Το playbook των ερευνών απειλεί να επαναφέρει στο Αιγαίο ο Ταγίπ Ερντογάν, σε μια προσπάθεια να μεταβάλλει την υφή των προκλήσεων διατρώντας σε υψηλά επίπεδα τους τόνους και επιχειρώντας να προβοκάρει ελληνική αντίδραση υψηλότερων τόνων, ώστε να οδηγήσει την Αθήνα στην παγίδα της στρατιωτικοποίησης της κρίσης.
Νέα «έξοδο» του ερευνητικού πλοίου «Ορούτς Ρέις» προανήγγειλε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, προκειμένου να προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες, χωρίς να διευκρινίζει τον τόπο των ερευνών αυτών.
«Το “Ορούτς Ρέις”, μπροστά στο οποίο βρισκόμαστε, είχε πραγματοποιήσει εργασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα στην Aνατολική Μεσόγειο. Το έχουμε φέρει στο λιμάνι, υπάρχουν κάποιες εργασίες εκσυγχρονισμού του εξοπλισμού και του λογισμικού», σημείωσε ο Ντονμέζ, προαναγγέλλοντας νέες έρευνες:
«Τώρα και αυτό μετατρέπεται για να μπορεί να κάνει τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες, όπως έχουμε κάνει και στο πλοίο “Mπαρμπαρός”, και συνεχίζεται η συναρμολόγηση του. Μέσα σε αυτό τον μήνα θα ολοκληρώσουμε τις εργασίες εκσυγχρονισμού και θα το στείλουμε στο νέο σημείο καθηκόντων του».
Auditor’s note: Ελεγχόμενες εκρήξεις
Στόχος της Άγκυρας είναι να προκαλέσει εκνευρισμό και να εξαναγκάσει “στραβοπάτημα” της Αθήνας, στήνοντας σκηνικό αντίστοιχο με αυτό του 2020. Τώρα, η Τουρκία προσπαθεί να σύρει την Ελλάδα στον μηχανισμό αποκλιμάκωσης που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του NATO, φόρουμ που η ελληνική πλευρά θέλει να αποφύγει με κάθε τρόπο.
Δεν είνα άλλωστε τυχαίο ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εγκαλέσει δημοσίως τον γγ της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, κλείνοντας τον δίαυλο αυτό. Μέχρι στιγμής, οι προκλήσεις της Τουρκίας σε πολιτικό επίπεδο είναι μεν κλιμακούμενες αλλά κεντρικά ελεγχόμενες.
Το ανησυχητικό είναι η απουσία λειτουργικών διαύλων επικοινωνίας σε πολιτικό επίπεδο και το ενδεχόμενο διάχυσης της έντασης σε επιχειρησιακό επίπεδο…
Πως διαβάζει η Αθήνα την κατάσταση
Σύμφωνα με αναλυτές στην Αθήνα, η Τουρκία επιχειρεί να στήσει σκηνικό πολυεπίπεδων προκλήσεων που θα μπορούσαν ανεξάρτητα ή συνδυαστικά να οδηγούσουν σε περιφερειακή κρίση, με ή χωρίς εμπλοκή ενόπλων δυνάμεων.
Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται κινητικότητα στο λιμάνι του Τασουτσού στη Νότια Τουρκία, όπου βρίσκονται αγκυροβολημένα δύο νέα βοηθητικά πλοία τα οποία προμηθεύτηκε η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων (ΤΡΑΟ) προκειμένου να συνοδεύσει σε νέες έρευνες το «Ορούτς Ρέις». Το “Ορούτς Ρέις” αναμένεται να πλεύσει προς τη περιοχή στις αρχές Οκτωβρίου. Στο «Ορούτς Ρέις» έχουν γίνει τέτοιες αναβαθμίσεις που μεγιστοποιούν τις δυνατότητές του, και σχεδόν διπλασιάζουν την έκταση των ερευνών του σε πλάτος από τα σχεδόν 2,5 χιλιόμετρα στα σχεδόν 4.
Στην Αθήνα εξετάζεται ως ένα αρνητικό, αλλά όχι απίθανο, σενάριο το ενδεχόμενο το «Ορούτς Ρέις» να επιστρέψει στη περιοχή που ορίζεται ως “Demre” στο νοητό τρίγωνό που δημιουργείται μεταξύ Ρόδου και συμπλέγματος του Καστελόριζου, εντός, δηλαδή της δυνητικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Ελλάδας.
Και τούτο διότι πρόκειται για μια περιοχή στην οποία το 2020 το «Ορούτς Ρέις» δεν κατόρθωσε να κάνει τρισδιάστατες (3D) αλλά μόνο δισδιάστατες (2D) έρευνες. Σε περίπτωση που οι Τούρκοι επιλέξουν να προχωρήσουν προς αυτή τη κατεύθυνση εξετάζεται η πιθανότητα να συνδυαστεί με την ταυτόχρονη προώθηση του γεωτρύπανου «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» στο βόρειο τμήμα του οικοπέδου 6 της Κυπριακής ΑΟΖ.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει δείξει εξ αρχής ότι είναι προετοιμασμένη για μια σειρά από πιθανά σενάρια, από το ενδεχόμενο προβοκάτσιας με εργαλειοποίηση του προσφυγικού στον Έβρο, μέχρι προσπάθειες αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων και προκλήσεις ημι-στρατιωιτικού τύπου κατά του λιμενικού και στον αέρα.