Νέα δεδομένα προς αξιολόγηση δημιουργεί η επαφή των προέδρων της Ρωσίας και της Κίνας στη Σαμαρκάνδη την Πέμπτη, καθώς την ώρα που οι σχέσεις των δύο χωρών σε οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο συσφίγγονται, ο Βλάντιμιρ Πούτιν αναγνώρισε τις ανησυχίες της Κίνας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ δεσμεύτηκε να παράσχει εξηγήσεις λεπτομερώς.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε μια εξαιρετικά απροσδόκητη δημόσια παραδοχή την Πέμπτη, ότι ο ηγέτης της Κίνας Σι Τζινπίνγκ είχε «απορίες» και «ανησυχίες» σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Τέτοιες δηλώσεις και παραδοχές δύναται να επηρεάσουν όχι μόνο το πλαίσιο των διμερών σχέσεων αλλά και τη θέση των δύο χωρών στο ευρύτερο γεωπολιτικό σκηνικό.
Η εμπέδωση των ανησυχιών της Κίνας για τον πόλεμο στην Ουκρανία μπορεί να αποτελεί ξεκάθαρη κόκκινη γραμμή για την προώθηση συγκεκριμένων κεφαλαίων στο γεωοικονομικό πεδίο. Έτσι το Πεκίνο θα μπορούσε να επιχειρεί να ποδηγετήσει τη Μόσχα σε tit-for-tat παιχνίδι. Από μια τέτοια διαδικασία ο Σι Ζινπίνγκ θα έβγαινε ενισχυμένος τόσο εσωτερικά στην Κίνα όσο και διεθνώς, καθώς θα αποκτούσε ιδιαίτερο μοχλό πίεσης προς τη Μόσχα.
Οι σχέσεις με τη Μόσχα αναγκάζουν τον Σι να κινηθεί πάνω σε μια λεπτή γραμμή. Ενώ αναγνωρίζει την αξία της Ρωσίας ως συμμάχου ενάντια στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, δεν θέλει να αποξενώσει την Ουάσιγκτον ή την ΕΕ στο βαθμό που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει κυρώσεις ή άλλα οικονομικά προβλήματα επειδή θεωρείται ότι βοηθά τη ρωσική πολεμική προσπάθεια.
Αλλαγή στάσης του Πούτιν
Αυτή η αναγνώριση των εντάσεων με το Πεκίνο για τον πόλεμο είναι μια δραματική ανατροπή από τον Φεβρουάριο, όταν, λίγο πριν την εισβολή,
Ο Πούτιν ταξίδεψε στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στην Κίνα για να διακηρύξει μια «συνεργασία χωρίς όρια» με τον Σι.
Η αλλαγή στάσης από τον ΒΛάντιμιρ Πούτιν καταδεικνύει επίσης, το σθένος με το οποίο ετέθη το ζήτημα από τον Σι.
«Κατανοούμε τις ερωτήσεις και τις ανησυχίες σας ως προς αυτό και κατά τη σημερινή συνάντηση, φυσικά, θα εξηγήσουμε λεπτομερώς τη θέση μας για αυτό το θέμα, αν και έχουμε μιλήσει για αυτό στο παρελθόν», πρόσθεσε, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Οι δυο ηγέτες συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) στο Ουζμπεκιστάν.
Από την πλευρά του, ο Πούτιν ήταν πρόθυμος να επιδείξει την πίστη του στην Κίνα. «Ο κόσμος υφίσταται πολλές αλλαγές αυτή τη στιγμή.
η μόνη σταθερά είναι η φιλία και η αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ Ρωσίας και Κίνας», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, σύμφωνα το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.
Στην έκδοση της Κίνας, ωστόσο, δεν υπάρχει ούτε μία αναφορά για την «Ουκρανία» στο θέμα. Επίσης, δεν αναφερόταν στην «συνεργασία χωρίς περιορισμούς».
Στενές σχέσεις
Η Κίνα και η Ρωσία έχουν διατηρήσει αποτελεσματική στρατηγική επικοινωνία», είπε ο Σι, σύμφωνα με το CCTV. «Οι δύο χώρες έχουν συντονιστεί στενά στη διεθνή σκηνή για να διατηρήσουν τους βασικούς κανόνες των διεθνών σχέσεων».
Ο Σι δεσμεύτηκε επίσης να εμβαθύνει το εμπόριο, τους γεωργικούς δεσμούς και τη συνδεσιμότητα με τη Ρωσία.
Το Πεκίνο ανέφερε την υποστήριξη του Πούτιν στο θέμα της Ταϊβάν στη δήλωσή του. «Ο Σι επαίνεσε τη Ρωσία για την τήρηση της Αρχής της Μίας Κίνας και τόνισε ότι η Ταϊβάν είναι μέρος της Κίνας», ανέφερε.