Έντονη νευρικότητα επέδειξε η αγορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με τις τιμές να ξεκινούν έντονα ανοδικά καταγράφοντας νέο υψηλό μιας εβδομάδα πάνω από τα 230 ευρώ η μεγαβατώρα και να κλείνουν στο κόκκινο.
Από την έλλειψη καταλυτών και την αυξημένη μεταβλητότητα χαρακτηρίστηκε η συνεδρίαση της Πέμπτης για τον ολλανδικό δείκτη αναφοράς για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη, TTF.
Οι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν για τη στενότητα της αγοράς καθώς δεν υπήρξε πρόταση για αύξηση των προμηθειών, ενώ οι θερμοκρασίες άρχισαν να πέφτουν και οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία παραμένουν σε αναστολή.
Στο πολιτικό μέτωπο, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε την πρόταση για την επιβολή φόρου στις ενεργειακές και τα διυλιστήρια και την υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας τις ώρες αιχμής. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι απορρίφθηκε η πρόταση για πλαφόν στο στις τιμές της ενέργειας,, λόγω έλλειψης συναίνεσης.
Οι αλλαγές πρέπει ακόμη να συζητηθούν και να υπογραφούν από τα κράτη μέλη. Εν τω μεταξύ, τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι οι ευρωπαϊκοί χώροι αποθήκευσης είναι περίπου 84% γεμάτοι, ελαφρώς πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας και στο 88% στη Γερμανία.
Την αγορά επηρέασε και η αποκάλυψη του γερμανικού σχεδίου την εθνικοποίηση τριών εταιριών φυσικού αερίου, καθώς και το δημοσίευμα των FInancial Times για την αδυναμία των ΗΠΑ να αυξήσουν τις παραδόσεις σχιστολιθικού πετρελαίου και αερίου στην Ευρώπη τον χειμώνα, ώστε να καλύψουν απώλειες από την ενεργοποίηση του εμπάργκο στη Ρωσία.
![](http://crisismonitor.gr/wp-content/uploads/2022/09/20220915_ngeu_com.jpg)