Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πάγωμα της εκταμίευσης 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ουγγαρία λόγω των καταγγελιών για διαφθορά και παραβιάσεις των αρχών του κράτους δικαίου, αναμένοντας να τεθούν σε εφαρμογή οι υποσχεθείσες μεταρρυθμίσεις.
Όπως διευκρίνισε ο Χαν, η Κομισιόν σύστησε το πάγωμα της εκταμίευσης του ενός τρίτου περίπου των πόρων που προέρχονται από το ταμείο συνοχής της ΕΕ και προορίζονταν για την Ουγγαρία από τον κοινό προϋπολογισμό του μπλοκ για το διάστημα 2021-27 συνολικού ύψους 1,1 τρισεκατομμυρίων ευρώ.
Βέβαια, οι τελικές αποφάσεις λαμβάνονται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο… Τέτοιες κινήσεις από την Κομισιόν στόχο έχουν να εντείνουν τις πιέσεις στον Όρμπαν και ενδεχομένους άλλους, όχι μόνο για το επίδικο ζήτημα αλλά και για παρεμπίπτοντα. Ο Όρμπαν, για παράδειγμα, έχει υιοθετήσει ακραιφνώς φιλορωσική στάση, υπονομεύοντας αποφάσεις της ΕΕ για κυρώσεις.
Δηλώσεις Χαν
«Η Ουγγαρία έχει δεσμευτεί να ενημερώσει την Επιτροπή για την εφαρμογή των μέτρων για την διαχείριση της κατάστασης έως τις 19 Νοεμβρίου. Θα επανεκτιμήσουμε την κατάσταση και θα ενεργήσουμε ανάλογα», δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τον Οικονομικό Προγραμματισμό και τον Προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γιοχάνες Χαν.
«Η σημερινή απόφαση είναι μια σαφής ένδειξη της αποφασιστικότητας της Κομισιόν να προστατεύσει τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. και να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στην διάθεσή της για να διασφαλίσει αυτόν τον σημαντικό στόχο», είπε ο ίδιος.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ασκήσει επί μακρόν κριτική για την εκτεταμένη διαφθορά στην Ουγγαρία. Μια έκθεση του Ιουλίου έκανε λόγο για «ένα περιβάλλον όπου οι κίνδυνοι από τις πελατειακές σχέσεις, την ευνοικορατία και την οικογενειοκρατία στα ανώτερα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης ακόμη δεν έχουν διευθετηθεί».
Η Ουγγαρία έχει επιδείξει ως ένα βαθμό την πρόθεσή της να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, περιλαμβανομένης της σύστασης μιας ανεξάρτητης αρχής που θα εποπτεύει τη χρήση των κονδυλίων της Ε.Ε.
Η Ε.Ε. έχει απαντήσει ότι αυτό μπορεί να έχει αποτέλεσμα αλλά θα πρέπει τα μέτρα να εφαρμοστούν σωστά.
Αν η Επιτροπή προτείνει το πάγωμα της εκταμίευσης, παραμένει η έγκριση του σχεδίου από μια πλειονότητα χωρών μελών της Ε.Ε.
Τα 7,5 δισ αντιστοιχούν στο 5% του εκτιμώμενου ΑΕΠ για το 2022 της χώρας. Οι χώρες μέλη της ΕΕ έχουν τώρα περιθώριο έως και τρεις μήνες για να αποφασίσουν επί της πρότασης.
Αντέδρασε η Ουγγαρία
Αμέσως μετά την ανακοίνωση αυτή από την Κομισιόν, η Ουγγαρία ανακοίνωσε τη δέσμευσή της να ικανοποιήσει όλες τις υποχρεώσεις της που ανέλαβε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να αρθεί το πάγωμα της εκταμίευσης 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ο υπουργός Ανάπτυξης της Ουγγαρίας, ο Τίμπορ Νάβρατσικς, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., εξέφρασε την ελπίδα τα μέτρα που θα λάβει η Ουγγαρία να επαρκούν ώστε να πείσουν την Κομισιόν ότι θα εφαρμοστούν για την προστασία των κονδυλίων της Ε.Ε.