Εικόνα χώρας που παραπαίει και κοινωνίας που ρέπει προς το χάος αναδεικνύεται από το Ιράν, για ακόμη μια φορά, καθώς το θεοκρατικό καθεστώς των Φρουρών της Επανάστασης επιχειρεί να συγκαλύψει την υπόθεση του θανάτου της 22χρονης Αμινί, η οποία συνελήφθη επειδή δεν φορούσα σωστά την χιτζάμπ.
Αν και σε πρώτη ανάγνωση η κατάσταση είναι ευανάγνωστη και απλή, σε μια πιο ενδελεχή εξέταση, ανακύπτουν συμπτώσεις που δεν μπορεί να αγνοηθούν.
Έτσι, ενώ ο αριθμός των νεκρών από τις ταραχές στο Ιράν αυξάνεται κάθε ώρα και η κοινωνία μοιάζει να ξεσπά σαν έτοιμη από καιρό, το σκηνικό επαναλαμβάνεται. Δεν πάει πολύς καιρός άλλωστε από τις διαδηλώσεις για την ακρίβεια και την ανέχεια, που επίσης ήταν μαζικές οδήγησαν σε αποκοπή του internet και άφησαν πίσω τους εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες συλληφθέντες…
Χρονικά, το νέο αυτό ξέσπασμα στο Ιράν συμπίπτει με την αδυναμία της Τεχεράνης να βρει modus vivendi με τη Δύση για την αναβίωση της JCPOA που θα σηματοδοτήσει την άρση των αμερικανικών κυρώσεων και την επανέναρξη των εξαγωγών πετρελαίου, που δύναται να καλύψουν το ρωσικό gap.
Το σκηνικό σε πολλές εκφάνσεις του θυμίζει την αραβική άνοιξη, την παρολίγον βαλκανική άνοιξη, χωρίς αυτό να υποβαθμίζει την ιερή αγανάκτηση που βιώνει η καθημαγμένη κοινωνία.
Οι διαδηλώσεις
Περισσότεροι από 30 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει την τελευταία βδομάδα στη χώρα, ανάμεσά τους και κάποιοι αστυνομικοί.
Ο θάνατός της 22χρονης έχει βάλει τώρα «φωτιά» στους δρόμους του Ιράν, όπου γυναίκες κόβουν τα μαλλιάς του, καίνε τα χιτζάμπ τους και διαδηλώνουν δίπλα σε άντρες κατά του θεοκρατικού καθεστώτος.
Φοιτητές και φοιτήτριες έχουν ξεσηκωθεί στα πανεπιστήμια.
Τα αιτήματά τους πλέον ξεπερνούν κατά πολύ το αρχικό κυρίαρχο σύνθημα «όχι στην υποχρεωτική χιτζάμπ». Πλέον ζητούν «δικαιοσύνη, ελευθερία» και φωνάζουν «θάνατος στον δικτάτορα». Τα «βέλη» τους στρέφονται κυρίως κατά του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.
Αντιδιαδήλωση
Η κατάσταση φαίνεται να κλιμακωθεί περαιτέρω καθώς οι Φρουροί της Επανάστασης φαίνεται να καλούν σε αντιδιαδήλωση στην Τεχεράνη.
Η αντιδιαδήλωση ονομάζεται «Πορεία ενάντια στο χάος» και θα πραγματοποιηθεί σε όλη την επαρχία της Τεχεράνης μετά την προσευχή της Παρασκευής. Στην αφίσα εμφανίζονται χέρια Ιρανών να ενώνονται πάνω από τις φλόγες των διαδηλώσεων.
Οι Φρουροί της Επανάστασης υποστηρίζουν ότι η κατάσταση στην Τεχεράνη είναι πλέον «πιο ήρεμη και ήσυχη».
Αντιδρά η οικογένεια της νεκρής Αμινί
Τη σιωπή της έσπασε ο πατέρας της Μαχσά Αμινί. Ο Αμχάντ Αμιντί, του οποίου η κόρη πέθανε μετά τη σύλληψή της στην Τεχεράνη από την αστυνομία των ηθών γιατί δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της, δήλωσε ότι οι γιατροί αρνήθηκαν να τον αφήσουν να δει την κόρη του μετά τον θάνατό της.
Ιρανοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι πέθανε αφού υπέστη «καρδιακή προσβολή» και έπεσε σε κώμα, αλλά η οικογένειά της δήλωσε ότι δεν είχε προϋπάρχουσα καρδιακή πάθηση, σύμφωνα με το Emtedad news, ένα ιρανικό φιλομεταρρυθμιστικό μέσο ενημέρωσης.
«Λένε ψέματα. Λένε ψέματα. Όλα είναι ψέματα… Όσο κι αν ικέτευα, δεν με άφηναν να δω την κόρη μου», δήλωσε ο Αμχάντ Αμινί στο BBC Persia, χθες.
Καταστολή και τρόμος
Παράλληλα οι Φρουροί της Επανάστασης ζήτησαν από τις δικαστικές αρχές να προσάγουν «όσους διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις και φήμες», σε ανακοίνωσή τους που εκδόθηκε σήμερα.
«Εκφράζουμε τη συμπάθειά μας προς την οικογένεια και τους συγγενείς της εκλιπούσας Μαχσά Αμινί και έχουμε ζητήσει από τις δικαστικές αρχές να εντοπίσουν όσους διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις και φήμες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς και στους δρόμους, αλλά και όσους θέτουν σε κίνδυνο την ψυχολογική ασφάλεια της κοινωνίας, και να τους αντιμετωπίσουν αποφασιστικά», ανέφερε η ανακοίνωση.