Την εθνικοποίηση της Uniper ολοκληρώνει η κυβέρνηση της Γερμανίας, με αύξηση κεφαλαίου 8 δισ., εκ των οποίων τα 430 εκατ. θα καταβληθούν στην φινλανδικη Fortum για την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου, σε μια ακόμη κίνηση στο πλαίσιο στρατηγικής για την αποσόβηση της κατάρρευσης της αγοράς ενέργειας στη χώρα.
Η Γερμανία θα εθνικοποιήσει την Uniper SE σε μια ιστορική κίνηση για τη διάσωση του μεγαλύτερου εισαγωγέα φυσικού αερίου της χώρας και να αποτρέψει την κατάρρευση του ενεργειακού τομέα στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.
Η κυβέρνηση Σολτς θα ελέγχει περίπου το 99% της εταιρίας αφού εξαγόρασε το πλειοψηφικό πακέτου που κατείχε η Φιλνανδική Fortum αντί 8 δισ. ευρώ. Το τελικό πακέτο πιθανότατα θα ανέλθει σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των πιστωτικών γραμμών για να διατηρήσει την εταιρία να λειτουργεί με τις ενεργειακές αγορές ακόμα σε αναταραχή.
Η Γερμανία πληρώνει το τίμημα για τη δημιουργία εξάρτησης από τη Ρωσία, η οποία παρείχε περισσότερο από το ήμισυ του φυσικού αερίου της χώρας πριν την εισβολή στην Ουκρανία, σημείο καμπής για τις σχέσεις διμερείς σχέσεις και για την στάση της Ευρώπης απέναντι στη Ρωσία.
Οι μετοχές της Uniper υποχώρησαν έως και 39%, με την χρηματιστηριακή της αξία να υποχωρεί περίπου στο 1 δισ. ευρώ. Αντιθέτως, η μετοχή της Fortum επιδόθηκε σε ράλι, καθώς απαλλάχθηκε από κίνδυνο που σχετίζεται με τη γερμανική εταιρία κοινής ωφέλειας.
Η εθνικοποίηση της Uniper είναι το μεγαλύτερο βήμα της Γερμανίας μέχρι σήμερα για την προστασία της χώρας από τα μπλακ άουτ και το δελτίο αυτό τον χειμώνα και μετά, και πιθανότατα θα ακολουθήσουν περισσότερα.
Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση βρίσκεται επίσης σε προχωρημένες συνομιλίες για να πάρει τον έλεγχο της VNG AG και της Securing Energy for Europe GmbH, της πρώην γερμανικής μονάδας της ρωσικής Gazprom PJSC.
Η έκθεση στη Uniper
Η έκθεση της Γερμανίας στην Uniper περιλαμβάνει μια υφιστάμενη πιστωτική γραμμή 13 δισεκατομμυρίων ευρώ από την KfW. Η αναπτυξιακή τράπεζα της Γερμανίας θα συνεχίσει να παρέχει χρηματοδότηση μέχρι να ολοκληρωθεί η συμφωνία. Το συνολικό πακέτο διάσωσης αναμένεται να κοστίσει στην κυβέρνηση περίπου 30 δισ. ευρώ.
Οι απώλειες της Uniper από την εύρεση εναλλακτικών προμηθευτών στη Ρωσία πιθανότατα θα ξεπεράσουν τα 18 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος. Η εταιρία δημοσίευσε ήδη ζημίες άνω των 12 δισ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο.