Πτωτικά κινούνται για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση οι ευρωαγορές, καθώς οι επενδυτές αντιλαμβάνονται το νέο τοπίο που δημιουργείται σε όρους ρίσκου, καθώς πλέον τιμολογούν μια ακόμη 75άρα αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ, 100άρα από τη Fed και διαβάζουν τη δυναμική arbitrage στις ισοτιμίες και την ενέργεια.
Η επικαθήμενη γεωοικονομική ένταση, όπως αυτή σκιαγραφείται μέσα από το μπαράζ κρατικοποιήσεων ενεργειακών εταιριών στη Γερμανία, δεν αποτελεί καταλύτη, αλλά επιβαρυντική συγκυρία. Στην ίδια κατηγορία εντάσσεται και η αποκάλυψη των FT ότι οι εταιρίες σχιστολιθικού πετρελαίου και αερίου στις ΗΠΑ δεν θα είναι σε θέση να καλύψουν το gap προσφοράς που θα δημιουργηθεί από την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού εμπάργκο στη Ρωσία και τη συνεπακόλουθη μείωση της παραγωγής της κατά 20%.
Η απόδοση και ο αντίκτυπος των μέτρων που προωθεί η Κομισιόν αν και αποτιμάται, εν τούτοις δεν ενσωματώνεται στην ονομαστική του αξία, καθώς εκτιμάται ότι θα υπάρξουν σημαντικέ διαφοροποιήσεις μέχρι την υλοποίησή τους. Ρίσκο υλοποίησης διαβάζουν οι αγορές και στα δημοσιονομικά μέτρα που καλούνται να λάβουν οι εθνικές κυβερνήσεις, ιδιαίτερα μετά την προσπάθεια της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να “χρυσώσει” το χάπι, για την αποδοχή της πρότασης της Κομισιόν, μέσω της επιλεκτικής χαλάρωσης των δημοσιονομικών κανόνων.
Η εικόνα των αγορών
Οι μετοχές στην Ευρώπη υποχωρούν για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση την Παρασκευή, με τον DAX να χάνει σχεδόν 2% και τον STOXX 600 περισσότερο από 1%, με αποτέλεσμα τις απώλειες σε μετοχές εξόρυξης, ταξιδιών και αναψυχής και ακίνητης περιουσίας.
Οι ανησυχίες για την ύφεση και τα επιθετικά σχόλια από αρκετούς φορείς χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ επηρέασαν τη διάθεση των επενδυτών. Αργά την Πέμπτη.
Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι η διεθνής οικονομία είναι πιθανό να κινείται σε τροχιά ύφεσης το 2023 καθώς οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο αυξάνουν τα επιτόκια ως απάντηση στον υψηλό πληθωρισμό.
Ταυτόχρονα, η ενεργειακή κρίση απέχει πολύ από το να έχει τελειώσει και οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη προετοιμάζονται για τη δυνατότητα του ενεργειακού περιορισμού.
Εν τω μεταξύ, η γερμανική κυβέρνηση είναι πιο κοντά στην εθνικοποίηση της Uniper και δύο άλλων μεγάλων εισαγωγέων αερίου. Για την εβδομάδα, ο DAX έχασε περισσότερο από 3% και ο STOXX 600 περισσότερο από 1% μέχρι στιγμής.
![](http://crisismonitor.gr/wp-content/uploads/2022/09/20220916_eu_markets.jpg)