Μια μάλλον περίεργη υπόθεση τμηματικής διαρροής της επιστολής του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ προς τον Τούρκο ΥΠΕΞ ΜΕβλούτ Τσαβούσογλου, απασχολεί τα media στην Ελλάδα, καθώς η ΕΕ φαίνεται να λαμβάνει ενεργά θέση ζητώντας από την Άγκυρα να αποκλιμακώσει την ένταση.
Σε απάντηση της πρόσφατης επιστολής του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ απέστειλε πριν από λίγες ημέρες σχετική επιστολή, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Στην εν λόγω επιστολή, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο ύπατος εκπρόσωπος επισημαίνει, μεταξύ άλλων:
-Μεταξύ άλλων, οι υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, δηλώσεις οι οποίες αμφισβητούν την αδιαπραγμάτευτη κυριαρχία της Ελλάδας επί νησιών του Αιγαίου, καθώς και η κλιμάκωση της εχθρικής ρητορικής εναντίον της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, βαίνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης. Επιπλέον, δημιουργούν μια αρνητική δυναμική, από την οποία δεν υπάρχει κανένα όφελος.
-Η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της Υφαλοκρηπίδας θα πρέπει να γίνεται μέσω, καλή τη πίστει, διαλόγου, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
-Είναι βαθιά πεποίθηση [του Ζοζέπ Μπορέλ] ότι ο μοναδικός δρόμος για την προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας αποτελεί η σταθερή προσήλωση στις διεθνείς συμφωνίες και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών συμπεριλαμβανομένης της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Auditor’s note: Αποσπασματική εικόνα
Ωστόσο, η τμηματική διαρροή περιοχομένου της επιστολής Μπόρελ δεν αντικατοπτρίζει το εύρος και τη λογική της απάντησής του, ούτε σκιαγραφεί το κλίμα, το επίπεδο και την προοπτική τους, καθώς και τα σημεία από τα οποία εξαρτάται. Μια πρώτη εκτίμηση είναι μεν θετική, αλλά πολύ αποσπασματική για να παράσχει το πλαίσιο μέσα στο οποία ζητείται από την Τουρκία η αποκλιμάκωση.
Πάντως, με δεδομένη την έντονη διαφοροποίηση της Τουρκίας από το NATO σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα, η παρέμβαση της ΕΕ, με δεδομένο τον στενό συντονισμό Άγκυρας – Ουάσιγκτον, τη στιγμή που ο Ταγίπ Ερντογάν δοκιμάζει τα νερά στη Σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, δεν μπορεί να είναι μονοδιάστατη και να ρίχνει λάδι στη φωτιά…
Τέτοιες τοποθετήσεις σε τόσο κρίσιμες στιγμές εντάσσονται σε στρατηγικές κινήσεις και δεν αποτελούν ad hoc επικοινωνίες. Κατ επέκταση, απαιτείται το πλήρες περιοχόμενο για να αξιολογηθεί η θέση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία.
Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι ο Ζοζέπ Μπορέλ δεν μπορεί να κινηθεί πολύ μακριά από τις ισχύουσες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τις διατυπωμένες θέσεις της Κομισιόν στα ελληνοτουρκικά. Κατ επέκταση, η θέση και στάση είναι εν πολλοίς προαποφασισμένες, αλλά η ερμηνεία τους είναι θέμα του ευρύτερου πλαισίου.