Τρεις βόμβες που θα απασχολήσουν τον επιχειρηματικό κόσμο και την χρηματιστηριακή αγορά έριξε με την ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, καθώς εξήγγειλε την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, την αποτροπή ιδιωτικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας και την άρση του ακαταδίωκτου για στελέχη των τραπεζών.
Την επαναφορά της ΔΕΗ υπό Δημόσιο έλεγχο με την απόκτηση τουλάχιστον του 51%, ενώ παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι θα διακόψει τη διαδικασία πώλησης του 40% της Εθνικής σε ιδιώτη στρατηγικό επενδυτή. Επίσης, ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε ότι εφόσον εκλεγεί στην κυβέρνηση η παράταξή του θα καταργήσει τη ποινική ασυλία των τραπεζικών στελεχών.
Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ αναμένεται να αποτελέσουν πεδίο αντιπαράθεσης στο δρόμο για τις εκλογές, συμβάλλοντας στην καλύτερη οριοθέτηση των πολιτικών χώρων και να ξεκαθαρίσουν το πλαίσιο της μετακίνησης ψηφοφόρων. Παράλληλα, όμως εκτιμάται ότι θα χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο του παρασκηνιακού πολέμου για την εξασφάλιση υποστηρικτών, της αποδοχής από τους συμμάχους, τους εταίρους και της εύνοιας των λόμπι στις Βρυξέλλες και σε άλλα διεθνή φόρα.
Οι εξαγγελίες
Μιλώντας από τη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας σκιαγράφησε, χωρίς να ποσοτικοποιήσει το κόστος των πρωτοβουλιών του για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Για την αγορά ενέργειας
- Επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, με ανάκτηση του 51% της εταιρίας
- Αποσύνδεση του ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου. Πλαφόν στη λιανική τιμή ανά μεγαβατώρα
- Προστασία από τις διακοπές ηλεκτροδότησης
- Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα
- Αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας
Risk Assessment: Premptive strike
Αν και τα σχέδια αυτά εφαρμόζονται και μελετώνται ευρέως στην ΕΕ, η προαναγγελία τους θεωρείται risk negative, καθώς υπονομεύει την προοπτική των επενδύσεων. Καθώς όμως οι εξαγγελίες πραγματοποιούνται αρκετούς μήνες πριν από τις εκλογές θεωρείται ότι δίνουν επαρκή χρόνο για επανατοποθέτηση των επενδυτών, ανάλογα με τις πιθανότητες εκλογής του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην κυβέρνηση.
Για το τραπεζικό σύστημα
Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε την ενεργοποίηση της Εθνικής Τράπεζας ως pack-leader και την αναδιάταξη του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης με στόχο την προώθηση κεφαλαίων προς την πραγματική οικονομία. Σε αυτό το πλαίσιο προανήγγειλε την χρήση του ποσοστού που κατέχει το ΤΧΣ ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση να επηρεάσει την τραπεζική πολιτική.
Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι σκοπεύει να
- ενισχύσει τη ρευστότητα για Πολύ Μικρές και Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις
- με ανακατεύθυνση μέρους των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης προς την Αναπτυξιακή Τράπεζα.
- Ενίσχυση των μικροπιστώσεων μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας
- Κατάργηση του ακαταδίωκτου για τους τραπεζίτες
- Θέσπιση πιο αυστηρού κανονιστικού πλαισίου για τη λειτουργία των servicers
Risk Assessment: Το μακρύ χέρι του κράτους
Οι εξαγγελίες αυτές αναμένεται να αξιολογηθούν σε δεύτερη φάση από τις αγορές και σε συνάρτηση με τις δημοσκοπήσεις καθώς θα πλησιάζουν οι εκλογές και οι δηλώσεις θα εξειδικεύονται. Σε πρώτη φάση πάντως, θεωρούνται risk negative γιατί αφορούν σε ευθεία κυβερνητική παρέμβαση στο τραπεζικό σύστημα,Επίσης, η κατάργηση της ποινικής ασυλίας αναμένεται να μπλοκάρει την εισροή στελεχών στις τράπεζες και να αυξήσει τις πιέσεις για υψηλότερους μισθούς και πρόνοιες. Δεδομένου ότι αυτά αφορούν το ανώτερο και ανώτατο management, η υλοποίηση των δεσμεύσεων αυτών αναμένεται να διευρύνει το μισθολογικό χάσμα.
Το μακρύ χέρι του κράτους γίνεται γενικά αντιληπτό ως αρνητικό σε περιόδους ευμάρειας. Σε περιόδους κρίσεων τείνει να θεωρηθεί αναγκαίο ως δίκτυ προστασίας. Καθώς όμως οι ελληνικές τράπεζες αγωνίζονται να ξεπεράσουν την πελατειακή νοοτροπία και τα πολλά δομικά και κληρονομικά τους προβλήματα, τέτοιες εξαγγελίες μπορούν να υπονομεύσουν την προοπτική εισόδου φρέσκου χρήματος και την ανεξαρτησία των διοικητικών αποφάσεων.
Στην κριτική θα μπορούσε επίσης να προστεθεί και η δυναμική αντιστροφής της κουλτούρας πληρωμών, κάτι που δυνητικά μπορεί να δυναμιτίσει τόσο τα ήδη κόκκινα δάνεια, όσο και να διευκολύνει την άρνηση πληρωμών σε νέα.