Την έναρξη του προεκλογικού drive και όχι την αποκάλυψη του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ σηματοδότησε στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας, όπου κεντρικός στόχος ήταν η ανάκτηση κοινωνικών ερεισμάτων, η αναθέρμανση της ατομικής του δυναμικής, η “παρενόχληση της αρκούδας” και η προώθηση του δικού του αφηγήματος για την πολιτική σταθερότητα.
Να ανοίξει νέους διαύλους επικοινωνίας με την κοινωνία, να εξαναγκάσει την επιχειρηματική ελίτ να αναθεωρήσει και να επιβάλλει την παρουσία του ως εν δυνάμει πρωθυπουργός και παράγοντας σταθερότητας, στα διεθνή φόρα επιχείρησε ο Αλέξης Τσίπρας μέσω της διήμερης παρουσίας του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Σε πρώτη ανάγνωση φαίνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να προβάλει ένα σκαρίφημα οικονομικού προγράμματος, θέλοντας να αποδείξει την αλλαγή της κυβερνητικής λογικής από τους φόρους και τα πρωτογενή πλεονάσματα, στις κοινωνικές παροχές, Σε μια πιο ενδελεχή και αναλυτική ματιά, τόσο της ομιλίας όσο και της συνέντευξης Τύπου, τα μόνα μέτρα άμεσης εφαρμογής που διαφοροποιούνται ουσιαστικά από τις πολιτικές της τρέχουσας κυβέρνησης, εστιάζονται στη ΔΕΗ, την Εθνική Τράπεζα, τα τραπεζικά στελέχη και το Χρηματιστήριο ενέργειας. Κατ επέκταση, ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται ότι επιχειρεί να “ενοχλήσει το θηρίο”. Αυτό επιβεβαίωσε και στη συνέντευξη Τύπου, όταν μίλησε για τα συμφέροντα που προωθούνται και εκπροσωπούνται στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
ΔΕΗ: Η απειλή Τσίπρα στο CVC και ο αντίκτυπος
Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε και εθνικοποίηση της ΔΕΗ, αλλά όχι με δημόσια πρόταση και απόκτηση καταστατικής πλειοψηφίας, αλλά με επανάκτηση του 51%. Αυτή η δυναμική δεν είναι απαραίτητα προβληματική για όλους τους επενδυτές, αλλά για αυτούς που ασκούν το management, ήτοι για το CVC, το οποίο έχει φωτογραφήσει και στο παρελθόν για προνομιακές σχέσεις με την οικογένεια του πρωθυπουργού. Χρηματιστηριακά, η προαναγγελθείσα προσπάθεια του Δημοσίου να αυξήσει το ποσοστό του στη ΔΕΗ, όταν αυτή βυθίζεται στις ζημιές, αποτελεί εγγυημένη στήριξη για τους μετόχους.
Ταυτόχρονα όμως, στην Κουμουνδούρου, φαίνεται να εμφορούνται από την πεποίθηση ότι η διακήρυξη αυτή θα προκαλέσει νευρικότητα στο CVC και στο Μαξίμου, αναγκάζοντας αμφότερους σε νέες κινήσεις. Ενδεχομένως, θα μπορούσε να αναγκάσει το CVC να προσπαθήσει να ρίξει γέφυρες προς τον Αλέξη Τσίπρα, άμεσα ή έμμεσα, εμπεδώνοντας έτσι την πρωθυπουργική του δυναμική.
Εθνική Τράπεζα: Τα μηνύματα για το 40%
Η προαναγγελία του Αλέξη Τσίπρα για διατήρηση του 40% της Εθνικής Τράπεζας, μπορεί να μπλοκάρει απριόρι οποιαδήποτε διαδικασία αποεπένδυσης του ΤΧΣ και έλευσης άλλου επενδυτή. Αυτό, εφόσον η κυβέρνηση δεν βρει επενδυτές διατεθειμένους να αναλάβουν το ρίσκο ενδεχόμενης σύγκρουσης, θα μπορούσε να αποτελέσει εχέγγυο για την άνοδο της μετοχής, δεδομένου ότι το 40% θα παραμείνει για καιρό off-market. Ταυτόχρονα, όμως, μπορεί να προκαλέσει ανησυχία σε επενδυτές για το ενδεχόμενο αλλαγής του προσανατολισμού της τράπεζας και απονεύρωσης της δυναμικής παραγωγής κερδών και μερισμάτων.
Οι στόχοι πίσω από τα γεγονότα
Αρχικά, ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του το Σάββατο το βράδυ αναφέρθηκε στη διάταξη για την κατάργηση της ρύθμισης για την ποινική ασυλία των τραπεζικών στελεχών. Στην συνέντευξη Τύπου της Κυριακής όμως, έγινε πιο συγκεκριμένος, καθώς σε αποστροφή του λόγου του αναφέρθηκε εν είδει παραδείγματος στην αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς και στα όσα έγιναν εκεί…
Είναι προφανές, ότι ο στόχος είναι συγκεκριμένος: Να ανοίξουν δίαυλοι επικοινωνίας με το τραπεζικό κατεστημένο στην Ελλάδα. Οι σύμβουλοι του Αλέξη Τσίπρα φαίνεται ότι επιλέγουν να κεφαλαιοποιήσουν τη δυναμική του προέδρου για να θέσουν θέματα που μπορούν να προκαλέσουν ενόχληση κορυφαίων τραπεζιτών, που έχουν ρόλο, λόγο και επιρροή.
Αν και δεν εύκολα αντιληπτό δια γυμνού οφθαλμού, ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται αν έχει στοχοποιήσει έναν συγκεκριμένο τραπεζίτη, ο οποίος μεθόδευσε την διαμόρφωση του κατάλληλου εδάφους για την υλοποίηση της ΑΜΚ και ήταν ο ίδιος που προώθησε ενεργητικά την νομοθετική διασφάλιση του ακαταδίωκτου για τα υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη.
“Ξέχασε” Στουρνάρα και… Attica Bank
Υπ΄ αυτό πρίσμα, δεν είναι τυχαίο ότι τα πυρά του Αλέξη Τσίπρα επικεντρώθηκαν στην Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ την ίδια διαδικασία ακολούθησε για την αμκ και η Alpha Bank. Επίσης, ενώ έγινε αναφορά στην αναπτυξιακή τράπεζα και σε μικροχρηματοδοτήσεις, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν ασχολήθηκε ούτε ακροθιγώς με την υπόθεση της Τράπεζας Αττικής. Από το τραπεζικό σκέλος, επίσης, απουσίασαν αναφορές στον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος έχει πολλάκις στο παρελθόν βρεθεί στο επίκεντρο κριτικής από τον ΣΥΡΙΖΑ.