Να εκμεταλλευτεί τη δυναμική που δημιουργείται από την ανάταξη της οικονομίας με τη συμβολή των ευρωπαϊκών κεφαλαίων και του φιλόδοξου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, καθώς και να εξερευνήσει εγκαταλελειμμένα μονοπάτια και πεδία δράσης για επενδυτές επιχειρεί ο νέος CEO του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, Γιάννος Κοντόπουλος.
- Το σχέδιο αναδιάταξης της αγοράς και
- οι προσδοκίες για φρέσκο χρήμα και εταιρίες –
- Οι προκλήσεις, οι σταθμοί και τα προβλήματα
Μετά από ικανή περίοδο προσαρμογής και αφού απέκτησε μια πρώτη αίσθηση, της κατάστασης στην ΕΧΑΕ, και των dynamics της ελληνικής αγοράς, ο Γιάννος Κοντόπουλος εμφανίζεται έτοιμος να προωθήσει ένα σχέδιο δυναμικού μετασχηματισμού της εταιρίας και της αγοράς, επενδύοντας στην ενεργητική εξωστρέφεια. Ο ίδιος επιλέγει να υποπαρουσιάσει το σχέδιό του, αναμένοντας από την αγορά να κρίνει τα αποτελέσματα.
Το σχέδιο του νέου CEO είναι υπολογισμένο και φιλόδοξο, στοχεύοντας να προσελκύσει νέες ομάδες επενδυτών και επιχειρήσεων. Σε πρώτη φάση, όμως, εστιάζει στην διαμόρφωση του κατάλληλου περιβάλλοντος και δυναμικής που θα οδηγήσει ή θα συμβάλλει στην ταχύτερη αναβάθμιση του status της αγοράς.
Για τον σκοπό αυτό, ο Γιάννος Κοντόπουλος, φαίνεται ότι έχει εξασφαλίσει την ενεργό συνεργασία της κυβέρνησης σε δύο τομείς: Την προώθηση της αύξησης του free float επιχειρήσεων που άμεσα ή έμμεσα τελούν υπό τον έλεγχο του Δημοσίου, όπως οι τράπεζες που έχει αυξημένα ποσοστά το ΤΧΣ. Επίσης, η προώθηση αποκρατικοποιήσεων ή μετοχοποιήσεων μέσω του Χ.Α, όπως αναμένεται να συμβεί με το Ελ. Βενιζέλος.
Τέτοιες κινήσεις αποτελούσαν πάγιο αίτημα της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, το οποίο όμως δεν έβρισκε ευήκοα ώτα στα κυβερνητικά κλιμάκια. Ο διττός αυτός προσανατολισμός, εφόσον εμπεδωθεί και ξεκινήσει να υλοποιείται θα συμβάλλει στην διεύρυνση του επενδυτικού αποτυπώματος του Χρηματιστηρίου της Αθήνας στα ραντάρ των διεθνών funds.
Στόχος 1: Η αναβάθμιση
Στη συνέχεια και καθώς σειρά από γεγονότα θα έχουν τροφοδοτήσει τη δυναμική αναβάθμισης, ο Γιάννος Κοτόπουλος στοχεύει να κινηθεί στοχευμένα ενεργοποιώντας συγκεκριμένους διαχειριστές και χαρτοφυλάκια που αναζητούν γεγονότα και ευκαιρίες -τους λεγόμενους event traders-. Πρόκειται για ομάδες που αναζητούν βραχυχρόνιες ευκαιρίες ικανών αποδόσεων. Οι πρακτικές τους μοιάζουν, αλλά είναι λιγότερεο επιθετικές από τα hedge funds, ενώ η ενεργοποίησή τους σε μια αγορά αποτελεί προπομπό για την έλευση και άλλων, πιο σταθερών χαρτοφυλακίων.
Συνδυαστικά, οι ενέργειες αυτές στοχεύουν να δημιουργήσουν επιπλέον προσφορά και ανακυκλούμενη ζήτηση, που θα εμβαθύνουν την αγορά, αυξάνοντας τους τζίρους και δημιουργώντας πιο φιλικό επενδυτικό περιβάλλον. Με αυτό τον τρόπο περιορίζονται οι κίνδυνοι εγκλωβισμών και μειώνεται προοδευτικά το ρίσκο.
Κινήσεις βιτρίνας
Για να έχει σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας στα σχέδιά του, ο Γιάννος Κοντόπουλος επιχειρεί να ανεβάσει τους τόνους. Έτσι, θα χρησιμοποιήσει ως “κράχτη” τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός -πιστός στις αρχές του για την προσέλκυση κεφαλαίων και επενδυτών- να είναι ο κεντρικός ομιλητής στο roadshow που θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο στις 4-5 Οκτωβρίου με τη συνεργασία της Morgan Stanley.
Για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, η εμφάνιση Μητσοτάκη, μεταφράζεται σε λειτουργικό δίαυλο Κοντόπουλου – Πατέλη. Αυτό επιβεβαιώνεται και από την εισαγωγή του ΕΛ. Βενιζέλος και μπορεί να αποτελέσει εχέγγυο και για άλλες εξελίξεις…
Οι επόμενες αφορούν στην προσέλκυση νέων εταιριών στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου, την αύξηση της διασποράς και γενικότερα το όραμά του για την αγορά του μέλλοντος.
Το Χ.Α. ξεκινάει παρουσιάσεις σε συνεργασία με μεγάλα επενδυτικά σπίτια του εξωτερικού. Όπως τονίστηκε πιο πάνω, για τις 4 – 5 Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένο roadshow του Χ.Α. με τη συνεργασία της Wood και στις 28 – 29 Νοεμβρίου στο Λονδίνο με τη συνεργασία της Morgan Stanley. Ειδοποιός διαφορά είναι η πρόσκληση ότι και μη εισηγμένων εταιριών, για πρώτη φορά.
Προβλήματα και ρίσκα
Στους έξι μήνες που βρίσκεται στο τιμόνι της ΕΧΑΕ ο Γιάννος Κοντόπουλος κλήθηκε να αντιμετωπίσει και προβλήματα. Σημαντικότερη ήταν η αναστολή των συναλλαγών λόγω προβλήματος στο software. Ήταν η δεύτερη φορά που το Χ.Α αντιμετώπιζε πρόβλημα παρόμοιας φύσης, ενώ την προηγούμενη η αγορά δεν είχε ούτε καν ανοίξει, μετά από αναβάθμιση του υλικολογισμικού.
Εκτός των τεχνικών θεμάτων, η ΕΧΑΕ έχει και σημαντικά προβλήματα λειτουργίας και αποδοτικότητας. Μπορεί ο νέος CEO να επιμένει στο μοτίβο τα “εν οίκω μη εν δήμω”, αυτό όμως δεν μπορεί να κρύψει τα σημαντικά προβλήματα λειτουργικότητας.
Τμήματα που υπολειτουργούν, άλλα με εσωτερικές συγκρούσεις που δυναμιτίζουν την εύρυθμη λειτουργίας τους και άλλα που παίζουν… επιτελικό πινγκ πονγκ, είναι μια κληρονομιά την οποία μέχρι στιγμής δεν έχει αποποιηθεί ο νέος CEO. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και μισθολογικά προβλήματα, τα οποία προσπαθεί να επιλύσει ο κ. Κοντόπουλος, με αλλαγές στο οργανόγραμμα, ώστε να υπάρξουν αναβαθμίσεις που θα σημάνουν υψηλότερα μισθολογικά κίνητρα. Υπάρχει ωστόσο και ένα σημαντικό pay gap μεταξύ νεοεισερχόμενων και υφισταμένων στελεχών, ιδιαίτερα στη βαθμίδα των διευθυντών, οι οποίοι επωμίζονται και το βάρος της everyday λειτουργίας. Τέτοιες αποκλίσεις δημιουργούν αντιπαραγωγικούς ανταγωνισμούς και υπονομεύουν την εύρυθμη λειτουργία της εταιρίας…
Ζητήματα υπάρχουν όμως και με τις τράπεζες, οι οποίες μπορεί να μην εμφανίζονται ως οι βασικοί μέτοχοι, υπακούοντας έτσι στους μείζονες κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης, πλην όμως ορίζουν μέλη στο διοικητικό συμβούλιο. Διαχρονικά, οι τραπεζίτες έχουν υπονομεύσει τις δυνατότητες της ΕΧΑΕ, καθώς ανταγωνίζονταν για τη χρηματοδότηση μεγάλων -και υγιών- εταιριών, αποτρέποντας την αναζήτηση κεφαλαίων μέσω του Χ.Α, είτε με έκδοση μετοχών, είτε ομολόγων. Τώρα, γίνονται προσπάθειες για την επίτευξη συναντίληψης, ιδιαίτερα στο πλαίσιο εξυγίανσης επιχειρήσεων και διαφοροποίησης χαρτοφυλακίων για την καλύτερη διαχείριση του ρίσκου.
Η πορεία της μετοχής της ΕΧΑΕ