Μπαράζ δημοσιευμάτων για το ενδεχόμενο διακοπών ρεύματος στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του χειμώνα και τους προσεχείς μήνες, στο πλαίσιο της πρότασης της Κομισιόν για υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης, κατακλύζουν τα ελληνικά media τις τελευταίες ημέρες, δημιουργώντας αίσθηση επικείμενων black out, η οποία όμως είναι μάλλον υπερβολική.
Η Ελλάδα θα πρέπει να περιορίσει κατά 5% την κατανάλωση ρεύματος τον χειμώνα σε διαστήματα υψηλής ζήτησης με βάση τις προτάσεις της Κομισιόν, οι οποίες όμως δεν έχουν ακόμη εγκριθεί και σίγουρα θα υπάρξουν αστερίσκοι και διαφοροποιήσεις μέχρι να φτάσουν στην τελική τους μορφή.
Τα σενάρια με βάση τα οποία θα ανταποκριθεί στις δεσμευτικές υποχρεώσεις αλλά και τις συστάσεις της Κομισιόν για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στις ώρες αιχμής επεξεργάζονται τα αρμόδια κυβερνητικά επιτελεία.
Η Κομισιόν υποχρεώνει τα κράτη – μέλη της ΕΕ να μειώσουν τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας κατά 5% στις ώρες αιχμής, ενώ συστήνει στα κράτη-μέλη να προσδιορίσουν το 10% των ωρών με την υψηλότερη αναμενόμενη τιμή και να μειώσουν τη συνολική ζήτηση κατά τις ώρες αιχμής μέχρι τις 31 Μαρτίου.
Κάτι τέτοιο επιδέχεται πολλών ερμηνειών και έχει να κάνει με τις καταναλώσεις φυσικού αερίου, από τη Ρωσία, ώστε να καταστεί εφικτή η αποσυμφόρηση του δικτύου ώστε να προτετραιοποιηθούν κρίσιμες υποδομές και βιομηχανίες. Το σχέδιο αφορά κυρίως στις χώρες της Κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες καταναλώνουν κατά βάση φυσικό αέριο, κυρίως από τη Ρωσία και δεν έχουν εναλλακτικές λύσεις. Ωστόσο, στο πλαίσιο της συμπεριληπτικότητας, της αλληλεγγύης και την εμπέδωση ενιαίων πολιτικών, οι παρεμβάσεις της Κομισιόν αποκτούν ενιαίο χαρακτήρα.
Η εξίσωση για την Ελλάδα
Τα σενάρια για την Ελλάδα παραμένουν ασαφή. Στα δημοσιεύματα αναφέρεται ότι η ηλεκτροδότηση δεν θα είναι δεδομένη για όλους, την περίοδο από την 1η Νοεμβρίου και μέχρι τον Μάρτιο του 2023 και για απογευματινές ώρες, όταν και παρατηρείται η υψηλότερη ζήτηση στο δικτυο.
Πηγή για το θέμα είναι ο ΣΚΑΪ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αξιοπιστία της είδησης και την υποβόσκουσα ατζέντα.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τον Σκάι το ελληνικό σχέδιο για την υποχρεωτική μείωση στην κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας κατά 5% τις ώρες αιχμής και συγκεκριμένα από τη 1μμ έως τις 4μμ και από τις 8μμ έως τις 10 το βράδυ. Με βάση πάντως τις κυβερνητικές δηλώσεις μέχρι στιγμής δεν θα υπάρχει υποχρεωτικότητα για τα νοικοκυριά, αλλά κίνητρα για μείωση της κατανάλωσης, με αντιστρόφως ανάλογη επιδότηση. Συγκεκριμένα θα είναι αυξημένη η επιδότηση του λογαριασμού ρεύματος για τα νοικοκυριά που θα περιορίσουν κατά 15% την κατανάλωση σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021. Δηλαδή, το δόγμα που θα εφαρμοστεί από την κυβέρνηση θα είναι το «μικρότερη κατανάλωση, μεγαλύτερη επιδότηση».
Σύμφωνα πάντως με τον ΑΔΜΗΕ, τα στοιχεία είναι διαφορετικά και οι ώρες αιχμής που είχε ορίσει στο παρελθόν, ήταν για Δεκέμβριο μέχρι Φεβρουάριο από τις 6μμ έως τις 8μμ και για Ιούνιο μέχρι Αύγουστο από τις 9μμ έως τις 10μμ. Ο ΔΕΔΔΗΕ, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, έχει βασικό οδηγό για τις ώρες αιχμής το τρίωρο 10πμ με 1μμ για το πρωί και 6μμ – 8μμ για το βράδυ.
Auditor’s note: Δεν είναι έτσι τα πράγματα
Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι πολύ πιθανό να συμβεί. Η προώθηση του σεναρίου διακοπών ως σχεδόν βέβαιο, συμβάλλει στην καλλιέργεια του εδάφους και την προετοιμασία της κοινωνίας. Παράλληλα όμως, δημιουργεί θετικό πολιτικό περιβάλλον για την κυβέρνηση, η οποία αφού οι ποσοστώσεις για την Ελλάδα θα είναι διαφορετικές θα μπορέσει να καρπωθεί ως επιτυχία την μη-ύπαρξη black out.Στην Ελλάδα το ενεργειακό μίγμα είναι διαφορετικό και συνολικά και τις ώρες αιχμής. Η επαναλειτουργία των λιγνιτικών μονάδων και η αύξηση της δυναμικότητάς τους αναμένεται να συμβάλλει στην περαιτέρω άμβλυνσή του. Επίσης, ακόμα και η τροφοδοσία φυσικού αερίου είναι διαφοροποιημένη, καθώς δεν βασίζεται αποκλειστικά στο ρωσικό αέριο μέσω του Turk Stream, αλλά και στο αζέρικο μέσω του TAP, το LNG από τις ΗΠΑ και αλλού και τα υδροηλεκτρικά. Στα νησιά λειτουργούν επίσης ακόμα μονάδες που καίνε μαζούτ.
Κατ επέκταση, η τιμή της κιλοβατώρας στην Ελλάδα μπορεί να επαναδιαμορφωθεί στη βάση της φθηνότερης πηγής ενέργειας, που είναι οι υδροηλεκτρικές. Με τη συνδρομή των ΑΠΕ, ιδιαίτερα των αιολικών τον χειμώνα, το μίγμα δύναται να διαφοροποιηθεί περαιτέρω. Επίσης, η σύμπτωση ωρών αιχμής, με τις ώρες ηλιοφάνειας στην Ελλάδα αποτελεί μια ακόμη ειδοποιό διαφορά.