χωρίς μαξιλάρια ασφαλείας. Η νέα αυτή επενδυτική λογική, θα πάρει καιρό για να εμπεδωθεί, τροφοδοτώντας στο μεταξύ περίοδο αυξημένης μεταβλητότητας, η οποία επιδεινώνεται από την έλλειψη προβλεψιμότητας.
Η διαφορά ελληνικής με τις ευρωπαϊκές αγορές είναι αισθητή, καθώς στο εξωτερικό δείκτες και μετοχές διένυαν ένα υπερδεκαετές ράλι, με τις αποτιμήσεις να έχουν πολλαπλασιαστεί, ενώ το ελληνικό προσπαθούσε απεγνωσμένα να βρει διέξοδο από την απαξία. Έτσι, οι ευρωπαϊκές αγορές χάνουν μεν περισσότερο από τις αρχές του έτους, αλλά καίνε ακόμα λίπος, ενώ η ελληνική τρώει τις σάρκες της.
Μετά από μια διετία πανδημίας που άλλαξε ίσως μια για πάντα κουλτούρες και νόρμες δεκαετιών, χρηματιστήρια και οικονομίες δεν μπορούν να βγουν στο ξέφωτο, καθώς ήρθε ο πόλεμος στην Ουκρανία και η μερική επιστράτευση που κήρυξε προχθές ο Πούτιν να θυμίσει την ζοφερή πραγματικότητα.
Την ίδια ώρα μαίνεται η σοβαρότερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων δεκαετιών με τις προβλέψεις για τον επερχόμενο χειμώνα να μην είναι ευοίωνες, ενώ η Ευρώπη και άλλες περιοχές απειλούνται από τον κίνδυνο να ξεσπάσουν αντιδράσεις και ταραχές, ενδεχόμενο που ολοένα και περισσότεροι αναλυτές θέτουν στο τραπέζι.
Μέσα σ’ όλα αυτά, ο καλπασμός του πληθωρισμού και ο κίνδυνος της ύφεσης είναι μια πραγματικότητα. Έτσι, με στόχο να περιορίσουν τον πληθωρισμό και να ισορροπήσουν μερικώς την κατάσταση, οι κεντρικές τράπεζες οδηγούνται σε αύξηση επιτοκίων.
Η Fed χθες αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης, όπως ανέμεναν και όλοι οι αναλυτές, ενώ τη σκυτάλη παίρνουν και άλλες κεντρικές τράπεζες. Η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας αύξησε τα επιτόκια, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 2,25% από 1,75% την Πέμπτη και δήλωσε ότι θα συνεχίσει να «ανταποκρίνεται σθεναρά, όπως χρειάζεται» στον πληθωρισμό, παρά το γεγονός ότι η οικονομία εισέρχεται σε ύφεση. Είναι η έβδομη διαδοχική άνοδος επιτοκίων.
Σε αντίστοιχη ρότα και οι εύρωστες οικονομίες της Ευρώπης: Η Norges Bank, η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας, ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει το βασικό της επιτόκιο κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες, στο 2,25%, και ότι θα προχωρήσει σε περισσότερες αυξήσεις, εάν οι προοπτικές πληθωρισμού παραμείνουν υψηλότερες από τις προβλέψεις.
Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας αύξησε το δικό της κατά 75 μονάδες βάσης, στο 0,5% από -0,25%, στη δεύτερη μόλις αύξηση που πραγματοποιεί τα τελευταία 15 χρόνια και ανέφερε ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει και νέες αυξήσεις τους επόμενους μήνες.
Σε Crisis Mode οι Ευρωπαίοι
Συνάμα, σε crisis mode τίθενται οι ευρωπαϊκές χώρες μετά την ανακοίνωση επιστράτευσης από τον Βλάντιμιρ Πούτιν, με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ να συνεδριάζουν εκτάκτως στις 03:00 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος στη Νέα Υόρκη. Οι εξελίξεις στην Ουκρανία θα βρεθούν στο τραπέζι των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη Νέα Υόρκη βρίσκονται οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Ανοδικά για δεύτερη σερί συνεδρίαση συνεχίζουν τα συμβόλαια του TTF στην Ευρώπη, καθώς το γεωπολιτικό ρίσκο «τρέχει» μετά από την κήρυξη μερικής επιστράτευσης. Οι Ευρωπαίοι υπουργοί θα πραγματοποιήσουν έκτακτη σύνοδο, προκειμένου να αναζητήσουν λύσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία, μετά και τις εξελίξεις που ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.
Η εικόνα των αγορών
Εντός αυτού του σκηνικού, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε τις συναλλαγές του στα χαμηλά ημέρας με πτώση 1,8% που τον έφεραν έστω και οριακά κάτω από τις 400 μονάδες, με κλείσιμο στις 399,76. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε 1,08% στις 7.159,52 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 1,84% στις 12.531,63 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 1,87% στις 5.918,50 μονάδες.
Τέλος, με πτώση 1,24% στις 7.774,70 μονάδες έκλεισε ο δείκτης IBEX 35 της Μαδρίτης, ενώ ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε κατά 1,07% στις 21.799,11 μονάδες.